Сторінки

суботу, 14 грудня 2013 р.

«Правду не диктують!»



13 грудня 2013 року студенти і викладачі факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка організували та взяли участь в акції «Правду не диктують!», що стала знаком підтримки тих медійників, які зазнали тиску зі сторони влади та силовиків під час революційних подій на Євромайданах. Із гаслами «Журналіст за журналіста», «Не мовчіть», «Боріться за правду», «Журналісти за Європу»,  з національними стягами,  банерами та плакатами, вони пройшли від факультету, зупинилися біля пам'ятника Іванові Франку, закликаючи інші факультети приєднатися до них, та колоною попрямували на львівський Євромайдан. 

До події її ініціатори підготували і презентацію, в якій студенти й викладачі, тримаючи в руках аркуші із гаслами й закликами  гідно виконувати свої професійні обов'язки, боротися за правду та відстоювати свої права, та посиланнями на відповідні Закони, що захищають діяльність медійника, підтвердили те, що сьогодні журналісти, які є четвертою владою, не повинні зазнавати утисків і посягань на професійну діяльність.
  
Студенти факультету вважають цю акцію ще одним шансом активно підтримати старших колег та утвердити в собі почуття солідарності. «Сьогодні ми хотіли сказати всім журналістам, що правда варта гідної боротьби.  Цей захід дещо переформатував розуміння основ професії. Відсьогодні знаю, що, вимагаючи від журналістів дотримуватись певних принципів, ставлю й собі таку мету», - каже Катерина Садлдовська. Володимир Нижняк та Андрій Ощудляк впевнені: журналіст на Євромайднанах повинен бути національно свідомою особистістю, яка об'єктивно й чесно інформує суспільство. Окрім того, майбутні медійники вважають, що подібні акції здатні виховувати впевненість: «Журналіст у колі подій на майданах як професіонал повинен бути позбавленим упереджень, не цуратися опозитивних думок і зосереджувати увагу на стрижневих подіях, а не на периферійних деталях, що не мають прямого стосунку до того чи іншого суспільного вияву. В умовах жорсткого ринку iнформацii багато журналiстiв вигадують новини, що є грубим порушенням. Вони має бути четвертою  владою, ланкою мiж владою та народом i, врештi-решт, вiдкинути усi страхи та невпевненiсть, вiдкриваючи очi суспiльству на те,що відбувається», - говорять хлопці. Ірина Дзюбенко наголошує: ті, хто побив журналістів, мусять нести за такий негідний вчинок відповідальність: «Так грубо чинити із працівниками ЗМІ протизаконно. Ми виконуємо свою роботу, то нехай і правоохоронні органи працюють за законами, а не за відповідну плату».
До молодого покоління долучилися й викладачі факультету, які зазначають, що такі дії майбутніх журналістів загострюють у них почуття правди та справедливості, пробуджують хоробрість та вільнодумство: «Викладачі разом зі студентами повинні гуртуватися та відстоювати свободу слова, заявляти свою чесну та принципову громадянську позицію, не мовчати, не замовчувати факти, а чинити опір тим насильницьким процесам, які відбуваються на Євромайдані», - впевнена асистент кафедри мови ЗМІ Леся Гурч. Асистент кафедри теорії і практики журналістики Наталія Войтович акцентує: журналісти мають служити не владним, а суспільним інтересам: «Студенти повинні пам’ятати, що основне в їхній професії подавати об’єктивну, правдиву та незаангажовану інформацію. Особисто від себе хочу подякувати нашим студенткам-другокурсницям Софії Божик, Олені Басараб, Галині Белей, які були ініціаторами цієї акції та Зоряні Козачок, Мар’яні Сич та Анні Солом'яній, які допомогли втілити цю ідею».

Сподіваємося на те, що акція «Правду не диктують!» стане ще одним кроком до утвердження свободи слова в Україні та припинення тиску на журналістів з боку влади.


Юлія Девда
Фото Зоряни Козачок

Немає коментарів:

Дописати коментар