Сторінки

середу, 26 червня 2013 р.

А нам 563!



Як Кобаки День села святкували...
 
Моє життя – в моїм селі,
В моїм селі – моє багатство
І односельці всі мої ,
Неначе рідне своє братство…
Анна Кіт, поетеса (с.Кобаки)

23 червня 2013 року село Кобаки святкувало своє День народження. Цьогоріч йому виповнилося 563. Уже вдруге ця вагома подія збігається з одним із найвеличніших християнських свят у році – Днем Святої Трійці. У святкову неділю для кобаківчан організували концерт, провели футбольний турнір і під живу музику подарували танці просто неба. Нагадаємо,що першу згадку про це прикарпатське поселення його сучасникам ще 1450-ого року залишив історик Іван Крип'якевич. Цікаві й цінні факти з економіки, культури, етнографії та інших галузей у книгу «Здвиженський храм» упорядкувала краєзнавець Кобак Марія Равшер, адже село мало й іншу назву – Здвижин, яку носило до 1620 року. 

Розпочала святковий день спортивна подія. Для фанатів футболу на стадіоні провели дружній матч між командами сіл Кобак і Рибного, який завершився нічиєю – 2:2. Чудову нагоду побувати в мініатюрному Діснейленді мали змогу і маленькі кобаківчани. У парку для них встановили «тропічний батут». Малеча раділа і різнокольоровим кулькам. 

Творча команда БК під керівництвом Галини Книш організувала для жителів села концерт. Його вела аспірантка Чернівецького національного університету Іванна Стеф'юк. Почалося свято зі слів настоятеля храму Воздвиження Чесного Хреста отця Івана, який привітав велику родину селян і поблагословив присутніх. «Кожен із нас повинен починати із себе, замислитися над тим, чому живе, яку місію виконує», - наголосив почесний гість. Господар села Олександр Кисилиця хоча і не зміг бути присутнім на святі, але також долучився до його підготовки. 

Цьогорічний концерт вразив різноманіттям жанрів і номерів. На сцену один за одним виходили талановиті читці, співаки, танцюристи, гумористи, актори. Вірш «Здвижин» продекламувала маленька гостя Дзвіна Сайнюк. Юні гумористи Володимир Будз і Назар Божак представили залу свої фірмові творіння. Кумедні сценки та пародії для глядачів розіграли переможці обласних  КВК-турнірів - учасники команди «Сільські понти». Їх вони готували разом із педагогом-організатром Кобаківської ЗОШ Любов'ю Гулян.
Молодша група школярів під керівництвом хореографа із Косова Андрія Бартушева перетворилася на маленьких «антошок», юних дослідників мадагаскарських просторів, жвавих матросів, а також увійшла в роль маленьких закоханих, які передали відчуття першого, несміливого кохання. Учасники гуртка «Вишиванка», керівником якого є Любов Гулян, свої танці присвятили Карпатам, файним сільським молодичкам і виконали попурі. 

Пісні для присутніх подарували жіноча вокальна група БК «Любисток», «в'язанка» народних композицій якої вдало підкреслила красу сільського колориту. Між ними гармонійно вплелася і «Карпатський мій край». Пісня про рідне село лунала з уст вчителя початкових класів Ганни Шулепи.  Про один із найпроникливіших музичних інструментів – гітару – співала Сніжана Негрук, композиції «Мій край» і «Душа» виконала випускниця школи Леся Мицканюк. До найдивовижнішого почуття на планеті – кохання – звернулися Анастасія Клим і Діана Мицкан, заспівавши «Любов останньою ніколи не буває» та «Я все віддаю». Зал аплодував і юнакам – Михайлу Симотюкові та Віталію Радишу, які також залишили небайдужими гостей свята та подарували їм композиції «Додому повернусь», «Незнайомка», «Василина». 

Завітали на концерт і долучилися до привітань гості із сусідніх сіл. Порцію гарного настрою принесли веселі рожнівчани, які і толоку на сцені розіграли, і гуморесками потішили, і народні пісні заспівали, і різноманітні хореографічні постановки подарували. Зокрема, танцівники молодшої і старшої групи ансамблю «Радість» під керівництвом Ольги Мельник  приємно здивували глядачів в образах чарівних ляльок, любительок запального рок-н-ролу, захопили модерном і танцювальним міксом, поєднавши у ньому різні стилі, зворушили  ніжним вальсом. До прекрасної частини залу звернувся Михайло Строїч. Їй він присвятив композиції «Зачаруй» і «Без тебе в'яну». Пісні для кобаківчан заспівали також Володимир Божак і Наталія Кричун. Свій спів жителям Кобак подарував гість із села Рибного Віталій Луцюк, який виконав «Циганочку», «Карпати» та школярка Людмила Худик із композицією «Стежинами добра». Спародіювали учасників популярного телешоу «Україна має талант» і гурт «Рибненські бабки», які підняли присутнім настрій, заспівавши жартівливу «Лісапед мой, лісапед». 

Наприкінці концерту організатори свята подякували учасникам та запрошеним гостям  за належну підготовку, а глядачам – за присутність,повагу та гучні оплески. Після цього на всіх бажаючих чекала жива музика просто неба, жваві та романтичні композиції якої так і кликали до танцю. Навіть рясний нічний дощ не зумів зіпсувати запальний настрій!
Отож, цей день запам'ятається кобаківчанам надовго, перш за все, атмосферою літнього свята, яке відбуватиметься кожного року! 

І справді, вони такі загадкові, різнобарвні та багаті: природою, талантами, видатними іменами… Проїжджаючи повз них, не можна не помітити їхньої краси, яка досконала будь-якої пори року: діамантами їх припорошує зима, легким і солодким подихом пробуджує весна, тонни золота дарує осінь, а особливо зараз, коли чарівна паличка знаходиться у найбажанішої та найтеплішої пори року – літа, мої рідні Кобаки одягають розкішні зелені шати, майорять на берегах жовтоокими ромашками та святкують свій день народження.

Саме 563 роки тому воно почало своє життя, з кожним днем народжувало все працьовитіших і талановитіших людей, чарувало красою своєї природи, перебувало у безперервному русі. Ми також не дозволимо обірвати цю неповторну історію, а продовжуватимемо її все динамічніше та яскравіше, чи не так, кобаківчани?

Юлія Девда, студентка І курсу факультету журналістики
Львівського національного університету  імені Івана Франка
Фото Антоніни Панченко

Немає коментарів:

Дописати коментар