Сторінки

понеділок, 27 травня 2013 р.

Урочиста академія пам'яті Каменяра


Лиш воюй і не пустуй! Лиш борися!..
Іван Франко

23 травня 2013 року в Актовій Залі Львівського національного університету імені Івана Франка факультет культури та мистецтв спільно із філологічним факультетом та Інститутом франкознавства, за участю студентів і викладачів провели Урочисту академію, присвячену пам'яті великого Каменяра. Захід об'єднав у собі наукову доповідь про універсалізм творчих проявів Івана Франка,  вручення нагород переможцям конкурсу «Дух. Наука. Думка. Воля» та святковий концерт, який підготували студенти та викладачі факультету культури і мистецтв. 

Розпочалася подія із доповіді провідного наукового співробітника Інституту франкознавства, доцента Миколи Легкого. Її тема – «Апостолові праці: універсалізм Франкового генія». У ній дослідник звернув увагу на печать духу поета та письменника, основою якого стала титанічна праця – єдина розрада та стимул до формування і возвеличення національної ідеї, що полягає у боротьбі за Україну. Також Микола Зіновійович виокремив особливості літературного письма Івана Франка, які полягали в універсальності тем і способів вираження його основних думок. Саме відображення дійсного світу,  служіння народним масам,розгляд стосунків між психологією індивідуума та світобудовою, пропагування цілісності та культурної  ідентичності України стали визначальними рисами у літературі Каменяра. «Творчість Івана Франка – це художня ноосфера, у якій спостерігається рух від глобальних проблем до питань людини і культури, людини і природи, людини і Бога», - впевнений франкознавець. Ще Микола Легкий висловив припущення, що сьогодні ми сміливо можемо вести розмову про Франка, як теолога, оскільки релігійні аспекти також займали чільне місце у його поетичних і прозових творіннях. 

Після цього слово надали Голові журі конкурсу «Дух. Наука. Думка. Воля» Святославові Пилипчуку. Уже сьомий рік поспіль участь у ньому беруть учні загальноосвітніх і професійно-технічних закладів з усієї України, яким присвоєно ім'я Івана Франка. «Приємно, що у своїх роботах учасники намагаються осягнути і показати універсалізм письма Каменяра», - зізнається директор Інституту франкознавства. Переможцям і призерам зі Львова, Канева, Донецька, Кременчука нагороди та подарунки  вручив ініціатор конкурсу, ректор Іван Вакарчук.  

До днів пам'яті Івана Франка студенти і викладачі факультету культури і мистецтв підготували концерт. Камерний оркестр подарував присутнім гру музичних композицій Е. Гріга, Б.Бріттена, Й. Брамса, В.Барвінського, А. Вівальді, а  ансамбль народних інструментів потішив «Гуцульськими наспівами». Гармонійно доповнювали тло класичної музики поезії Івана Франка «Веснянки», «Підгір'я взимі», уривок із «Притчі про красу», «Три долі», «Світ дрімає», «Поворожи мені, циганко». Цікавою деталлю вечора були і спогади про Івана Франка, що їх залишили сучасники та приятелі  митця  - І.Яцуляк, О.Рошкевич, К.Попович, Г.Величко, О.Роздольська, М.Колодій та сам  Каменяр. Поезію та мемуари декламували студенти ІІІ курсу факультету культури та мистецтв. В оперному стилі виконала  пісні на слова поезій «Чого являєшся мені у сні» та «Місяцю-князю»  викладач кафедри музичних мистецтв Інна Штурмак. Романтичну фантазію станцювали студенти кафедри режисури та хореографії.  Завершили святковий концерт урочисте виконання  пісень «Не пора» та «Вічний революціонер»  хором кафедри музичного мистецтва.  

МИКОЛА ЛЕКИЙ ПРО УНІВЕРСАЛІЗМ ТВОРЧОСТІ ІВАНА ФРАНКА

РЕКТОР ІВАН ВАКАРЧУК - ПОЧЕСНИЙ ГІСТЬ ПОДІЇ

КАМЕРНИЙ ОРКЕСТР ФАКУЛЬТЕТУ КУЛЬТУРИ ТА МИСТЕЦТВ ДАРУЄ КЛАСИЧНУ МУЗИКУ...

ХОРЕОГРАФІЧНА ФАНТАЗІЯ

"ВІЧНИЙ РЕВОЛЮЦІОНЕР, ДУХ, ЩО ТІЛО РВЕ ДО БОЮ!"


Під пильним поглядом тримав увесь зал Іван Франко зі свого портрета і, напевно, втішався тим, що в українському суспільстві поступово викристалізовується те покоління, яке прагне досліджувати його творчу спадщину, боротися за ідею поступу держави та невтомно їй служити.
Юлія Девда
Фото Олега Вівчарика

Немає коментарів:

Дописати коментар