Сторінки

понеділок, 17 лютого 2014 р.

Роман Скрипін: «Громадське – це бути самим собою!» або про унікальний проект в унікальних умовах


Вперше в ефір воно вийшло 22 листопада 2013 року о 14.00, як виявилося, раніше запланованого часу, через рішення можновладців зупинити заходи асоціації України з ЄС та початком мирних протестів, які переросли в Євромайдан. Під час революційних подій воно оперативно та правдиво подавало інформацію, запрошувало до студії  різноманітних гостей, з якими обговорювало ситуацію в Україні, перебувало в точках зіткнень і сутичок, подаючи актуальну інформацію за принципом «тут і зараз» - без спотворень та заангажованості...

Ідею молодого, але перспективного на українському медіапросторі проекту під назвою «Громадське телебачення», журналісти виношували давно, оскільки бажали зруйнувати систему класичних медіа, які показують лише те, що аудиторія любить, цим самим нав'язуючи їй вигідні власникам-олігархам погляди. «На тебе зважають тоді, коли ти робиш щось по-іншому і не просто так», - розпочав 14 лютого 2013 року свій майстер-клас в Українському католицькому університеті відомий журналіст, один із творців Громадського телебачення Роман Скрипін. Незважаючи на температуру і хворобливий стан, упродовж тригодинної зустрічі гість не втрачав почуття гумору та щиро усміхався своїм слухачам. Розмову Роман присвятив механізмові роботи суспільного мовлення, розповівши про ідею створення Громадського, джерела його фінансування, умови праці, рейтинги, аудиторію, головні цінності та плани. Разом із ним на зустріч завітали колеги – стрімер Сергій Грішин і продюсер з розвитку проекту Мар'яна Почтар. 


А все було так…
Відомо, якщо мовлення є суспільним, то не повинне залежати від Верховної Ради, політичних партій і великого бізнесу. Перш за все, воно зобов'язане орієнтуватися на запити глядача, розуміти, якого інформаційного продукту він потребує. Саме таку мету ставили креатори проекту, оскільки розуміли: за 22 роки незалежності Україні так і не вдалося створити суспільного мовлення та ухвалити відповідні закони стосовно його функціонування. Як ми вже згадували, в ефір Громадське вийшло 22 листопада 2013 року і, пов'язане темою революції, працює досьогодні. Як зізнається Роман Скрипін, цікаво було спостерігати реакцію колег, які звільнилися із солідних посад на телеканалах, усвідомлюючи, що така ідея може зазнати фіаско. Сьогодні команда Громадського – це  30 людей на 80 квадратних метрах, а також відсутність гримера, костюмера, суфлера, хронометражу та готового тексту. «Доброзичливці» запевняли: ви посваритеся, або ж при першому гонорарі поділите гроші та розбіжитеся. Цього не сталося, ми працюємо далі», - констатує ведучий. 

Довіра – капіталізація проекту
Не оминув Роман Скрипін і головних цінностей, на які орієнтується команда Громадського. Визначальними з них є відповідальність, оскільки працівники справді взялися за те, що до них ніхто не робив, тому повинні пильнувати інформаційний контент,а також відкритість, служіння суспільству, професійність та гідність. Все ж найвищою серед них усіх є довіра, яка і допомагає телебаченню продовжувати випускати медіа продукт за допомогою коштів глядачів, не заробляючи на цьому грошей. «Усі сюжети ми робимо у процесі спостереження, вони виходять живими, ненав'язливими. По своїй філософії ми не перетворюємося у традиційне мовлення, ми говоримо з людьми», - пояснює журналіст. І справді, тим людям, які звикли до подачі інформації від телевізійного диктора, непросто буде звикнути до нового формату, але все ж, прогрес відбувається.

Рейтинги та аудиторія
Стосовно питання аудиторії Громадського, Роман Скрипін зазначає: вона різноманітна як за віком, так і за соціальним статусом. Її потреби можна визначити лише за допомогою соціологічних досліджень, які зараз, відверто кажучи, не є вигідними з економічного боку. Найбільшу кількість переглядів, яке поки що мало Громадське – це більше135 тисяч в один момент! «Суспільство потребує діалогу, люди хочуть бачити себе у кадрі, називати речі своїми іменами», - каже журналіст, хоча припускає: після революційних подій рейтинг суспільного мовлення, все-таки, впаде, тому зараз доводиться готувати нові проекти. Як каже один із творців Громадського телебачення, надалі воно планує випускати програми, які би стосувалися виховання дітей, культури, науки, освіти, спорту та мистецтва. Присутнім Роман продемонстрував пілотний ролик «Забавлянки та співанки» (про виховання маленьких дітей піснею). 

«За палець не соромно!»
Не секрет, що багато кого із присутніх цікавили коментарі Романа Скрипіна стосовно казусної ситуації, що пов'язана із середнім пальцем, якого ведучий в одному з ефірів, включенням з мережі «Skype», адресував народному депутатові України Володимирові Олійнику. Це сталося під час розмови стосовно ухвалення «Законів про диктатуру». Інцидент одразу набув чималого розголосу серед ЗМІ, відбувалися і серйозні дискусії, проте сам журналіст непохитний: «Я був на межі зриву…Так, я зробив неправильно, сказавши: «Виведіть його зі студії!», але за палець мені не соромно, оскільки політики втратили зв'язок із реальністю, їм не вистачає справжності».
 

Наприкінці Роман Скрипін висловив думку про те, що головне в житті – робити те, що не суперечить твоїм поглядам і принципам.  

Ми бажаємо Громадському телебаченню і надалі служити інтересам суспільства та реалізовувати заплановане, з кожним днем доводячи: незалежна жуналістика – не міф, а реальність!

Юлія Девда
Фото Зоряни Козачок і Сергія Грішина



2 коментарі:

  1. Молодець:) Гарно написала:)
    Було, до речі, доволі круто:)Я дуже задоволена)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, мені приємно:) І мене вразив цей майстер-клас - без фальшивості та попередньої підготовки) Ото з досвідом людина!:)

      Видалити