Сторінки

суботу, 29 березня 2014 р.

Шевченко крізь століття…


Хоча слова цього національного Пророка звучали більше ніж півтори століття тому, вони зуміли стали символом героїзму українського народу, якому сьогодні небайдуже майбуття. 27 березня 2014 року у Центрі культури та дозвілля Львівського національного університету імені Івана Франка студенти факультету журналістики провели творчий вечір, присвячений 200-річчю великого генія Тараса Шевченка.




 
Свято розпочали із перегляду відеоролика, в якому його організатор – другокурсниця Анна Солом'яна, продекламувала поезію Марії  Паласевич «Шевченкові слова були пророчі…». На тлі вірша – кадри з подій революції, що підкреслює вагоме значення Шевченка у піднятті звитяжного духа нашої нації та дає можливість ще раз осмислити, що люди, які загинули від рук ката, зробили для країни подвиг, який нами не забудеться.

Відомі рядки з поезій «Ой три шляхи широкії…», «Лілея», «Кавказ», «Тополя»  та інші доносили ті важливі теми, які порушував Кобзар: визволення України  з-під гніту, дівочу долю, материнські почуття, неповторність природи. Деякі з них набули нового звучання – їх поклали на музику чи виконували під акомпанемент фортепіано, що стало однією із родзинок свята. Особливу увагу звернули саме на дотичність слів Шевченка із сучасною ситуацією в Україні, оскільки її народ, повстаючи та виявляючи щире прагнення боротися за справедливість, неодноразово черпав і продовжує черпати натхнення у свого великого наставника.  

Пісні для залу подарував і народний дівочий хор «Ліра», який виконав «Всеупованіє моє..», «Ой встала весна», «Дівочу пісню» та невмирущий «Заповіт», яким і завершили вечір. Наприкінці свята учасникам висловили подяку за гідну підготовку, а глядачам – за увагу та пошанування. 



Враженнями від творчого вечора діляться учасники й глядачі.  Студентка першого курсу Валентина Рущак впевнена: серед людей Шевченко «житиме» і в наступному столітті: «Кожен, хто візьме до рук «Кобзаря», той віднайде ті рядки, які найближчі саме йому. Шевченко народний, наш, тому у його творів українська душа і тим самим, частинка нас». Другокурсник Андрій Ощудляк погоджується із тим, що слова Кобзаря здатні наштовхнути суспільство на роздуми: «Він дозволяв і дозволяє українцям осмислити, піднятись із колін і зняти із себе кайдани, одягнуті сусідом-тираном».Першокурсниця Оксана Груба вирішила  взяти участь у концерті не лише через святкування 200-ої річниці, а й через вплив непростого соціально-політичне становища на свідомість українців. «Для багатьох учасників революції  Шевченко став натхненником , крізь роки поширивши заклики до боротьби за волю», - каже дівчина. 

Справді, пишаєшся неоціненним подвигом тих людей, які віддали життя за Україну, цим самим втіливши ідеї Шевченка у гірку сьогодні реальність, і душа радіє, коли бачиш, що сьогодні підростає покоління, яке також крокуватиме дорогою боротьби за справедливість. 




Юлія Девда
Фото Мар'яни Сич


Немає коментарів:

Дописати коментар