Сторінки

середу, 19 червня 2013 р.

ЛІДЕРСТВО: ЩО ВОНО ДАРУЄ ТА ЯКИМ ВЧИТЬ БУТИ?


Погляд студента на…ЛІДЕРСТВО


Справжнє лідерство припускає терпляче ставлення  до критики
й завзяте прагнення до досягнення бажаної мети
Шмідт Ерік, компанія «Google»


«Як йому вдається робити масу справ при напруженому й щільному графіку? Звідки він бере нові ідеї та  з чого черпає натхнення для створення креативних проектів? Як він зумів заслужити любов і повагу до себе від колег і керівника? Що допомагає йому величезними кроками шалено йти по дорозі до успіху?» Це неповний перелік тих запитань, які ставлять мрійники, що бажають приміряти на себе роль лідера та насолодитися можливістю похизуватися перед товариством. Та чи часто ті, хто захоплюються першопрохідцем, усвідомлюють, що таке звання – це наполеглива праця та роки досвіду, неодноразові падіння та яскраві ефектні підйоми. Недарма засновник всесвітньо відомого економічного журналу «Forbes», яке сьогодні є авторитетним виданням медійного ринку, Берті Чарльз Форбс вважав: «Історія показує, що найвідоміші переможці зазвичай стикалися з нестерпними труднощами перш, ніж вони досягли свого тріумфу. Вони перемогли, тому що відмовилися бути переможеними».
 Тоді з чого починається освоєння цього ремесла, а згодом – і володіння ним? Спробуймо  розібратися у складниках цієї благородної «конструкції».

Твоє життя у твоїх руках!

Кожному з нас Всевишній подарував неоціненний скарб, який ми повинні цінувати та старатися  робити кожен його день гідним похвали  як зі свого боку так і з боку оточуючих…Це життя.  Реалісти та скептики ділять його на чітко визначені відрізки і фази, люди творчі та духовні радше надають кожній його хвилині чи події якусь сакральну цінність і значущість. Та якою би багатогранною не була ця річ, вона має бути особистою, адже подарована  виключно нам. Ми його володарі, тоді як моральні цінності, люди, що нас оточують  та все, що стається із нами є орієнтирами у ньому. Звичайно, не закликаю до егоїзму. Ніхто не забороняє піклуватися про інших, дарувати їм тепло, розділяти радість, ділитися успіхом,  прислуховуватися до цінних порад, дякувати за хороші вчинки та навіть допомагати матеріально. Але не допускаймо того, щоб хтось навмисно втручався у наш простір, приховувався за лицемірною маскою друга, а насправді був би тим, хто робить усе можливе, щоб звести нас із правильної дороги. На мою думку, першою умовою лідерства є відчуття самобутності , тобто усвідомлення свого домінування у власному житті.

Гідне спілкування

Промовивши перше слово у житті, ми вже вливаємось у комунікативну спільноту. Спочатку нашими співрозмовниками стають батьки та рідні, згодом – ровесники та друзі, а ще пізніше – колеги.  Тобто  ми постійно контактуємо із людьми, що нас оточують. За допомогою мовлення знайомимось, встановлюємо зв'язки, пізнаємо особистість більше, досягаємо і деяких кар'єрних успіхів. Не менше тут важить саме розуміння процесу спілкування. Звичайно, існує безліч писаних правил щодо етикету розмови, ще більше їх закладено у нашій підсвідомості й диктовано інтуїцією. Та слід виокремити ключове слово - повага. Воно включає у себе вміння ставитися до свого розмовника із повагою, дослуховувати  його судження до кінця, адекватно реагувати на ідеї та висловлювати власну думку, володіти талантом компромісу, бути компетентним у спільних питаннях, які розглядаються, не скупитися на компліменти та похвали і навіть вселяти у колег віру й успіх. У цьому впевнений і канадський письменник Джон Кехо: «Поводься з кожною людиною так, як з особливою та унікальною, шукай у ній найкраще і  вона відповість тобі тим самим».

Візьми відповідальність у супутниці

Навіть примітивна посада у величезній корпорації заслуговує педантичного ставлення та совісного виконання найменшої справи. Володіння цією рисою дозволить проявити себе як старанного працівника та підвищить про вас думку керівника, як про людину, якій можна буде довірити вагому річ, на яку в будь-який момент можна буде покластися. Також відповідальність вчить організації і дарує безцінний досвід. Ще упродовж шкільних років я брала участь у тренінгах і семінарах, присвячених темі лідерства. Такі зустрічі зі школярами та педагогами з інших навчальних закладів проводила  педагог-організатор Любов Гулян. Із тих «годин лідерства» я запам'ятала один цінний вислів: «Лідер – це та людина, яка готова взяти відповідальність у свої руки». А сьогодні так багато бояться навіть цього слова, яке вже здається страхітливим через своє істинне призначення. Та чи варто бути таким боягузом?


Тільки вперед!

Час не стоїть на місці, одні можливості приходять на зміну іншим, все рухається вверх і тяжіє до прогресу. Звичайно, минулі досягнення лідера заслуговують на увагу, відчуття перемог, що пройшли  та подарували задоволення, потрібно берегти для того, щоб привабити нові вершини. Але зупинятися на досягнутому – це риса самовдоволених мінімалістів. Пройде час і про їхні досягнення навіть не згадають. Сьогодення потребує активності та невпинного руху вперед  по життєвій дорозі. Як на мене, саме він є запорукою активної  позиції у суспільстві та передбачає невтомне конструювання нових проектів та ідей, творення цілей і знаходження засобів їх досягнення.

Із вірним колективом нічого не страшно

«Якою б талановитою людина не була, проте колектив завжди розумніший і могутніший», -
вважав письменник Микола Островський. Я цілком згідна із його словами, оскільки лідер – це не кіт, що гуляє сам по собі, шукаючи пригод і наражаючись на небезпеки зі сторони конкурентів. Для підтримки нових ідей і проектів першопрохідцеві потрібен сильний і надійний колектив, той, який виручить у біді, зможе зарадити проблемам та навіть підказати, який наступний крок повинен зробити лідер у виконанні тієї чи іншої справи. Але така висока ступінь довіри можлива лише у тому випадку, коли сам його керівник постарався докласти до цього максимум ефективних зусиль.
Взагалі становище лідера часто відповідає терміну «управлінець». Він не наказує, а слухає, підтримує, критикує, в тому числі і себе самого, після чого вибирає стратегію. Він, як і менеджер, повинен підібрати у свій колектив компетентних співробітників, об'єднати їх навколо сформованої мети, довести прагнення досягати її спільними силами, знаходити індивідуальний підхід  до кожного співробітника зокрема та підтримувати дружню психологічну атмосферу серед своїх підлеглих, хоча і не ставитися до них, як до рабів, а бути нарівні з усіма. Це творить навколо колективу непроникну та незламну оболонку, це допомагає впевненіше рухатися у правильному напрямку та досягати бажаного.

Отож…

Звичайно, погляд на цю тему сімнадцятирічної дівчини, яка тільки недавно переступила поріг рідного дому для освоєння професії та здобуття досвіду, може видатися ідеалістичним і суттєво відрізнятися від думок лідерів зі стажем. На мою думку,  поняття «лідерство» можна було б класифікувати як окрему науку, оскільки  у ній ще так  багато невідкритих граней, які варті дослідження. Ви можете читати безліч посібників по цьому питанню, а можете творити власну неповторну історію. Та завжди потрібно чітко усвідомлювати істинне призначення лідера, яке полягає у самоусвідомленні, вмінні гідно спілкуватися з іншими, не боятися брати відповідальність за свої дії, бути талановитим організатором та управлінцем. А також  - творити нові цілі та впевнено їх досягати. Тому усім, хто став на шлях лідерства, зичу терпіння, розважливості, бажання, визначеності та, звичайно ж, успіху у цій справі!

Юлія Девда,
студентка І курсу факультету журналістики
Львівського національного університету
Імені Івана Франка


Добірка цитат за темою:

Лідер діє відкрито, бос - за закритими дверима. Лідер веде за собою, а бос управляє.
(Теодор Рузвельт, 26 Президент США)

Лідери не народжуються і не робляться будь-ким - вони роблять себе самі.
( Стівен Кові, провідний експерт у сфері менеджменту)

Успішні лідери будують свої організації з людей, які бажають піднятися на саму вершину.
(Джеф О'Лірі, мільйонер )

Відповідальність - це те, чого найбільше бояться люди. Тим не менш, це саме те, що допомагає нам рости в цьому світі.
(Френк Крейн, бізнесмен )

Нашим людям подобається, коли їх ведуть, а не коли підштовхують (Боулт Адріан, диригент)


Лідерство – це вміння ефективно спілкуватися й організовувати людей (Ейдер Джон, професор наук управління)

Немає коментарів:

Дописати коментар