Сторінки

пʼятницю, 9 серпня 2013 р.

Весільна сукня: тенденції, ідеї та погляди…





Літо - це не тільки чудова можливість поїхати в омріяну відпустку, приділити дорогоцінні хвилини своїм рідним і друзям або насолоджуватися красою природи. Це і пора весіль. Особливий день єднає наречених, вони обіцяють одне одному вірність і міцну опору впродовж спільного життя. Сльози щастя, безкінечні вітання, подарунки і компліменти – усе тільки для молодої,  уже сімейної, пари. Гостей зачаровує атмосфера свята, вони активно обговорюють його організацію, оцінюють оздоблення приміщення, меню і музику. Об'єктом розмов і захвату присутніх стає і весільна сукня нареченої: її колір, довжина, фасон та аксесуари… Навіть першим запитанням тих людей, які не були на урочистій події, є: «А яким було плаття у молодої?». Напевно, їй самій довелося переглянути сотні зразків, приміряти на себе десятки, щоб одного разу відчути: «Ось це – моє…».

Ми досліджували, за якими критеріями обирає сукню майбутня наречена, спілкувалися із дизайнерами-консультантами салону весільної, вечірньої і дитячої  моди «Міледі»  Ярославою Матаржук і Юлією Максим'юк, які розповіли про використання української вишивки на весільному вбранні, та опитали молодих дівчат, у яких сукнях пішли б під вінець вони.  

 

Чим ближче видатна дата у житті, тим більше інтриги та хвилювань. Адже кожна наречена усвідомлює, що вона особлива, тому у день свого весілля прагне виглядати справжньою королевою. Її красу і щастя «підкреслює» не тільки коханий, а і вдало підібрана весільна сукня. Вона відображає її індивідуальність і креатив. Одні дівчата заздалегідь планують покупку. Інші ж від широкого асортименту можуть розгубитися і вибрати несподівану для себе модель. А деякі – просто «закохатися» у сукню, яку продавці ще вранці виставили на вітрину, а вони проходили повз неї і не змогли відірвати погляду.

Невипадково народна приказка каже: «Скільки людей, стільки й думок», а в нашому випадку – «Скільки наречених, стільки і весільних суконь». При її виборі вподобання дівчат різняться за багатьма критеріями. Ми визначили найголовніші з них – довжину плаття, його фасон, колір і ціну. Здавалося б, із цими ознаками все зрозуміло і не потрібно вдаватися у деталі. Але згадана вище приказка змушує це зробити.  


Довжина

З нею майбутній нареченій визначитися найлегше. Найпоширенішими є, звісно, довгі весільні сукні, які надають образу романтики та загадковості. Шлейф, який може бути як пришитим до сукні, так і відчіплятися, додає розкоші та поважності. Трендом 2013 року стали і короткі весільні сукні. У них наречені виглядають сміливо, а після весілля матимуть нагоду одягнути їх на іншу урочисту подію. Останнім часом дівчата купують дві сукні – довгу та коротку, щоб у першій  піти під вінець і прийняти гостей, а у другій – танцювати. Деякі наречені коротку сукню ховають під довгою спідницею, обираючи модель – «трансформер».


Фасон  



На відміну від довжини, цей критерій має значно більше варіантів. Перший із них – пишна сукня, яка, у хорошому сенсі слова, робить пишною і саму наречену та приховує деякі вади фігури. Якось подруга, в якої я була на весіллі, ала: «Коли молода йде до шлюбу, усі повинні бути впевнені, що то саме вона, а не просто гостя свята». Отже, у день весілля наречена має бути помітною, що й робить цей фасон плаття. Ті, хто хоче виглядати скромно й одночасно  підкреслити свої принади, обирають сукню, яка вільно спадає від лінії талії або грудей (стиль ампір, а-ля грецькі богині) донизу, що створює ефект легких хвиль. Популярним трендом є «рибка». Така  сукня облягає до колін, виділяючи талію, а далі розходиться по боках. Доволі незвичайною за стилем пошиття є сукня, яка сягає колін, а ззаду спадає до самого низу чи продовжується шлейфом. Звичайно, цим переліком фасони не вичерпуються. Багато що залежить і від інших елементів сукні, наприклад, корсету – буде він на шовкових зав'язках чи на «блискавці», оздоблений камінцями, стрічками, перлами, мереживом чи українською вишивкою, якими за товщиною будуть бретелі і чи взагалі будуть, відкритим чи закритим буде декольте…


Колір

Класика білого --  незмінна. Він символізує чистоту нареченої, світлість її намірів і бажань. Сьогодні дівчата дещо змінюють цю традицію, обираючи сукні, які мають відтінок айворі (бежевий), кремовий, персиковий, блакитний, рожевий… Кремовий та айворі надають ніжності, персиковий – теплоти, блакитний, навпаки,– холоду, а рожевий – мрійливості. Сміливими та принциповими є ті наречені, які одягають яскраві весільні сукні – червону, помаранчеву та навіть синю. Але про класику, тим більше, у  весільному дрес-коді, забувати не можна.


Ціна

При виборі сукні дівчина, перш за все, розраховує на  свої фінансові можливості. Адже одній не жаль буде витратити на плаття десятки тисяч, тоді як інша змушена брати святкове вбрання напрокат. Ціну сукні диктують і матеріали, з яких вона пошита, та аксесуари, якими прикрашена. Наприклад, мереживні та атласні сукні, оздоблені дороговартісними камінцями, перлами чи бісерною вишивкою, коштуватимуть набагато дорожче, ніж сукні, пошиті у стриманому стилі, без прикрас та інших деталей.


Вишивка

Цікавою «родзинкою» є українська вишивка, яка останнім часом завойовує все більше прихильників. Використання етнічних мотивів у весільному вбранні виявляє не тільки патріотизм, а й створює образ справжньої української нареченої. Де краще розташувати вишивку та що саме нашивати на весільну сукню? За цими порадами ми звернулися до дизайнерів-консультантів салону весільної, вечірньої і дитячої моди «Міледі». Ярослава Матаржук розповіла про тренд вишивки та вподобання косівських наречених, а Юлія Максим'юк ознайомила з орнаментикою весільного дрес-коду. До вишивки дівчата ставляться позитивно, а ще впевнені: весільна сукня – це річ особлива, яку, зазвичай, одягають один раз у житті.


 -  Чим, на вашу думку, керується наречена, коли обирає весільну сукню з  етнічною вишивкою?

- Найголовнішим у весільному вбранні, навіть якщо воно із вишивкою, є гармонія в образі. Усі деталі мають підкреслювати красу дівчини, особливо внутрішню. Обираючи вишивку, наречена, швидше за все, хоче бути незвичайною. Кожна людина сприймає такий «етнічний» крок по-різному. Одні молодята йдуть за модою, інші є патріотами і все весілля роблять в етностилі. Але косівських наречених чомусь тягне до європейських традицій, мінімалізму та стриманості.

  - На якій частині сукні найкраще розміщати вишивку?

 - Це залежить від моделі плаття. Звісно, найефектніше декор дивитиметься на верхній частині сукні – корсеті, оскільки він перший «ловить» погляди гостей. Вишивка на корсеті підійде тій нареченій, яка обрала пишне плаття. Найкраще використання вишивки у фасоні «рибка» - це, навпаки, низ. Якщо дівчина прагне бути грецькою богинею, то орнаменти слід нашивати нижче грудей. У нас навіть замовляли пошиття коротких вишитих суконь. Взагалі, ми працюємо над створенням цілого образу, шиємо фату, сумочку, рукавички, навіть оформляємо бокали… Так само і у вишивці – все вирішується у процесі. Спочатку ми робимо головний акцент, а згодом бачимо, чи потрібно буде, наприклад, прикрасити низ плаття, чи це вже буде зайвим.

 -  Що найефектніше використовувати з вишивки і яке це має значення?

 - Найкраще нашивати на сукню рослинні орнаменти. Найпопулярнішими є маки, які символізують пристрасне кохання. Соняшники, наприклад, втілюють тепло і життєдайність, а колоски пшениці – багатство. Сучасні наречені роблять цілі композиції на сукні, гармонійно поєднуючи квіти. Ми вважаємо, що молодій дівчині краще обирати стримані та легкі кольори. Модним є поєднання теплої і холодної гам, наприклад, червоного та блакитного. Але, шиючи сукню із цими тонами, потрібно слідкувати за кількістю кожного з них, бо, якщо перестаратися хоча б з одним, – усе зіпсується. Сучасна мода не терпить хаосу та перебору, вона пропагує відбір найкращого. Сьогодні вишивка є  багатогранною, клієнти хочуть поєднувати мережку, гладь, хрестик, додають бісер і перлини. Це додає в образ новизну та свіжість.


А що з приводу вибору весільної сукні думають самі дівчата? Якою вони її уявляють? У соціальній мережі ми вирішили опитати як майбутніх наречених, так і тих, хто ще чекає свого єдиного, і почули їхню думку стосовно весільного плаття. Усі учасниці нашого невеличкого опитування згідні із тим, що ця частина святкового гардеробу має підкреслювати красу нареченої, виражати її вишуканість, елегантність та оригінальність. А от думки щодо використання на сукні етнічних мотивів дещо розійшлися. 


Надія, 18 років: «Вибір весільної сукні - справа досить клопітка, хоча і приємна. На мою думку, плаття має бути стандартним: ніжним, роматичним та легким. Традиційним для весільних суконь залишається білий колір. Також мені подобаються плаття кольору айворі чи слонової кістки. Українська вишивка на сукні є доречною, оскільки робить її більш сучасною і у фольклорному стилі».


Галина, 24 роки: «На мою думку, весільна сукня має бути пишною. Цей  фасон є класикою у всі часи, у ньому наречена дійсно почуває себе королевою. «Рибка»  або «русалка», чесно кажучи, мені не до вподоби. Найактуальнішими кольорами весільної сукні я вважаю кремовий та білий, надаючи перевагу останньому. З декору мені подобаються стрічки на талії, банти, квіти, камінці, але все повинно бути в міру, дуже ніжно. Вишивка на весільній сукні мені не подобається».

Сніжана, 22 роки: «Весільна сукня обов'язково має бути білою, ніжною. Вона повинна перетворювати наречену у неземне, небесне, легке створіння. Оздоблення сукні кожна обирає за власним смаком. Другий день весілля цікаво було б відсвяткувати в українському стилі. В цьому випадку серед гами кольорів мають переважати яскраві - червоний, синій, зелений, жовтий… І необхідно пам'ятати про аксесуари - гілка декоративної калини або квітка маку у волоссі будуть доречні, а червоні або зелені браслети, намисто, яскраві сережки у формі польових квітів (маки, волошки, ромашки) гармоніюватимуть з національним стилем. У підборі весільної сукні слід бути оригінальною!».

Іванна, 24 роки: «Головною вимогою до весільної сукні, на мій погляд, є відповідність традиціям. Наприклад, вагітній  нареченій одягати білу сукню і фату, що символізують дівочу цноту, певно, не варто. Натомість кращою буде кремова або, скажімо, рожева. Елементи етнічного декору тільки прикрашають плаття, але якщо вони додані гармонійно і зі смаком, тоді це справді красиво. Щодо довжини, краще зупинити свій вибір на довгих сукнях, відмовитись від міні-моделей. У весільному дрес-коді збереглася певна обрядовість, яка відрізняє весільну сукню від вечірньої».

Анастасія, 18 років: «Весільна сукня повинна бути довгою і без викличних декольте. Не потрібно сприймати цей день, як останню можливість показати свої принади. Щодо вишивки, то я не проти. Якщо дівчині личить, то нехай хоч у національному строї під вінець іде, як наші предки. Хоча я сама б так не робила».

Олена, 26 років: «Сукня має бути білою і довгою. Стиль сукні – європейський: недовгий шлейф і непишна спідниця. Бажано, щоб не було вишивок, блискіток, квіточок. Я б обрала сукню, яка на плечах має невеличкий виріз, а спереду  не була б занадто відкритою. Чудове доповнення сукні – ажурні бретельки».


Леся, 25 років: «Згідно з християнськими традиціями, сукня має бути обов’язково білою, адже це символізує чистоту та невинність. Бажано, щоб була довга. А вже пишна чи пряма, із заниженою талією чи різними новітніми модифікаціями, - залежить від уподобань нареченої. Сукні з елементами етностилю мені до вподоби. Це ж яскраво та оригінально, вишукано та елегантно водночас!».




Отож, любі наречені, остаточний вибір весільної сукні за вами! Просто слід пам'ятати, що саме за нею оцінюватимуть ваше вміння виглядати оригінально та зі смаком, і саме у ній під звуки феєричного вальсу ви кружлятимете із Тим, Котрий Один і на все життя…








Юлія ДЕВДА

Немає коментарів:

Дописати коментар