Сторінки

середу, 31 липня 2013 р.

За Карпатською природою і любов'ю до українського…




Лікувально-оздоровчий комплекс «Карпатські Зорі» уже  протягом десятиліть  приймає на відпочинок тисячі дітей не тільки з Косівського району, а й інших міст України. Серед гірської природи та розмаїття місцевої культури відпочиваючі глибше пізнають особливості регіону, знаходять вірних друзів, вчаться у мудрих вихователів, які прищеплюють їм любов до гуцульських традицій. Окрім цього, тут вони загартовують свій фізичний дух і розвивають організаторські здібності. Ми спілкувались із новим директором закладу Василем Шипчуком і спортивним інструктором Віталієм Редюком та дізналися, якими успіхами може похвалитися заклад і як проводять своє дозвілля ті, хто у ньому відпочиває.


-  Василю, Васильовичу, скажіть, будь ласка,  чому вирішили займатися оздоровленням дітей?

 - Займаюся туризмом ще з 1985 року. Тоді я був інструктором туристичної бази «Верховина». Після цього працював у сфері оздоровлення дітей, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. Зараз організовую оздоровлення і відпочинок дітей із нашого району та різних регіонів країни у Косівському районі.  

       

 - Хто і як сприяє тому, що діти мають змогу проводити своє дозвілля активно та корисно?
 - Хочу підкреслити, що зараз питання оздоровлення Президент Віктор Янукович узяв під особливий контроль. Наша районна державна адміністрація, незважаючи на  труднощі, все-таки, знайшла кошти, залучивши фінансування Фонду соціального страхування та агропромислового комплексу. Разом сума сягла близько 300000 гривень. Завдяки цьому діти із малозабезпечених та багатодітних сімей мають можливість безкоштовно оздоровлюватися у нашому закладі. Платні путівки оплачують батьки і профспілкові комітети, з якими ми уклали угоду. Цьогоріч я виграв тендер Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України. Він дає можливість приймати на оздоровлення дітей педагогів. Для них вартість путівки вища. У багатьох може скластися враження, що киянам ми даємо більше, а косівських дітей у чомусь обмежуємо. Це неправда. Всі діти, які тут відпочивають, перебувають в однакових умовах проживання, харчування та догляду.  



- Розкажіть детальніше, як Вам вдалося виграти такий солідний тендер?


- Щоб його отримати, потрібно було підготувати вичерпну інформацію про наш лікувально-оздоровчий ксвоєрідну рекламу. Хотіли довести, що у нас - прекрасний регіон, місце та умови для відпочинку. А чого тільки варта наша культура: традиції, мова, історія, навіть кухня! Я переконував у цьому Київ. До речі, участь у  тендерних торгах брали сім рекреаційних господарств. Коли тендер отримав саме наш заклад, кияни хотіли викупити всі путівки, але я сказав, що діти з нашого району також потребують оздоровлення. 



 - Як педагоги долають стереотипи у ставленні між київськими та косівськими дітьми?

-    У нас є чотири загони, кожен з яких має своїх вожатих. Діти із столиці вважають, що їхній рівень вищий. Щоб уникнути конфліктів на цьому грунті,  ми проводимо різноманітні спортивні та творчі заходи, результати яких заносимо у турнірну таблицю. Наприклад, у першому заїзді діти з багатодітних сімей отримали друге місце, а в наступному вибороли перше.  


 - Чи надходять до Вас запити на відпочинок у комплексі із-за кордону?

  - Сьогодні ми можемо виходити на міжнародний рівень і готові прийняти  закордонних гостей. Наша цінова політика та умови проживання їх приваблюють.  Але приїздити до нас вони зможуть у вересні, оскільки усі путівки на літній сезон ми уже реалізували. Так, ми отримували заяви від волонтерів. Але кожен із них хотів перебувати у нашому закладі тільки тиждень  або й більше. У нас один заїзд триває 21 день, тому графік збиватиметься. Чекаємо їх восени.  


 - Чи плануєте розширювати спектр послуг і самий заклад?

 - Сьогодні турист вибагливий. Ми робимо ставку на оздоровлення. Кожного року спектр послуг  зростатиме. Незважаючи на те, що в Україні кількість таборів зменшується, а молоді, яка потребує оздоровлювлення - зроостає, ми підтримуємо нашу базу в хорошому стані та пропагуємо оздоровлення. Хочу похвалитися, що наш табір  визнали кращим закладом оздоровлення за 2011 рік. Було б чудово заявити про себе і на міжнародному рівні. Та є одна проблема - наші дороги, і цим все сказано.

Насиченою є культурна та спортивна програми лікувально-оздоровчого закладу. Про неї нам розповів старший інструктор Віталій Редюк. Окрім цього, він поділився з нами своїми ідеями та планами щодо удосконалення дозвілля дітей. 



 - Якою є спортивна програма «Карпатських Зір»?

 - Сьогодні серйозною проблемою підлітків є малорухливий, сидячий спосіб життя. Таких дітей я називаю «диванними» - вони цілі дні просиджують перед телевізором і «не вилазять» з Інтернету. Більшість таких і приїжджає. Моє завдання полягає у тому, щоб заохотити їх до спортивного дозвілля. Ми граємо у теніс, футбол, волейбол, шашки, дартс, проводимо і квести. Є дні, коли організовуємо великі спортивні події. Серед них – «Веселі ігри» та «Веселі старти», які є комплексними програмами, оскільки поєднують у собі кілька видів рухливих ігор. Свої легкоатлетичні здібності діти мають змогу показати на «Олімпійсьихі іграх», змагаючись у бігових дисциплінах, естафетах, віджиманні, перетягуванні канату, армреслінгу та інших іграх. Постійно організовуємо для дітей  походи різного рівня важкості. За один заїзд ми проводимо 12-13 таких. Окрім цього, у нас є і виїзні екскурсії у Коломию, у садибу святого Миколая, туристичний комплекс «Буковель».  Після таких прогулянок у дітей з'являється рум'янець. Карпатська природа цьому сприяє. Взагалі, ми - за здоровий спосіб життя!


 - Як прищеплюєте дітям бажання пізнати та полюбити культуру нашого регіону?

 - У ЛОК «Карпатські Зорі» я працюю сьомий рік і кожного разу відкриваю для себе щось нове у гуцульських традиціях. Я зрозумів, що Гуцульщина – це трішечки інша цивілізація, яка має свої неповторні традиції. Хочеться це передати дітям, з якими ми разом проводимо екскурсії у музеї, на керамічну фабрику. Деякі діти навіть на майстер-класи записалися. Це потрібно для їхнього духовного та морального збагачення. Напевно, найголовнішу роль у цьому відіграє педагогічний колектив. Якщо вихователь зацікавлений у відпочинку дітей, є майстром своєї справи та має на меті їх чомусь навчити, то діти підхоплять цю культуру із собою та обов'язково розкажуть і поділяться із нею там, де проживають. От привезе дитина глиняний горщик із пам'ятним написом, посадить у ньому вазон і згадуватиме про відпочинок у «Карпатських зорях».  


 - Чи хотіли б організувати гуртки і які саме?

 - Наприклад, чудово було б  створити гурток, де б діти виготовляли аплікації із природних матеріалів – шишок, гречки, гороху, рису, кукурудзи. Завдяки цьому вони вироблятимуть координацію пальчиків. У планах – створення дитячої майстерні, де б виготовляли годівнички, та облаштування спортивного майданчика перекладинами та брусами. Моя мрія – це створення музею, у якому зберігалися б художні та гончарні вироби наших дітей.


 - Які заходи допомагають продемонструвати креативність дітей?  

 - Окрім вивчення народних промислів, ми організовуємо і розважальні заходи. У нас обов'язковими є відкриття і закриття табірної зміни. Майже кожного вечора у нас дискотека, яку присвячуємо певній темі. Таланти дітей демонструють шоу «Брейн-ринг», «Свято Казки», «Карпатські Зорі» мають талант», «Мій зможе», «Містер і міс Карпатські зорі», конкурс танців. До цих заходів ми ставимося серйозно, оскільки вважаємо, що недостатньо просто вийти на сцену, потрібно ще і щось продемонструвати. Тому ми проводимо репетиції, даємо дітям певну базу знань, оскільки це їм знадобиться у майбутньому. Коли настають останні дні зміни і діти кажуть тобі «Дякую», ти розумієш, що був на правильному шляху.


  - Як заохочуєте дітей до участі у культурно-спортивних розвагах?

 - Цього року ми ввели «грошову валюту» нашого табору – карпатики. Після хороших результатів гри ми вручаємо дітям грамоти. А зароблені «карпатки» вони мають змогу обміняти на сувеніри.  Наприкінці зміни директор привозить сувеніри і кожен з них матиме змогу придбати їх собі. Крім цього, хочемо змоделювати власний прапор і скласти гімн. Чудовим було б і те, щоб кожен загін мав свої футболки і при виході у місто чи у гори, всі бачили, що це – діти «Карпатських зір».



Щоб підтвердити усе вищесказане, ми опитали дітей, що відпочивають у ЛОК «Карпатські Зорі». Які заходи та екскурсії їм подобаються найбільше, як табір виховує  та чому їхати звідси їм не хочеться?




Іван, 14 років, смт. Яблунів: «Найбільше подобаються спортивні ігри, особливо футбол. Вихователі до нас ставляться дуиклад, вдома ми прокинулись і забули застелити своє ліжко. Тут такого немає, потрібно дотримуватися розпорядку дня. А заходи і походи – це взагалі чудове і корисне проведення часу».

Роман, 13 років і Микола, 12 років, с.Черганівка: «Ми думаємо, що цей табір - один з найкращих в Україні. Тут справді можна відпочити, цікаво провести своє дозвілля – як спортивне, так і творче».


Костя, 15 років, Вікторія, 14 років, с.Уторопи: «Ми переповнені новими враженнями. Нам до вподоби тематичні та яскраві дискотеки, плавання у басейні та походи  - у місто та в гори. Карпати ї їхня зелена краса просто зачаровують».

Іванна, 9 років, с.Черганівка: «У таборі мені зовсім не сумно, оскільки знайшла тут багато друзів. Розважальними є і спортивні ігри. Наприклад, брала участь у піонер-болі та інших рухливих іграх. Їхати звідси зовсім не хочеться».



Іванна, 16 років, с. Уторопи: «Що подобається найбільше, то це, мабуть, різноманітні конкурси, які дають чудову можливість показати свої таланти, а тематичні дискотеки, такі як зачісок чи мод, виявляють твою креативність».


Марійка, 16 років, м.Івано-Франківськ: «Культурно-спортивна програма закладу - це пізнавально та цікаво.У нас хороший колектив, який старається прищепити любов до Карпат і всього українського. І на нас це діє».


Анна, 14 років, с.Стопчатів: «У таборі у нас є прекрасна нагода дізнатися не тільки про красу нашого міста чи природи, а й знайти справжніх друзів, ми більше дізнаємося про один одного. А це заслуга наших вихователів, які прагнуть вселити  те, чого у нас раніше не було».  

Відчуття прощання з вірними друзями, яких ти знайшов під час таборування, знайоме і мені. Але кожен із них матиме змогу згадати чудові моменти. Учасники табору відтепер і в мережі! Вони мають спеціальну сторінку, де викладають фото з відпочинку, діляться враженнями та коментують своє дозвілля. Хто бажає долучитися чи переглянути моменти відпочинку, заходьте: vc.com/public54857644.






Юлія Девда



Немає коментарів:

Дописати коментар