Сторінки

середу, 29 травня 2013 р.

Від Сяну до Дону або 2000 кілометрів на одному подиху…


Зупинятись  на досягнутому не збираюся!
Святослав Лазор

28 травня 2013 року на факультет журналістики завітав юний рекордсмен, затятий мандрівник, талановитий екскурсовод, знавець карпатських хребтів, магістр географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Святослав Лазор. Минулого року  на своєму велосипеді він за два з половиною тижні перетнув територію України із заходу на схід, упродовж цілої подорожі зустрічав цікавих і добродушних людей, пізнав справжню Україну, підтвердив у собі міцну силу волі та досягнув бажаної мети. Увесь маршрут свого незвичайного подвигу хлопець описав у книзі «Від Сяну до Дону на велосипеді», яку і презентував на заході. Ініціювала та провела зустріч студентка четвертого курсу Мар'яна Сич. 

Розпочалася подія зі спільного перегляду теленарису модератора зустрічі Мар'яни Сич, головним героєм якого і став гість факультету. Воно допомогло студентам відкрити багатогранність особистості Святослава Лазора, яка проявляється не тільки у захопленні подорожуванням , а й в активній університетській діяльності та перемогах у талант-шоу. Зокрема, це підтвердили слова декана географічного факультету Володимира Біланюка: «Він співає, грає на музичних інструментах. Одним словом, обдарований всебічно студент». До речі, минулого року університетська спільнота висунула кандидатуру Святослава Лазора на конкурс «Кращий студент України»

 Друг Святослава Андрій Мичко згадує про перші спільні поїздки. За його словами, усе почалося із коротеньких подорожей по рідному селищі Славську, що у Карпатах. Згодом хлопці вирішили підкорювати значно більші відстані. Як вважає Андрій, цілком серйозними можна вважати поїздки до озера Синевир, у місто Долину (Івано-Франківщина) та  до Криму. «Коли я почув про те, що Святослав має намір подолати територію України із Заходу на Схід, то був трішки шокований, намагався йому допомогти. Під час подорожі він телефонував мені, ділився подробицями»,- зізнається хлопець. Здійснити ще багато подорожей зі своїм товаришем Андрій не проти, оскільки впевнений: «Я б пішов із ним на край світу!»

Далі слово передали самому Святославові. Він привітав гостей, подякував їм за присутність та розповів про особливості своєї подорожі. «Суть моєї поїздки полягала у пізнанні справжньої України», -  наголосив мандрівник. Разом присутні подивилися і фотопрезентацію маршруту від Сяну до Дону. Кожен кадр описував новий етап, новий день, упродовж якого Святослав підкорював нові міста та схили. Рахів,Яблуницький перевал, Коломия,Бершадь, Добровеличівка, Олександрія, Дніпропетровськ, Луганськ – це неповний перелік тих місць, які відкрив для себе і подолав наш герой на велосипеді. Також хлопець розповів студентам і про людей, які траплялися йому на шляху. Здебільшого, це були добродушні водії, які пропонували допомогу, жителі сіл, які не відмовляли у ночівлі, земляки, що розчулювали, і знахарі, які вчили пізнавати силу природи. Не підвів студента-мандрівника і вірний велосипед, який від крайніх точок України - сіл Соломонова до Червоної Зірки -  жодного разу не зламався та привів Святослава до перемоги. Саме момент досягнення мети – крайньої східної точки України – гість зачитав присутнім, оскільки упродовж усієї подорожі вів польовий щоденник, який і став основою написання першої книги «Від Сяну до Дону на велосипеді». Про плани перетнути величезний пласт території знали далеко не всі, зокрема і батьки хлопця. «Самотність – це черпання додаткової енергії» , - пояснює рекордсмен.

Упродовж  заходу присутні охоче ставили гостеві запитання, ділилися своїми враженнями та думками.  «Зустріч просто чудова. Не пожаліла, що прийшла, оскільки сама люблю активний відпочинок. Найбільше, що сподобалося – це  живе спілкування. Веселий хлопчина, спортсмен, музикант – це Святослав Лазор. Саме такі люди і є майбутнє нашої країни», - переконана студентка другого курсу факультету журналістики Юлія Шлиян. 
ПЕРША СПРОБА ПЕРА...

ПРО ПОДОРОЖ І БІЛЬШЕ...

ПОДАРУНОК ВІД МАР"ЯНИ СИЧ - ДИСК ІЗ ТЕЛЕНАРИСОМ ПРО ЮНОГО МАНДРІВНИКА



Наприкінці заходу Святослав Лазор презентував власну книгу «Від Сяну до Дону на велосипеді», яка покликана детальніше описати незвичайну подорож  і, можливо, запалити у душі читачів вогник і прагнення до здійснення власного, неповторного та захоплюючого маршруту.

Юлія Девда
 Фото Зоряни Козачок

Немає коментарів:

Дописати коментар