Сторінки

пʼятницю, 17 травня 2013 р.

Гіга Ліпартеліані: «Жодного дня без фрази!»



 
16 травня 2013 року у приміщенні 350 аудиторії Львівського національного університету імені Івана Франка до студентів першого курсу факультету журналістики завітав незалежний журналіст Грузії Гіга Ліпартеліані. Керівник грузинської агенції журналістських розслідувань «Репутація», автор книг і документальних фільмів про події у рідній країні поділився із молодшими колегами особливостями власного професійного спрямування та  головними моральними принципами мас-медійника. Місто Львів гість назвав  столицею Європи та відзначив яскраву емоційність української мови. Змодерував зустріч проректор вищого навчального закладу із науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Мар'ян Володимирович Лозинський. 

«Коли у країні є журналістське розслідування, вона вже є вільною і демократичною», - розпочав свою лекцію  журналіст.  Він звернув увагу на те,що цей жанр є високопрофесійною роботою, яка тяжіє до публіцистики. Окрім того, саме цей напрям у журналістиці зараз є одним із найпопулярніших і найбільш оплачуваних серед інших. Головну проблему у його розвитку  мас-медійник вбачає у неготовності  журналістів працювати над розслідуванням без високих гонорарів. За його словами, саме мізерні зарплати стають причиною того, що все більше гідних і  досвідчених представників цієї галузі стає частиною політичних корпорацій. Запорукою успішної підготовки таких документальних матеріалів Гіга вважає сміливість, життя без страху,  вміння говорити про нове і по-новому, не чекати відповідей від юридичних установ і не слухати посторонніх, які, здебільшого виявляються у чомусь винними або наляканими. Дотримання усіх цих умов формуватиме громадянську думку, що є однією з найголовніших функцій журналістики. Також Гіга Ліпартеліані порівняв цю професію із хірургом та художником, який оперує події, подає їх аудиторії та малює реальність. «Журналістика – це дзеркало країни», - наголосив він. Гість дав поради і молодому поколінню інформаційників: не писати від зла, звинувачувати тільки тих, хто на це заслуговує,  не захоплюватися популістською та гламурною журналістикою, які мають на меті підносити владу та шоу-бізнес, уміти приносити читачеві портрети героїв їхніх матеріалів і захищати інтереси своєї держави. «Я готовий піти на кулю, щоб врятувати життя своєї країни і життя молодого покоління», - зізнався журналіст.

Приємним було і те, що, перебуваючи всього кілька днів у Львові, Гіга Ліпартеліані із захватом говорить про це місто. Каже, що ми із гордістю повинні називати його другою столицею України та Європи: «Львів – це єдине європейського місто, де виражає себе українська та європейська ментальність. Я  би розслідування провів, у позитивному розумінні цього слова». Не оминув увагою журналіст й українську мову. Зізнався, що йому подобається, коли українці розмовляють солов'їною -  тоді вони такі емоційні.

Наприкінці зустрічі Гіга Ліпартеліані побажав майбутнім мас-медійникам працювати у напрямку журналістського розслідування, бути компетентним в обраному полі діяльності, завжди показувати високий професіоналізм, старатися працювати продуктивно, щоб про головні події суспільство дізнавалося саме від них, прагнути нового і завжди писати. «Жодного дня без фрази!» - дав напутні слова грузинський журналіст своїм молодшим львівським колегам.
Юлія Девда

Немає коментарів:

Дописати коментар