Сторінки

четвер, 25 квітня 2013 р.

Журналісти обговорили особливості синергетики ЗМІ


24 квітня на факультеті журналістики в рамках "VII Всеукраїнського фестивалю науки - 2013", присвяченого 150-річчю від дня народження акад. В.І.Вернадського відбувся круглий стіл на тему «Синергетика нових медій: чому сукупний ефект більший, аніж сума доданків?» Завітали на нього  доцент кафедри історії філософії Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Дахній, журналіст Інтернет-порталу ZAXID. NET Любко Петренко, керівник сайту телеканалу ТВі Олег Онисько,  заступник головного редактора ІА ZIK Тетяна Вергелес,  редактор онлайн-газети «Варіанти»  Ірина Марушкіна. Участь в обговоренні теми взяв доцент кафедри нових медій, ведучий радіостанції FM «Галичина» Юрій Залізняк. Присутніми на заході були студенти та викладачі, які упродовж розмови ставили спікерам запитання та висловлювали власні думки стосовно предмету розмови. Учасники події вели дискусії щодо особливостей цифрового суспільства та потреби якісної журналістики, зокрема і в Інтернет-просторі.

Почалося засідання зі слів завідувача кафедри, професора Бориса Потятиника. Модератор зустрічі привітав учасників події і висловив думку щодо мети подібних зібрань: «Хотілося б, щоб така спільнота діяла, відкликалася на ідеї та думки, а також визначала політику функціонування товариства, яке складається зі студентів і викладачів».  

Далі слово передали Андрію Дахнію, який відзначив активну роботу кафедри та зауважив стрімку зміну суспільства, яка безпосередньо пов'язана із цифровим поколінням. Андрій Йосипович окреслив загальні риси процесу модернізації спілкування. За його словами, відбувається зміна стилю комунікування, по-новому співвідносяться акценти приватного та публічного, оновлюється і мова, в наповненні новими словами якої вагому участь беруть саме медійники.  Спікер перейшов і до конкретики. Серед її особливостей виділив зростання кількості Інтернет-користувачів, наявність меншої кількості часу на читання друкованих ЗМІ, як ієрархічного продукту, а також процес заміни середовища інститутами. «Завдяки Інтернету у людини з'являється можливість знайти інших людей, що сприяє виникненню імпульсу до розвитку комунікації», - зауважив він.

Наступний гість, Любко Петренко,навів приклад індійської газети «Пасадени», власниками якої були американці. Дешевий спосіб, а саме виплата меншої заробітної плати індійським журналістам, призвів до неякісного та помилкового наповнення друкованого ЗМІ.  Цим  журналіст видання ZAXID.NET прагнув довести, наскільки  важливою є потреба якісної журналістики та зростання попиту на неї. Також зазначив: «Переоцінка цінностей у журналістиці зараз відбувається більш помітно». 

Про широке та різноманітне інформування суспільства за допомогою нових медій говорив Олег Онисько. Зокрема відмітив, що зараз працівники ЗМІ тяжіють до того, щоб інформація, яку вони подають, має бути структурованою. «Наше завдання – конструювати і подавати готову «страву», яка сподобалася б максимальній кількості споживачів», - переконаний головний редактор сайту телеканалу ТВі.  

Не відкидати газети порадила Тетяна Вергелес, хоча зазначила особливість Інтернету в тому, що сьогодні при його шаленій швидкості все ж можливо зробити якісний матеріал. «Минуле покоління і сучасне співіснують в одному інформаційному полі», - підкреслила Тетяна Іванівна. Вона запевнила у тому, що журналістика ще буде існувати довго. Принаймні доти, доки буде людина, яка відчуватиме потребу в інформації.

Про зміну ставлення до часу, простору, який перетворився на віртуальний світ, керований людиною, і сприйняття інформації в Інтернеті говорила редактор онлайн-газети Ірина Марушкіна. Спікер наголосила на третьому понятті, під яким розуміє руйнування тексту, його фрагментарність, які спричиняють пасивність аудиторії. Хоча впевнена, що емоційна та психічна складові не зазнають змін навіть при таких нововведеннях, які потрібно не боятися сприймати.

Доцент кафедри нових медій і ведучий радіостанції FM "Галичина" Юрій Залізняк вважає журналістику усвідомленим механізмом, який повинен мати прикладне значення. Тому переконаний у тому, що мас-медійник зобов’язаний дотримуватися певної планки, певної висоти власних матеріалів, що не дозволить йому вичерпатися сповна.
У ході дискусії свої запитання ставили і студенти. Вони стосувалися межі між «жовтою» та високою пресою, тематичного орієнтування матеріалів, шляхів досягнення якісної журналістики. Після завершення круглого столу учасники та модератори зустрічі подякували гостям, а вони, у свою чергу, мали можливість поспілкуватися із юними журналістами.
Юлія Девда
Фото Кетеван Кантарії

Немає коментарів:

Дописати коментар