Сторінки

четвер, 20 червня 2013 р.

Мій гуру у журналістиці – СОЛОМІЯ ВІТВІЦЬКА (і не сприймайте це за піар...:) просто таке було практичне завдання із ТМЖТ)




Відомо, що журналіст  є представником багатогранної та насиченої професії.  Це людина, яка слугує для суспільства орієнтиром , визначає його пріоритети, має неабиякий вплив як на загальне, так і суб'єктивне формування думки кожного громадянина.  Робота цього трудівника завжди пов'язана із постійним пошуком, одержанням і подачею достовірної, цікавої, повної  та актуальної інформації. Діяльність «Лицаря Правди» є дзеркалом сьогодення, широкою інформаційною панорамою, тим тлом, на якому відбуваються з дня у день найважливіші події. Своїм матеріалом журналіст повинен пропагувати важливість моральних цінностей, утверджувати їх, демонструвати широту ерудиції та простору бачення, компетентність знань у досліджуваному ним питанні, мати здібність до аналізу, порівняння та осмислення того чи іншого явища. Будь-який споживач інформаційного продукту, навіть після нелегкого трудового дня, прагне отримати насичене якісним контентом, сформоване у гідну літературну форму та сказане емоційно повідомлення, яке стосується злоби дня, дає відповідь на основні запити аудиторії та допомагає розібратися у поглядах, часто навіть відрізнити добро від зла. Та чи завжди мас-медійники бажають дотримуватися інформаційних стандартів, робити свої матеріали цікавими та вміти утримувати увагу читачів, слухачів і глядачів? Може для тих, хто належить до цієї категорії, набагато важливішим є представлення власної зовнішності, шарму і блиску, ніж забезпечення аудиторії інформацією. А що, з іншого боку, зовнішні дані також є одним із важливих атрибутів журналістської роботи, зокрема на телебаченні. Та на мою думку, справжнім мистецтвом є вміння поєднувати у професійній діяльності як інформацію, так і себе самого. Серед різноманіття досвідчених фахівців, що працюють у сфері тележурналістики, я знайшла ту особу, якій імпоную не тільки я, моя сім'я, друзі та колеги, а й уся Україна. Журналіст телеканалу  1+1, чарівна ведуча «ТСН. Особливе» , «завжди наша Соломія Вітвіцька» - яскраве цьому підтвердження.

Кар'єрний ріст

Соломія Вітвіцька народилася 16 червня у місті Бродах Львівської області. Виросла у Львові. Навчалася на факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Ще під час навчання працювала на радіо «Промінь», де у 1998 році провела своє перше інтерв'ю, а також у львівській телеагенціі  НТА.  У 2001 році була кореспондентом новин та ведучою авторських програм на "Ера-FM".  Далі кілька років навчалася у Німеччині, в Університеті Фрідріха-Олександра (Ерланген-Нюрнберг). У 2004 році повернулась в Україну і розпочала роботу репортером на "5 каналі". З 2008 року працює на телеканалі"1+1": спочатку кореспондентом ТСН, а з вересня 2011 року постає перед глядачами у новому амплуа ведучої "ТСН.Особливе" . Ця програма ось уже більше року успішно транслюється по буднях (раніше о 18.00, зараз о 16.45).  Красиве відео, сенсації, подробиці із життя зірок, поміщені у рамки моральності, приваблюють усе більшу кількість споживачів інформаційного продукту. Напевно, ведуча також доклала до такої вірності глядачів зусиль, адже у прямому ефірі завжди виглядає ефектно та заворожуюче. Соломія любить подорожувати та обожнює нові знайомства. 

Складники журналістської майстерності Соломії Вітвіцької:

Для того, щоб розпочати аналіз складників журналістської майстерності у роботі Соломії Вітвіцької, я повинна чітко визначити їх аспекти. Перш за все, потрібно звернути увагу на якість роботи журналістки, після цього простежити сферу її зацікавлень, тобто тип інформації, оцінити спосіб подачі повідомлень в ефір, включивши у цей пункт манеру мовлення, зовнішні дані та стиль, відзначити організаторську роль ведучої,  і на підставі цих міні-досліджень зробити відповідні висновки.
Перш за все - якісний контент

Робота кореспондентом у будь-якому осередку ЗМІ дарує безцінний досвід. Як на мене, ця посада  формує у майбутнього журналіста відчуття оперативності, актуальності та виховує вміння самоорганізації. Сьогоднішня динамічність Соломії Вітвіцької у «ТСН. Особливе» є результатом її плідної роботи кореспондентом на «1+1». Сюжети, які транслювалися майже у кожному випуску вечірніх новин, стосувалися подій мистецтва та життя відомих особистостей. Деякі матеріали були зняті і за кордоном. Кожен із них на екрані телевізора виглядав гідним доповненням до програми і завжди був якісним і насиченим. Особливо відчувався вклад Соломії Вітвіцької сил і бажання у кожний її матеріал. Професіоналізм ведучої підтверджується і сьогодні, виявляється у влучних підводках до сюжетів, самою їх підготовкою і черговістю.

                                                                                  
Що домінує?

Сфера вподобань журналістки упродовж роботи кореспондентом націлювалася на події мистецтва та життя українського й зарубіжного бомонду. Цієї  тенденції Соломія дотримується і у випусках «ТСН.Особливе». Хоча таку інформацію часто доповнюють відомі наукові відкриття, вагомі історичні події.

Мистецтво самоподачі

Нерідко сумлінні працівники, які вже встигли здобути цінний досвід у ЗМІ та пізнали мас-медійні стандарти і принципи, одержують роботу на телебаченні. Саме від першого дня на новій посаді (ведучого чи диктора) вони зобов'язані вдосконалювати ще одну річ – дикцію, яка повинна бути грамотною, чіткою та привабливою для аудиторії того чи іншого каналу. Оскільки, як відомо, не лише однією зовнішністю живе телеведучий. Щоб досягти вершин якісної дикції, потрібна титанічна праця та величезне бажання, а також – природні задатки та хороші вміння поведінки зі словами та в кадрі. Сьогодні на теренах телевізійного простору України на посаді ведучих випусків новин, аналітичних програм, розважальних проектів, талант- і ток-шоу працюють сотні спеціалістів, які є зразком для наслідування і предметом обговорення критиків. Адже кожен із них має особливий, не притаманний нікому темп мовлення, дикцію, поведінку, рухи і навіть жести. А вміння одягатися на ефіри стильно та відповідно до посади означає наявність у мас-медійника естетичного смаку та розуміння поняття краси. Та все ж таки, найголовнішим критерієм, за яким визначають готовність журналіста обіймати посаду ведучого та бути цікавим і сприйнятливим для публіки, є грамотність мовлення, чіткість дикції та інтонація голосу.
За моїми спостереженнями Соломія Вітвіцька завжди вишукано та елегантно виглядає у кадрі, оскільки стиль її одягу відзначається класичністю, досконалістю. Стилісти каналу відмінно справляються із макіяжем та зачісками, які підкреслюють риси обличчя Соломії та красу її волосся.
Щодо мовлення ведучої, воно відзначається динамічністю і  розважливістю. Темп мовлення – доволі швидкий, тональність є середньою, вимова слів і наголос правильний. Дикція чітка, а тембр голосу приємний і загадковий. На мою думку, такі риси сприяють підвищенню кількості глядачів, утримують їхню увагу та зміцнюють довіру до самого журналіста та, можливо, навіть до каналу.

Колектив у підмогу!

Вагоме місце у праці журналіста будь-якої спеціалізації відведено і роботі у колективі. З одного боку, представник цієї професії займається процесом пошуку, редагування і розповсюдження інформації, пише та вдосконалює власні тексти. Тоді як з іншого, бере участь у роботі всього колективу, відвідуючи редакційні ради, спільно готуючи до випуску інформаційний матеріал. Лідер-журналіст здатен організувати навколо себе вірний і надійний колектив із компетентних фахівців, які справді є відповідальними співробітниками.
Соломія Вітвіцька також пишається своєю командою – журналістами-кореспондентами, які кожного випуску готують насичені сюжети та подають до редакції актуальну інформацію. Це ще раз доводить талант ведучої «ТСН.Особливе» бути генератором і менеджером відносин. Але тим, який не наказує, а слухає, підтримує, критикує, в тому числі і себе самого, після чого вибирає стратегію. Це творить навколо згуртованих журналістів непроникну та незламну оболонку й допомагає впевненіше рухатися у правильному напрямку роботи в інформаційній сфері.

Отож...

Відома англійська журналістка ХХ століття Дейм Ребекка 
Вест вважала: « Журналіст - людина, яка має талант щодня заповнювати порожнечу». Я цілком згідна із висловом цієї жінки. Та порожнечу у людській обізнаності про навколишні події та насиченні інформаційної мережі  повинна заповнювати справді компетентна людина, для якої журналістика – це не тільки професія чи чергове хобі, а й стиль життя та можливість утвердити моральні цінності серед суспільства. Саме такою, на мій погляд, є ведуча програми «ТСН.Особливе» на телеканалі «1+1» Соломія Вітвіцька. Вона завжди готує актуальну, достовірну, повну та навіть сміливу інформацію у своїх випусках. Спектр її тем торкається переважно культури та шоу-бізнесу, хоча цим і не обмежується. Журналістка володіє мистецтвом самоподачі, гарного смаку щодо стилю одягу та зовнішнього вигляду. Усі показники мовлення відзначаються висотою та досконалістю.  Також Соломія вправно керує командою кореспондентів, завдяки яким кожен випуск «ТСН. Особливе» стає маленьким фільмом про актуальні події. І я пишаюся тим, що Соломія Вітвіцька є випускницею факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка та гідним спеціалістом тележурналістики на теренах України! 

Юлія Девда
Фото з особистого архіву Соломії Вітвіцької та телеканалу "1+1"

Немає коментарів:

Дописати коментар