Сторінки

пʼятниця, 21 лютого 2014 р.

«Свобода, рівність, студентська солідарність!» та «Вічна пам'ять Героям України...»


19-20 лютого 2014 рік. 

19 лютого 2014 року кілька тисяч студентів  вищих навчальних закладів Львова з гаслами: «Ми не можемо вчитися, коли вбивають людей», «Україно, вставай, свободу захищай!», «Разом – сила!» вийшли до пам'ятника Івана Франка з вимогами до адміністрацій вищих навчальних закладів України зупинити та відтермінувати навчальний процес, всебічно сприяти та не перешкоджати участі студентів у Євромайдані та публічно висловити підтримку йому.
У зв'язку з цим відбулося позачергове засідання Ректорату разом із студентами-представниками факультетів, на якому засудили жорстокі дії влади проти українського народу, який відстоює своє право жити у вільній від тоталітаризму державі, хвилиною мовчання вшанували загиблих під час кривавих сутичок на майдані та ухвалили рішення стосовно створення на факультетах і коледжах страйкомів, а також загонів самооборони.  

Після засідання Ректорат Університету вийшов до студентів, озвучивши рішення про підтримку студентства й оголошення безстроковго страйку. «Ми звертаємося до всіх навчальних закладів України із закликом приєднатися до актів громадянської непокори й утворити потужний всеукраїнський протестний рух із кардинальною вимогою – дострокової відставки злочинного диктатора Віктора Януковича», - йшлося у зверненні до Героїв Української Революції Гідності. Після цього студенти розійшлися по факультетах для обговорення координації подальших дій.


20 лютого 2014 року студенти Львівського національного університету разом із колегами з інших вищих навчальних закладів міставід пам'ятника Іванові Франку багатотисячною колоною вирушили до Управління Львівської залізниці з вимогою відновити рух поїздів у напрямку «Львів-Київ». Після пікету під будівлею учасники акції вирушили до Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, а звідти планували долучити до себе студентів з Національного Університету «Львівська Політехніка» та Національного лісотехнічного університету.
Але в той час підтвердили інформацію про смерть студента V курсу географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Ігоря Костенка. Його пам'ять студенти ВНЗ Львова вшанували хвилиною мовчання та спільною молитвою у дворику географічного факультету. Декан Володимир Біланюк висловив глибокий жаль з приводу смерті одного з найкращих студентів, який став Героєм України, віддавши за неї своє життя. «Гинуть наші студенти, наші діти! Ми цього нікому не пробачимо!». Окрім того, декан закликав студентів з інших навчальних закладів звертатися до керівників з вимогою виходити на загальноміське віче та не боятися писати звернення до бандитської влади із закликом зупинити насилля. 

Згодом підтвердили інформацію про загибель випускника історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, викладача кафедри нової та новітньої історії Українського католицького університету Богдана Сольчаника.  «Він був талановитим у всьому: чи то була аматорська театральна роль, чи просто повсякденне навчання в університеті. Обрав спеціальність архівіста, але всі хто його добре пам’ятають підтвердять, що його найбільше цікавили люди і нинішнє життя українського суспільства», - висловлює свої співчуття спільнота УКУ (http://ucu.edu.ua/news/11553/). 

У сутичках між силовиками та протестувальниками 20 лютого 2014 року загинув випускник філософського факультету Львівського університету Сергій Кемський. «Багато хто вже зрозумів, що не варто повторювати помилки політиків – об'єднуватись потрібно навколо принципів, а не особистостей», - ще зовсім недавно писав Сергій у своїх публікаціях в ЗМІ. 

Ми висловлюємо глибокий жаль із приводу втрати цих молодих мужніх людей і всіх тих, які боролися за гідне майбутнє нашої держави, намагалися змінити її та навіки вкарбували своє ім'я до священної скрижалі Героїв України! 








Юлія Девда
Фото Олега Вівчарика, Марії Пилип та з особистих архівів загиблих
 

Немає коментарів:

Дописати коментар