Сторінки

понеділок, 2 грудня 2013 р.

Не за ЄС вже, а за влади повалення…В Україні – страйк!


«Різдво без Януковича!»
одне з гасел Євромайдану


1 грудня 2013 року на львівському євромайдані відбулося народне віче, яке ухвалило відповідну резолюцію про вимогу покарання підрозділу «Беркут» і проведення дострокових президентських і парламентських виборів. Цього дня площа біля пам'ятника Тарасові Шевченку зібрала близько 50 тисяч мітингувальників. 


Ніч з 30 листопада на 1 грудня на львівському Євромайдані пройшла мирно, без жодних сутичок і заворушень. Вночі вартували тисячі львів'ян, які готові були захищати майдан від наїздів «Беркуту», повідомлення про які, на щастя, не справдилися. Єдину підозру  викликала біла вантажівка, на якій був напис американськими літерами. Одразу після того, як вона зупинилася біля площі, більшість присутніх на майдані кинулася туди, але з'ясувалося, що це був звичайний автомобіль, що возив сміття. Хоча дивно: що ж забув її водій о 4 годині ранку в центрі Львова? У кожного на це своя думка. 

Як повідомляє Інтернет-видання Zaxid.net  (http://zaxid.net/), під час проведення народного віче Львівська облрада затвердила резолюцію, в якому висунула вимоги ліквідувати «Беркут», як антинародний спецрозділ, що зраджує обов'язку захищати народ  від небезпеки, звільнити його членів з органів внутрішніх справ без права поновитися на посаді та притягнути до кримінальної відповідальності тих, які жорстоко побили протестувальників на Майдані незалежності в Києві в ніч з 29 на 30 листопада. 

Також міське управління заявило про вимогу проведення дострокових парламентських і  президентських виборів, (такі самі вимоги оголосила й опозиція на київському Євромайдані), а також проведення 2 грудня загальнонаціонального страйку. Мер Львова Андрій Садовий повідомив, що комунальні служби Львова – вода, тепло, громадський транспорт, вода, лікарні працюватимуть. Стосовно шкіл і вищих навчальних закладів, школярі та студенти самі повинні вирішувати, чи відвідувати їм заняття, але  при цьому  не забувати виходити на майдан. Окрім цього, очільник міста закликав жителів вивісити на своїх будинках, підприємствах і державних установах, синьо-жовті прапори. 

Також під час віче відбувся молебень за долю України, який провели священики різних конфесій. Митрополит Львівський УАПЦ владика Макарій звернувся до присутніх, сказавши: "Думаю, нарід своє слово скаже. І я скажу – треба буде йти на Київ, і як не поставлять автобуси, то підемо пішки... Я ще дійду до Києва разом з вами!".Також запропонував уранці та ввечері проводити богослужіння на Євромайдані у Львові спільно з греко-католиками. Владика Венедикт передав слова підтримки від Патріарха УГКЦ Святослава. «Нехай сьогодні буде для нас знаком сили, який ми маємо разом. Хай Бог нам допоможе у наших стараннях, а ми не зупиняймося. Треба витривалості. Наші зусилля – це кроки, ніколи ми не в праві зупинитись, але дальше йти», – сказав він. 

У Києві на євромайдан, за різними даними, зійшлося від 700 000 до більше 1 мільйона осіб. На Майдані незалежності вже розгорнули й намети. Але не обійшлося без сутичок. Опозиція захопила Будинок Профспілок і заявила, що створить там революційний штаб. Ти часом на вулиці Банковій, як повідомляє сайт інтернет-видання «Українська правда» (http://www.pravda.com.ua/) , «Після численних провокацій, коли "штурмовики" розхитували очеплення, за яким стояв Беркут, били по огорожі кийками, кидали світло-шумо-гранати та розпилювала газ, а також кидали камінням по "Беркуту", спецпризначенці пішли у наступ та відігнали мітингувальників на ріг з вулицею Інститутською». Як повідомляють інші джерела, «Беркут» жорстоко бив демонстрантів навіть після завершення сутички. До цього додалися спроби захопити КМДА (побиття вікон будівлі), пошкодження бібліотеки та намагання знести пам'ятник Леніну. 

Та за свідченнями багатьох присутніх на майдані, ті, хто вивезли на вулиці важку техніку та брали участь в інших акціях, які розворушили суспільство, були провокаторами, на їх обличчях були маски, а в руках – різноманітні предмети. Також вони не брали участі у пішій ході ні від Михайлівського узвозу, ні від Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Тобто, це були провокатори! Хоча деякі люди розцінюють дії молодиків як радикальні та мотивовані.Все робилося для того, щоб підбурити владу ввести в Україні надзвичайний стан. Інформацію про це миттєво поширили сотні вітчизняних ЗМІ. Та станом на 2 грудня, як повідомив спікер ВР Володимир Рибак, питання про надзвичайний стан не розглядалося (http://www.pravda.com.ua/news/2013/12/2/7004308/


Тим часом у вчорашніх сутичках постраждало 
щонайменше 35 українських і закордонних журналістів, які отримали травми різного ступеня важкості. За словами фотокореспондента Максима Кудинця, який також зазнав ударів від «беркутівців», ті, хто били, не звертали уваги на посвідчення та бейджики, які означали приналежність людини до певного ЗМІ. Про це повідомило «Громадське телебачення» (http://hromadske.tv/) Онлайн-трансляцію Євромайданів у Львові та Києві можна дивитися за цими покликаннями:  http://galnet.org/video/70824-lvivskyj-evromajdan-on-line-translyatsiya та   http://www.ustream.tv/channel/aronets відповідно. 
Повідомляємо також про те, що на сайті Білого Дому розмістили 11 петицій проти українського уряду. До них ви можете перейти за покликанням: https://petitions.whitehouse.gov/petitions
 
Ніч з 1 на 2 грудня на львівському Євромайдані також пройшла спокійно. Площу цілу ніч патрулювали автомобілісти, які  об'їжджали її та гучно сигналили. Також упродовж ночі присутні молилися у гарнізоні храму святих Петра і Павла, спільно просячи Бога мирним шляхом повалити теперішню владу та вистояти українцям до кінця.





Юлія Девда
Фото Богдани Рущак, 
Олега Кравця 
та провідних українських інтернет-видань








Немає коментарів:

Дописати коментар