Сторінки

понеділок, 30 вересня 2013 р.

Про туризм: як проводять своє дозвілля студенти факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка?


27 вересня Україна   відзначила Всесвітній день туризму. Це подія уже понад двадцять років підтримує ідею активного туристичного життя і висвітлює внесок у розвиток міжнародних відносин. Щорічно День туризму присвячують певній тематиці, а з 1998 року його символічно, одна за одною, проводять різні країни. Сподіваємося, що найближчим часом Україна також прийме таку естафету. Це дасть змогу нашій державі не тільки вкотре показати іноземним гостям свої достойності - наймальовничіші туристичні об'єкти та комплекси,архітектурні дива та унікальні природні куточки, а й відкрити себе по-новому, оскільки незвіданих і незайманих місцин у нашій державі є ще доволі, та й бажаючих їх пізнати також вистачає.  

Відпочинок є невід'ємною частиною і студентського життя. Спільні подорожі в гори, у ліс чи на море, закордонні мандрівки чи просто посиденьки  у затишних кафе та прогулянки парком вносять у навчальні будні яскравих барв, дарують масу позитивних емоцій і надовго запам'ятовуються. 

Студентам-журналістам Львівського національного університету імені Івана Фраанка, зважаючи на особливості їхньої професії, немало доведеться подорожувати як Україною, так і іншими державами. Тому ми запитали у них про те, як вони люблять проводити своє дозвілля, які подорожі для них виявилися найбільш вдалими та куди б вони хотіли чи збираються поїхати. 

Володимир Нижняк (ІІ курс)Найкращий відпочинок на природі – там, де багата флора, свіже повітря і мальовничі краєвиди. Досвід останніх років свідчить, що в Україні для цього найбільше підходять Карпати. Особливою і, мабуть, досі не перевершеною є моя подорож у ці гори з друзями в 2012 році. Найгарячішою порою для відпочинку є літо, тому треба згадати про море. Я ще не був у Криму, тому на це є певні сподівання, можна і на Лівобережжі, в районі Азову. Якщо осягати закордонні простори, то, думаю, зараз найцікавіше відпочивати в Чорногорії. Щодо інших європейських курортів, то це, найпевніше,буде Болгарія».

Тетяна Кузьмінчук (ІV курс):«Найяскравішим моїм відпочинком був цьогорічний – на морі у Євпаторії. Дуже люблю проводити дозвілля влітку у рідному селі з батьками та друзями. Щодо глобальніших подорожей, хотілося б в Еквадор. 

Христина Лушина (І курс):»Моїм  улюбленим місцем відпочинку є природа - там, де тихо, гарно і багато зелені. Особлива подорож, я думаю, ще попереду, оскільки наступної п'ятниці ми з однокурсниками їдемо в Карпати на три дні. У Карпатах люблю відпочивати і взимку, і влітку, бо там неймовірно. Побувати хотілося б в Альпах, Америці та Австралії». 

Яна Янчевська (ІІІ курс):«Я люблю подорожі, навіть невеликі відстані вважаю мандрами. Особливою є і дорога додому (коли їдеш у потязі без квитка:) Надаю перевагу відпочивати літом, бо тоді тепло і спати можна просто неба. Дуже хотіла б відвідати Грузію та Індію. А взагалі б поїхати у Карпати - то реальніше».  

Софія Божик (ІІ курс): «Обожнюю гори. Найдивовижнішими для мене стали подорож до пірамід майя і сходження на Говерлу. Люблю відпочивати зимою у Києві. Щодо планів, то налаштована ближче познайомитися з Україною, а ще дуже сподіваюся відвідати Англію, я навіть маршрут розробила, тільки  треба вибратись колись у ту мандрівку».

Марина Шуміліна (ІV курс): «Мене вразила подорож у Вроцлав. Відпочивати надаю перевагу восени. Відвідати хотіла б Австралію».

Діана Горбань (І курс): «Для мене завжди святом є похід у гори. Одного разу ми їздили в Альпи на гору Юнгфрау (найвища точка) і там, на обсервації, під час сильного шквалього вітру, співали Гімн України. Це були неймовірні емоції. Хороші спогади залишились від відвідин Австрії,Німеччини ,Північної  Італії в період різдвяного переполоху. В цей час там діють так звані різдвяні базарчики, які є  маленьким дивом,бо там роздають всілякі милі серцю дрібнички: від солодощів до прикрас на ялинку. З європейських країн хотіла б відвідати Голландію, Францію і Данію. Та все ж найбільше хочеться в Японію - надзвичайно цікавить їхня культура,адже це зовсім інше,ніж те що звикли бачити в Європі».

Юрій Мацьків(ІІІ курс): «Незабутньою була моя подорож Європою, під час якої я відвідав Берлін, Бремен, Потсдам і Варшаву. Люблю відпочивати влітку та зимою, у Німеччині. Хотілося б поїхати на півострів  Юкатан». 

Ніна Сукач (ІІ курс): «Зазвичай відпочинок і подорожі відкладаю на літо - тоді й часу вільного більше, і погода дозволяє провести його із задоволенням. Для мене вже стало традицією щоліта їздити на море. Цього року вирішила трохи скорегувати плани й додати драйву, тож разом із групою волонтерів у рамках програми "Молодь за здоровий спосіб життя", яка проходила на початку серпня, штурмувала Говерлу. Мандрівка включала не лише розваги та релакс, а й прагнення продемонструвати, що молоді люди вміють проводити час із користю для здоров'я, і що місця для повноцінного відпочинку можна знайти не залишаючи нашої країни. Говорити про серйозні плани щодо подорожей ще рано, але наразі є бажання по-новому відкрити для себе Україну, бо насправді не так добре її знаю».

Михайло Тимуляк (IV курс): «Мандрівки в гори є улюбленими, серед них запам'яталося сходження на гору Піп Іван. У горах люблю проводити й літній уїк-енд, але належу до тих людей, які не втомлюються, тому і рідко відпочиваю».  

Зоряна Козачок (V курс): «Найбільше запам'яталися подорожі на Шацькі озера, а також автомобільний тур в Національний парк Шенандоу (Аппалачі, США). Щодо пір року, то кожна з них у мене «тематична»: літо – озера, осінь - екскурсійні тури, зима – гори, а весна – трамваї:) Дуже хочу побувати в Римі, відвідати Трансильванські замки та відчути свободу просторів Великого каньйону».

Світлана Куропій (ІІІ курс): «Моїм улюбленим місцем відпочинку  є дім (особливо, коли студентські гарячі будні в гуртожитку зашкалюють і вимотують тебе на повну), а також ліс, біля якого я живу і, звичайно, море! Особливою для мене була подорож у Закарпаття, де я вперше в житті підкорила Говерлу і виконала частинку українського обов'язку кожного громадянина ;). Саме тоді я відкрила велич нашої землі, широту лісів і висоту, від якої захоплює і подих, і погляд… Зимою я люблю не виходити з дому, восени та весною обов'язково балотую родину чи знайомих на поїдку до лісу, по грибочки або конвалії - для мене це вже своєрідна традиція, яка дарує  хороший настрій і заряджає енергією.  Літом не уявляю відпочинку без моря. Звичайно, протягом року я віддаю належне і Львову, адже інфраструктура цього міста невпинно розвивається, що дає тобі чудову змогу постійно відкривати щось нове у сучасному центрі чи віднаходити призабуті місця у віддалених районах і це -  прекрасно. Також я планую поїхати за кордон (одразу після отримання паспорта). Цікаво подивитись на культурні місця великих європейських центрів і поплавати у теплих морях чи навіть океані». 

Анастасія Позичайло (ІІ курс): «Вразила подорож Європою у рамках паломницького табору  для молоді у Франції. На початку літа люблю ще в Карпати їхати. Побувати хотіла б у країнах Сходу, але зараз ще не планую, бо така мандрівка дуже дорога».

Ірина Вихрущ (ІІІ курс): «Останнім часом я здебільшого подорожую країнами Європи. Однією з найдивовижніших поїздок була двотижнева мандрівка у 2010-му, за період якої я втретє у своєму житті відвідала Францію, а вперше - Бельгію, Нідерланди та Люксембург. Влітку я зазвичай подорожую курортними місцями, наприклад, недавно була у Хорватії. Мрію побувати в Ірландії, тому що мене приваблює культура та історія цієї країни( на жаль, за час свого перебування у Великобританії туди дістатися не вийшло). А ще не проти відвідати інші континенти та побувати в Ріо-де-Жанейро. Відпочинок по-українськи я теж дуже люблю, особливо осінні туманні Карпати та кримські серпантини. Взимку хотілося б побувати на якомусь півострові». 

Тому не чекайте літа (хоча будуйте свої туристичні плани і на нього), а проводьте кожну пору року незабутньо, відвідуйте давно омріяні місця та пізнавайте простори України й закордоння з ентузіазмом, користю та задоволенням! 
Юлія Девда
Фото з особистого архіву студентів-журналістів


пʼятницю, 27 вересня 2013 р.

Студенти-лідери ЛНУ в Європі


Упродовж 18-23 вересня 2013 року представники студентських організацій  Львівського національного університету імені Івана Франка на запрошення студентської організації «ВІТ» Республіки Польща зустрілися із представниками самоврядних органів Вроцлавського економічного університету. 

Подія відбулася у рамках заходів «Університет за євроінтеграцію». Її мета полягала в обміні інформацією про вищу освіту між обома вищими навчальними закладами. Окрім цього гості Вроцлава мали чудову можливість продемонструвати спортивні навички у дружньому матч-реванші з міні-футболу, який завершився рахунком 10:8 на користь студентів-поляків, пізнати культуру міста та взяти участь у різноманітних культурних розвагах. У формі розважального квесту представники Львівського університету віднаходили визначні архітектурні пам’ятки та тварин, фотографувалися з мешканцями міста, записували польські прислів’я та знайомилися з національною кухнею.

Голова Профкому студентів Михайло Мураль вважає, що поїздка, без сумніву, була дуже корисною, адже наші студенти ознайомитись з особливостями організації навчального процесу, побачили матеріально-технічне забезпечення та побут студентів-поляків. 

Заступник голови Профспілкового комітету студентів Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Білинський зазначив, що під час зустрічі представники обох ВНЗ згодилися на частіше проведення подібних зустрічей, оскільки таким способом вони налагоджуватимуть дружні стосунки в освітній і культурній сферах між студентами обох країн у рамках європейської інтеграції.

 Юлія Девда




четвер, 19 вересня 2013 р.

ВІДЕО "ПО-ЄВРОПЕЙСЬКИ"


Проект «живої євростіни», який на своєму факультеті організували студенти-журналісти у рамках акції  «Університет за євроінтеграцію» вже успішно реалізовується: з'являється все більше думок і сподівань стосовно вступу України в ЄС та одержання нашою державою нових можливостей для свого розвитку. Вслід за «первісним» видом обміну інформації активісти готують більш сучасний - відеоролик, основною ідеєю якого також є підтримка інтеграції українського суспільства в Європу. В ньому студенти почергово з'являтимуться із 28-ма прапорами країн-членів ЄС на обличчі, а наприкінці разом відкриють й український символ.


Як пояснює ініціатор зйомки – магістрант Мар'яна Сич, ролик готують, щоб не тільки долучитися до університетської акції, а й зробити це по-особливому. «Цим невеличким відеопроектом ми хочемо підтвердити оригінальність нашого факультету, адже на ньому навчаються творчі люди. Думаю, що навіть у такій глобальній справі студенти-журналісти повинні відзначатися креативністю», - впевнена вона. 
Учасникам особливої зйомки також сподобався її задум. 

Першокурсниця Уляна Корицька вважає таку ідею перспективною, оскільки після приєднання України до країн ЄС студенти отримають можливість навчатися за кордоном і вільно мандрувати по світу.«Доля України в Євросоюзі  певним чином у наших молодих студентських руках», - впевнена вона. Студент другого курсу Даниїл Задорожний хоча і має деякі сумніви стосовно того, що подібні акції сприятимуть вступу України до ЄС, але переконаний,що сила і в кількості, і в єдності: «Якщо до цього долучаться факультети усіх вищих навчальних закладів нашої держави, це зможе підштовхнути інтеграційний процес».  
А ми з нетерпінням чекаємо чергової відеооригінальності!




Юлія Девда
 Фото Meлissи Жаботинської



середу, 18 вересня 2013 р.

ХОЧУ В ЄС!


Питання вступу України в Євросоюз вже котрий рік поспіль хвилює не тільки політиків, експертів чи соціологів. Міжнародний статус держави, нові перспективи її розвитку та вдосконалення цікавлять і студентів українських вишів, зокрема Львівського національного університету імені Івана Франка. Адже молоде покоління alma-mater активно готує, а згодом, упродовж двох наступних двох місяців, проводитиме та долучатиметься до різноманітних  зустрічей, круглих столів і конференцій у рамках заходу «Університет за євроінтеграцію». 

Залучати студентів до програми розпочали із «живих євростін». Так назвали художньо оформлені газети та плакати, на яких кожен, хто усвідомлює важливість вступу України в Євросоюз, може поділитися власними думками та ідеями стосовно цього важливого історичного кроку, висловити сподівання та навіть зробити прогнози. 


Вже сьогодні на «живій євростіні» факультету журналістики з'явились перші написи, які свідчать про те, що студенти прагнуть одержати перспективи якісного розвитку освіти та культури,  поширити українські надбання світовими просторами, заявити про свою унікальність та скористатися чудовим шансом, який дає їм інформаційний простір, – стати частиною закордонних медій. 

Магістрант Зоряна Козачок впевнена, що подібні заходи, перш за все, мають інформативну функцію, адже далеко не всі цікавляться перебігом розвитку певних країн, тим паче союзів. «Писати у газеті про те, який класний Євросоюз не раціонально, закидати тези у стрічку новин у соцмережах – стикатися із тролінгом. Тому ми вирішили повернутись до первісних методів живого спілкування: будь-то мітинг чи такий вид обміну думками, як «жива стіна». Це дозволить розповісти про те, чим ЄС є для тих, хто цього потребує, і тих, хто навіть не здогадується, як багато втрачає без цих знань», - пояснює студентка. 

Заступник декана факультету журналістики з навчально-виховної роботи Ярослав Табінський вважає, що «жива євростіна» дає можливість кожному висловити свої позитивні чи негативні думки щодо майбутнього руху України, який безперечно має бути європейським. «Мабуть, кожному цікаво дізнатись, що думають про євроінтеграцію його однолітки чи старші за віком колеги - викладачі, або ж прочитати про переваги доступної освіти, відкритого бізнесу чи мандрів без кордонів. Саме такі молодіжні проекти варто естафетно передавати в інші університети України, насамперед на схід та південь, щоб молодь вже від сьогодні виховувалась і самовдосконалювалась по-європейськи, до кінця руйнувала стереотипи, була обізнаною та свідомою у своєму виборі», - впевнений Ярослав Ігорович. 

Кульмінаційна частина акції за вступ у ЄС – мітинг, чекає на студентів найближчими днями. Спочатку його проведуть біля площі університету, а згодом пішою ходою попрямують до пам'ятника Тарасові Шевченку. Саме там студенти та керівництво Студентського уряду ЛНУ імені Івана Франка матимуть нагоду висловити свої думки щодо підтримки прогресу та усвідомити важливість вступу нашої держави у коло Європейського Союзу.

Юлія Девда
 Фото Мар"яни Сич