Сторінки

суботу, 27 квітня 2013 р.

Друга всеукраїнська науково-практична конференція «Українські мас-медіа: традиції та виклики сьогодення»

РОБОТА У СЕКЦІЯХ: УЧАСНИКИ ДОПОВІДАЮТЬ

ПРИСУТНІ СЛУХАЮТЬ, ОЦІНЮЮТЬ...

ДИСКУТУЮТЬ І ДАЮТЬ ПОРАДИ

МАГІСТРАНТКИ: ГОЛОВА ДИСКУСІЙНОГО КЛУБУ ФАКУЛЬТЕТУ ОЛЕСЯ ЯРЕМЧУК І ЖУРНАЛІСТ-ІНФОГРАФ ВИДАННЯ "УКРАЇНА INKOGNITA" ЯРИНА МИХАЙЛИШИН

АСПІРАНТ КАФЕДРИ НОВИХ МЕДІЙ ЮЛІАНА ЛАВРИШ ПРО ОБРАЗ ПАПИ РИМСЬКОГО У СВІТОВІЙ СИСТЕМІ ЗМІ

ІЗ ПРИВІТАЛЬНИМИ СЛОВАМИ ДО УЧАСНИКІВ КОНФЕРЕНЦІЇ ЗВЕРТАЮТЬСЯ ЗАСТУПНИКИ ДЕКАНІВ: ЯРОСЛАВ ТАБІНСЬКИЙ І

БОГДАН ТИХОЛОЗ

ОДНА З АКТИВНИХ ОРГАНІЗАТОРІВ КОНФЕРЕНЦІЇ - ГАЛИНА САФРОНЬЄВА

ВСТАНОВЛЮЄМО SKYPE-ЗВ"ЯЗОК ІЗ ПЕТЕРБУЗЬКИМИ КОЛЕГАМИ

АНАСТАСІЯ МАГАЗОВА ПРО МІЖНАРОДНИЙ ІМІДЖ УКРАЇНИ В НІМЕЦЬКИХ ЗМІ ПІСЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ФУТБОЛЬНОГО ЧЕМПІОНАТУ ЄВРО-2012
ЗАПИТАННЯ ДО ДОПОВІДАЧІВ СТАВИТЬ СТУДЕНТКА-ПЕРШОКУРСНИЦЯ АНАСТАСІЯ ПОЗИЧАЙЛО



ОЛЬГА УРСУЛЕНКО ПРО КОНТЕНТ УКРАЇНСЬКОГО ТЕЛЕБАЧЕННЯ І ЙОГО "ЗОЛОТУ СЕРЕДИНУ"

ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРОФЕСОР ФАКУЛЬТЕТУ ОЛЕКСАНДРА CЕРБЕНСЬКА ПРО СИЛУ РІДНОГО МІСТА ТА ЙОГО МАГІЧНИЙ ГОЛОС, ЯКИЙ МИ ПОВИННІ УМІТИ ЧУТИ ТА ЦІНУВАТИ
ЕВОЛЮЦІЮ МЕДІА ДОСЛІДЖУЄ СТУДЕНТКА І КУРСУСОФІЯ БОЖИК

І ВСЕ-ТАКИ ВИЙШЛО! САНКТ-ПЕТЕРБУРГ, ВРОЦЛАВ І БАРСЕЛОНА - МИ ВАС БАЧИМО І ЧУЄМО!

УСІ НА КОНФЕРЕНЦІЮ!


25-26 квітня 2013 року на факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка проходила друга всеукраїнська науково-практична конференція «Українські мас-медіа: традиції та виклики сьогодення». Участь у ній взяли близько 90 студентів, аспірантів і викладачів зі Львова, Києва, Вінниці, Сімферополя, Полтави, а також із закордоння -  Варшави, Мінська і Бєлгорода.  Через Skype-зв'язок долучилися і доповідачі  із Санкт-Петербурга, Вроцлава та Барселони. Кожен учасник у власній роботі досліджував конкретну сферу  журналістики, аналізував певний її предмет, та обмінювався досвідом зі своїми колегами. Програма заходу охоплювала пленарне засідання,роботу в секціях та проведення майстер-класів і медіа-практикумів. Спеціально до днів конференції на факультеті  випустили і збірник, куди помістили усі праці доповідачів. 

Пленарне засідання відбулося 25 квітня у приміщенні 303 аудиторії. Із привітальними словами до учасників і гостей події звернувся заступник декана з навчально-виховної роботи Ярослав Табінський. Він побажав усім юним мас-медійникам за допомогою їхніх доповідей відкрити нові шляхи і  тенденції  до розвитку сучасної журналістики, особистості свідомого українського журналіста та нашої держави. Заступник декана з навчальної роботи Богдан Тихолоз  відзначив молодий вік цієї галузі, її творчий характер, тісну пов'язаність минулих і сучасних традицій та взаємозв'язок теорії і практики. Також наголосив на важливій місії сучасних студентів-журналістів – генерувати нові думки та свіжі ідеї: «Сьогодні  науку загальносоціальних комунікацій творите ви». 

Приємного спілкування, яскравих відкриттів учасникам конференції побажала доцент Санкт-Петербурзького університету Людмила Мар'їна. Вона представила доповідачів Вищої школи журналістики і масових комунікацій. Костянтин Ямщиков у стислому викладі своєї роботи, пов'язаної із саморегуляцією та керуванням сучасним мегаполісом в медіасфері,  виділив два підходи до його вивчення: це надрівневість електронної системи, що складається із менших редакцій, і різниця між категоріями особистого та загальнодоступного. Микола Соколов наочно, за допомогою двох обкладинок журналів, показав перевагу змісту  фотографії над її композицією, у що вклав поняття інформативності. Доповідь Марії Габелії стосувалася культури мови журналіста, яка, за думкою дівчини, є візитною карткою медійника, особливо телевізійного, оскільки сприяє оптимізації спілкування та акцентуванню на головному. Як  вважає сама студентка, базис належного мовлення складають три категорії: фонетична, лексична і синтаксична. «Українські журналісти дають приклад, як говорити в ефірі», - похвалила вона наших мас-медійників. Про зміну способу мислення людини та важливість  етикету у соціальних мережах говорила Наталія Конзалаева.  

Далі слово передали Вроцлаву,  а саме випускнику факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка, а зараз студенту Вроцлавського університету, Тарасу Назаруку. До уваги присутніх він підготував презентацію «Вплив блогосфери на формування громадської думки в Польщі». У ній дослідив кількість активних інтернет-користувачів і блогів у країні, показав різницю між зірковими блогерами, і тими, хто професійно займається просуванням власний інформаційний продукт, визначив позитивні та негативні риси блогерів, співпрацю із рекламодавцями, яка може бути визначальною у питанні попиту того чи іншого продукту.  Також навів статистику, згідно з якою 30% користувачів Інтернету вважають блоги важливим ресурсом інформації. 

Тему міжнародного образу України в інформаційному просторі Німеччини після проведення чемпіонату «Євро-2012» у своїй доповіді розвинула студентка Таврійського національного університету Анастасія Магазова. За базу свого дослідження вона взяла статті німецького ресурсу «Дойче Велле», який подавав підсумки спортивної події. Виявилося, що українські матеріали цього ж ЗМІ стосувалися Львова, як міста, що приймало чемпіонат, тоді як німецькі публікації  звернули увагу на теми расизму й нацизму, а також відзначили обмеження свободи українських медіа. 

Загальну картину телебачення України у своїй роботі подала студентка Вінницького педагогічного університету Ольга Урсуленко. Вона визначила цей аудіовізуальний ЗМІ як стержень маніпуляції суспільством. Серед основних його проблем виокремила заповнення ефіру неякісним контентом, приватизацію провідних телеканалів, зросійщення та провокативний характер, що призводить до виникнення суперечок і незгод. Вирішення вищепереліченого Ольга вбачає у віднаходженні «золотої середини», що залежить від самих власників каналів.  

Аспірантка факультету журналістики Львівського університету Юліана Лавриш представила свою доповідь у вигляді презентації «Імідж Папи в українських нових медіях : висвітлення, зречення Папи Бенедикта ХVI і обрання Папи Франциска». Згідно з її дослідженнями, українські медії вісім років Понтифікату попереднього глави Католицької церкви підсумували у негативному світлі, постійно подавали інформацію про скандали зі священниками-педофілами,  розкрадання ватиканського архіву, напад божевільної італійки у соборі Святого Петра та непорозуміння із мусульманами. Зараз медіа всього світу активно висвітлюють діяльність новообраного папи Франциска Берголіо, обрання  якого було несподіванкою для нього самого. Проблему відносин церкви і  людини Юліана вбачає у  тому, що суспільство сприймає релігійну установу як політичну інституцію, а мало б як свій моральний базис. 

Із Барселони  учасників конференції привітала випускниця нашого факультету Христина Грищук. Її доповідь стосувалася іміджу України у світовому кіно. Його вона унаочнила на прикладі уривків із кінокартин  «Перевізник», «Доктор Хаус», «Галіція» та голлівудських акторок  -  Міли Йойович, Міли Куніс та Ольги Куриленко. Також зазначила, що українські кіноклуби існують і за кордоном. Активно популяризують образ нашої країни осередки такого типу  у Берліні та Парижі.

Завершила пленарне засідання Заслужений професор Львівського національного університету, викладач кафедри телебачення і радіомовлення Олександра Сербенська. Вона зізналася, що дуже рада від того, що на сучасне покоління мас-медійників можна покластися, оскільки воно зробить журналістику якісною  та інтелектуальною. Побажала Олександра Антонівна любити свою рідну землю, вслухатися у її голос та шанувати добрий дух України: «Усі творчі люди дістають силу від землі, неба і космосу, від усього Всесвіту!»

Після пленарного засідання другої всеукраїнської науково-практичної конференції «Українські мас-медіа: традиції та виклики сьогодення», її учасники розійшлися працювати по секціях, де доповідали свої роботи. Тематичних напрямків їх написання було чотири: «Українська журналістика: історичний досвід і традиції», «Теорія і практика соціальних комунікацій», «Сучасні аудіовізуальні ЗМІ» та «Ключ до розвитку новітньої медіасистеми».  Розглядали вони відповідно розвиток, функціонування та висвітлення подій різноманітнимиЗМІ; специфіку закордонних видань, зокрема, сформований образ у них України, особливості жанрів та інформаційних стандартів; специфіку телевізійного контенту та поширення в ньому Інтернет-мереж;  вплив нових медій на суспільство та журналістику в цілому. 

26 квітня, у другий день конференції,  учасники відвідали майстер-класи і медіа-практикуми. Ярина Михайлишин, магістрант Вищої школи суспільних наук Інституту філософії і соціології Польської академії наук, ознайомила присутніх із секретами та прийомами створення якісної інфографіки, вказала на типові помилки сучасних інфографів і підказала їх вирішення. Редактор відділу новин інформагентства «ZAXID.NET» Христина Нога розповіла про основні принципи виготовлення новин для інтернет-видань  та ознайомила із вимогами до журналістів, які там працюють.
Своїми враженнями від проведення другої науково-практичної конференції поділилися і самі учасники. Студентка із Вінниці Ольга Урсуленко відзначила активність доповідачів та роботи секції. Аспіранток Інституту журналістики  Сніжану Тарасенко та Анну Шкляр  вразила гостинність львів'ян, міжнародний рівень події, високопрофесійність доповідей, зокрема і студентів Львівського університету, чудова можливість обмінятися досвідом та активний темп спілкування. Першокурсниця факультету Софія Божик відзначила творчу і жваву атмосферу, цікавість думок та ідей доповідачів: «Учасники старались виконати роботу так, щоб кожен зміг почерпнути для себе щось нове. Ми працювали як команда і це тішить».  Співорганізатори конференції – Галина Сафроньєва та Ірина Малюк зізналися, що цьогорічна студентська конференція, як і минула, залишила у них приємні емоції та познайомила із новими людьми. «Спостерігаючи за зацікавленими обличчями учасників з інших міст, можу зробити висновок, що все відбулося так, як і було заплановано. Тішуся, що багато людей долучилися до організації дійства, а також до самої роботи конференції. Тому щиро дякую всім тим, хто був небайдужим до цієї масштабної, уже можна навіть сказати міжнародної наукової події. Будемо сподіватися, що наступного року наш факультет покаже ще кращий рівень, а гостей зі всієї України та з-за кордону буде більше!» - впевнена Галина Сафроньєва. 

Друга всеукраїнська і, напевно уже, міжнародна науково-практична конференція стала вагомим заходом на нашому факультеті, що засвідчив належний рівень підготовки, плідна робота учасників та їхні позитивні враження. 

Юлія Девда 
Фото Мар"яна Павлика, Зоряни Козачок і Марини Шуміліної

Немає коментарів:

Дописати коментар