Сторінки

вівторок, 9 липня 2013 р.

За досвідом, враженнями і друзями…Як проходять перші дні практики у Літній школі журналістики газети «День»?


1 липня стартувала XI Літня школа журналістики газети «День». На участь у ній свої заявки подало 40 студентів з усієї України, а конкурсний відбір пройшло більше половини. Учасники зі Львова, Києва, Донецька, Запоріжжя, Криму, Дніпропетровська та Острога уже призвичаюються до атмосфери в редакції, вивчають її роботу, роблять перші спроби у виданні та вдосконалюють себе у журналістській справі, використовуючи інтелектуальний багаж і професійні вміння. Приємно, що серед 22 практикантів, факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка представило 8 учасників: студенти першого курсу Соломія Буй і Дмитро Пальчиков, другокурсниця Тетяна  Мацкевіч, третьокурсники Ярослав Назар, Ірина Малюк, Олег Твердь, Ірина Лазуркевич. До когорти студентів долучилася і випускниця Роксолана Савчин.
За їх словами, кожен день практики насичений зустрічами з відомими особистостями,    черпанням досвіду та новими знайомствами. Як проходять перші дні студентів-практикантів, як уже реалізовують себе молоді журналісти і що подарує їм цей досвід? Спробуймо дізнатися!

1. Чому для проходження навчально-ознайомлювальної чи виробничої практики і набуття досвіду ти обрав/обрала Літню школу журналістики газети «День» та й саме друковане ЗМІ?

     -  Ярослав Назар: Головний мотив у виборі газети ''День'' – досвід. У щоденному виданні завжди вистачає роботи, тому він ллється рікою. Головне - усвідомити, що це потрібно тобі, а не просто просиджувати штани.
    - Тетяна Мацкевіч: Літня школа журналістики - це насамперед чудова можливість побачити світ великої журналістики, світ шаленого ритму, який не знає спочину і забирає у тебе всі сили, проте вчить викладатися максимально у професійному плані, постійно цікавитися людьми і їхнім життям, не дозволяти собі бити байдики. Газета "День" - міцне осердя інтелектуальної журналістики в Україні. Високий мовностилістичний рівень матеріалів, широкий світогляд авторів, якісна публіцистика...Я хотіла потрапити у цей світ, щоб випробувати себе, змусити займатися корисною справою.
 - Олег Твердь: По-перше, через глибокий текст видання і таких же його авторів. По-друге, бо й самому хочеться «поглибшати». По-третє, чув багато теплих відгуків від колег, що є випускниками літньої школи.
  - Ірина Лазуркевич: Враження «літньошкілців» газети «День» попередніх років уже другий рік мучили мою студентську совість. Друзі рекомендували це видання, викладачі заохочували, а власна цікавість лише укріпляла бажання там стажуватися. «День» приваблював як газета, колектив якої знає і має що сказати своїм читачам. Після двох років очікувань настав час, коли мрія про «День» стала реальною – я отримала позитивну відповідь.
 - Ірина Малюк: на нашому факультеті є багато охочих поїхати на практику до київського видання ще після першого курсу. Я вичекала цей момент до третього й зовсім не жалію, оскільки є певний досвід та уявлення про практичну журналістику. Дякую нашим викладачам, що навчили мене мати свою думку, емоцію і правильно відчувати та мислити. Практика у газеті «День» - це не тільки мрія, але й план, який вдалось реалізувати.
 - Дмитро Пальчиков: Досвід, який я тут здобуду, не можна буде порівняти з будь-яким іншим ЗМІ.
 - Соломія Буй: Мій вибір впав саме на газету "День", оскільки це одне із найякісніших друкованих видань в Україні. І мені, як молодому журналістові, важливо набиратися досвіду у фахових журналістів не лише технічно, але й світоглядно.


2.     Що вразило тебе у перші дні практики?

- Я.Н.: Колектив: усі привітні і завжди йдуть на допомогу. Ще приємніше - це учасники Літньої школи, вони зруйнували багато світоглядних стереотипів і стали хорошими друзями.
 - Т.М.:Можливість взяти інтерв'ю у будь-якої відомої людини. Літератори, видавці, громадські діячі...Чи могла я подумати, що колись, можливо, матиму нагоду поговорити з улюбленими письменниками, книги яких читала ледь не до дірок? Ні. Також вразив ритм життя у Києві. Коли приїжджаєш на день-два, не відчуваєш цього. Зовсім інше - жити тут цілий місяць. У редакції робота кипить ще інтенсивніше. Ніколи не бачила, як працюють журналісти щоденної газети. Що тут скажеш: до Літньої школи я добре не усвідомлювала, яку важку професію собі вибрала. Тепер розумію.
 - О.Т.: Вразив високий рівень організації редакції: кожен знає своє місце в колективі. І дуже смачна вода в коридорі. За це велике дякую.
 - І.Л.: Теплий прийом у редакції. Більше не повторювався трагічний варіант з попередніми практиками і дистанційним спілкуванням з редактором. Ми – на місяць повноцінна частина редакційного колективу. Нас поважають, нам допомагають, нас розуміють і люблять.
 - І.М.: У перші дні практики вразив увесь «ДЕНЬ». По-перше, інтелектуальні та ерудовані люди творили неймовірну атмосферу, по-друге, усі учасники Літньої школи дійсно подружились ще із другої половини першого дня. Особливо запам’ятався момент поселення у гуртожитки, коли ми сказали комендантові, що поселяються до одного гуртожитку львів’яни і донеччани, то він за півхвилини тричі змінив вираз обличчя. Ми з ними найбільше подружились і такими чином розбили стереотипи та якісь нав’язливі думки.
 - Д.П.: Інтелектуальна насиченість графіку.
 - С.Б.: Найдивовижнішим для мене було доброзичливе ставлення до нас працівників редакції. Ну і, звісно, 7-поверхова будівля з редакційними приміщеннями європейського зразка.


3.     Які  труднощі виникали на початковому етапі?

 - Я.Н.: Мій початковий етап ще триває, але труднощі радше робочого спрямування, багато роботи і все ще попереду.
 -Т.М.: Труднощі у цій професії - звична річ,тільки на початку. Щодо Літньої школи, то важко й досі. Робота в редакції з 9 до 6, пошуки потрібних місць у Києві, пристосування до написання матеріалів у кабінеті, де, окрім тебе, ще два десятки людей, хронічна потреба виспатися...Проблема не в ритмі, а в тому, що я до нього не звикла. Але все це, зрештою, того варте.
 - О.Т.: Звичайно, що виникли. Але то добре, бо життя без труднощів породжує людську «гниль»: без перепон немає цілі, без цілі немає дій, без дій немає життя. Але не вважаю за потрібне бідкатися про свої перепони – їх треба вирішувати. Так і роблю.
 - І.Л.: Ні, не виникало, бо, як я вже казала, прийняли нас гостинно. Звичайно ж, графік роботи не залишає надміру вільного часу, тож відпочинок серед молодих журналістів школи – за розкіш. Але, зрештою, «хто казав, що буде легко». Будь-який гарт – це межові ситуації, сила волі та витримка.
 - І.М.: Труднощів не виникало, оскільки всі мають свого куратора практики, мудрих порадників, тому можна вирішити будь-які проблеми. Тем для написання також вистачає, було б лише бажання писати.
 - Д.П.:  Як таких то не виникало.
 - С.Б.: Здебільшого, труднощі побутового характеру, яких у львівської команди виявилось чомусь предостатньо.  Але це теж непогано, адже ми формуємо в собі одну з найважливіших рис для журналіста - стресостійкість та вміння працювати за будь-яких умов. А щодо журналістики, то, звичайно, буває по-різному: щось вдається, щось поки що ні.


4.     Чи до вподоби тобі розпорядок дня, зміст занять і завдань, які там проводять і чим саме?

 - Я.Н.: Безперечно. Безліч зустрічей, вражень,емоцій. Багато роботи, із самого ранку до вечора. Але це як насолода, бо відчуваєш себе журналістом.
 - Т.М.: Усе до вподоби. У таких масштабних виданнях не буває легко. Дні у газеті насичені,  минають так само швидко, як і настають. Радію, що можу перейняти бодай частку досвіду від людей, які стали лідерами своєї справи.
 - О.Т.: Одне слово – так.
 -  І.Л.: Програма школи рясніє зустрічами із впливовими суспільно-політичними і культурними діячами. На перспективу місяця розтягнено подорожі, унікальні заходи і, звичайно ж, неповторне спілкування серед учасників школи журналістики.
 - І. М.: Мої розумні канікули включають цікаві зустрічі, нові ідеї, інші погляди.
 - Д. П.: Так. Мене цілком приваблює графік, запропонований "днівцями".
 - С.Б.: Кожен день в нас надзвичайно навантажений, адже до повноцінної редакційної роботи додається величезна кількість зустрічей і круглих столів з відомими українськими та закордонними особистостями.


5.     У якій рубриці, відділі чи тематичному напрямі  ти б хотів/хотіла себе реалізувати або вже робиш творчі спроби?

 - Я.Н.: Наразі я у відділі міжнародної політики і дуже задоволений цим, бо маю змогу вчитись у світил, як аналізувати міжнародні події і проектувати їх на українську площину.
  - Т.М.: Думаю, у "Культурі" та "Суспільстві". Координатори школи скерували мене в рубрику "Українці - читайте!" Усе подобається, шкода лише, що вона виходить тільки раз на тиждень.
 - О.Т.: У суспільстві. Вже пробую.
 - І.Л.: Мене прийняли у відділ культури.
 - І.М.: Мене закріпили за рубрикою «Глянець», проте готую матеріали до рубрик «Українці – читайте!» та  «Україна Incognita».
 - Д.П.: Зараз я працюю у відділі політики.
 - С.Б.: Мені пощастило, адже я потрапила саме в той відділ, в який і хотіла - "Суспільство".


6.     Що, на твою думку, принесе тобі самому/самій і твоїм колегам участь у літній школі газети «День» ?

  - Я.Н.: Поступ. У першу чергу духовний, досвід і розширення берегів власного світогляду.
 - Т.М.: Досвід, звичайно. Таланту в журналістиці не достатньо, потрібно працювати над собою.
 - О.Т.: Життєвий досвід. В першу чергу професійний, бо погледіти як працює видання такого рівня та ще й самому взяти участь у цій роботі, багато вартує. І люди тут приємні.
 - І.Л.: Те, що протягом цього місяця ми сподіваємося  виховати в собі компоненти гартованого журналістського характеру.
 - І.М.:  Моя мотивація у Літній школі журналістики «ДНЯ» - побачити себе у журналістиці, а також журналістику в собі. Маю надію, що за місяць інтенсивної роботи зможу реалізувати свої творчі плани та опублікуватись на шпальтах чи сайті видання.
 - Д.П.: Неоціненний досвід, масу емоцій, море знань та нових друзів.
 - С.Б.: Досвід, розвиток і знайомства.


Координатром Літньої школи журналістики газети «День» стала аспірант кафедри нових медій Юліана Лавриш. Вона бажає  не лише львівським практикантам, а й усім учасникам використати повноцінно цей місяць. «Що це означає? Максимально взяти для себе матеріалу до роздумів із зустрічей, максимально багато представити тем для написання і пошуків, а також максимально відкрити свої серця для друзів-школярів, які одночасно стали колегами і частинами команди, у якій треба також прагнути працювати», - вважає Юліана.   

Нагадаємо, що Літня школа журналістики газети «День» триватиме до 1 серпня. Тож побажаймо нашим практикантам упродовж цього місяця здійснити усі творчі плани і реалізувати себе, як журналістську особистість.   

Юлія Девда
Фото з особистого архіву "днівців"


Немає коментарів:

Дописати коментар