Сторінки

четвер, 26 червня 2014 р.

«AllSport24» - новачок із потенціалом



Сьогодні увага спортивної медіасфери прикута до перебігу футбольного Чемпіонату світу-2014. Оперативні повідомлення про результати, підведення підсумків, характеристика та навіть критика кожної гри – це далеко не повний перелік обов'язків спортивних журналістів. Активно спостерігає не лише за цією, а й за іншими визначальними у спорті подіями, команда новоспеченого спортивного сайту «AllSport24» (http://allsport24.com/). Лише за місяць свого функціонування він зумів і аудиторію здобути, і провідні позиції серед інших сайтів підкріплює. Для глибшого пізнання особливостей його роботи ми поспілкувалися з кореспондентами – Андрієм Сеньківим та Ігорем Верисом, які є студентами факультету міжнародних відносин.  
  

Про задум
Ініціаторами заснування інтернет-ресурсу були Герой Небесної Сотні, студент географічного факультету Ігор Костенко та його колега – студент-міжнародник Андрій Сеньків. Хлопці разом працювали в «Спортаналітику». За словами Андрія, як тільки програмісти почали розробляти сайт, Ігор поїхав у центр революційних подій і, на жаль, не повернувся…Метою створення «AllSport24», як і більшості спортивних сайтів, було подання новин у сфері спорту. Українською мовою.


Про колектив та організацію роботи
Зараз над наповненням сайту працюють шестеро студентів: п’ятеро із Львівського національного університету імені Івана Франка (два міжнародники, два програмісти й один географ), а також студент Дрогобицького педагогічного університету. Як зізналися співрозмовники, на старті роботи не вистачало стабільності в кадрах: багато хто бажав займатися цією справою, але чи то через брак часу, чи то через роботу заради задоволення та втілення в реальність ентузіазму покидали робочий колектив. Однією з незвичних рис сайту є те, що на ньому поки що не працюють професійні журналісти. Хоча самі хлопці це проблемою не вважають: по-перше, їх акредитували як законний ЗМІ, по-друге, вони переконані в тому, якщо добре знаєш українську мову, маєш певний креатив і фантазію, то проблем із написанням статей і подачею повідомлень бути не повинно. Проте залучати до колективу мас-медійників не відмовляються. 


Про контент
Як кажуть Ігор з Андрієм, сайт не програє в оперативності. Запорука цього – вміла робота з іноземними сайтами, обов’язкові покликання на них (журналістська етика дотримується), а зрідка й подання ексклюзиву. За день хлопцям вдається викладати по кілька десятків повідомлень, які стосуються різноманітних видів спорту: футболу, боксу, баскетболу, хокею, тенісу, авто- й мотоспорту. Не засмічений ресурс і рекламою: на сайті її обмаль. Це добре, якщо на його сторінки заходить читач і не потрапляє в рекламні тенета, а от для самих створювачів сайту не надто, оскільки саме реклама для них є доходом, нехай і мінімальним, з погляду її кількості.  

Про аудиторію та рейтинги
Сайт входить у топ-10 спортивних ресурсів країни, а також є другим серед україномовних. Поки що його новини переглядають з України, Росії та Польщі. Щодо рейтингів, хлопці зізнаються: вони є, і доволі непогані, але нестабільні. Одного разу хостинг сайту зламався, оскільки на повідомлення про те, що чемпіон світу з боксу Олександр Усик приїздив до Криму з українським прапором, за кілька хвилин клацнуло понад 6000 відвідувачів. Хостинг, розрахований лише на одну тисячу, не витримав: довелося ситуацію програмістам рятувати. 

 Про перспективи розвитку
Команда сайту «AllSport24» поки працює на «голому ентузіазмі», як каже один із працівників, але й спонсора до підтримки сайту залучати не поспішають.Кажуть: тоді зазнати змін може політика ресурсу, при якій враховуватимуть інтереси передовсім того, хто вкладатиме у розвиток сайту кошти, а не самих його креаторів. Тому, як пояснюють хлопці,  не завадило б мецената, який поважав би справу, розумів, що вкладає інвестиції у вартісне діло, та не руйнував інформаційну політику сайту.


А ми, своєю чергою, бажаємо «AllSport24» широкої аудиторії, високих рейтингів та гарячих спортивних новин, а тим журналістам, які відчули, що могли б загострити рефлекс оперативності й мають бажання попрактикуватися, долучатися до команди сайту!

Юлія Девда
Скріншоти Олександра Осецького