Сторінки

суботу, 16 березня 2013 р.

"Мобільна журналістика" від Мустафи Найема


15 березня у 350 аудиторії Львівського національного університету імені Івана Франка для студентів-журналістів провели зустріч із їхнім досвідченим колегою, дописувачем інтернет – порталу  видання «Українська Правда», автором і ведучим програми «Сьогодні» на телеканалі ТВі Мустафою Найемом.

Чудову нагоду поспілкуватися з відомим журналістом юним медійникам надала громадська організація «Свобода Слова», у рамках якої організували проект «Практичні міжрегіональні вебінари з мультимедійних технологій», та кафедра нових медій факультету журналістики. Представив присутнім і запросив до слова гостя заступник декана Ярослав Табінський.
Зустріч із журналістом і студентами відбувалась у формі живого діалогу. Теми, яких торкалася розмова, стосувалися особливостей професії журналіста, його взаємодії з державою і суспільством,  самовіддачі цьому ремеслу, властивостей телебачення та утримання уваги аудиторії ЗМІ. 

Спочатку Мустафа Найем поділився зі слухачами своїм розпорядком дня, наочно показавши, якою цінною для журналіста є кожна хвилина його праці. «Якщо ти контролюєш час, це підтримує твій тонус», - впевнений лектор.  Далі за допомогою схем гість зобразив дві моделі впливу журналіста, як посередника між владою та аудиторією. Їх існує дві: перша полягає у ретрансляції отриманої від органів влади інформації, яка набуває  ролі пропагандистської , інша – у простій передачі повідомлень від владних структур до споживачів інформаційного продукту. Студентів зацікавив і розвиток журналістської кар'єри у глобальній світовій мережі: «Інтернет – це наше, воно ніколи не стане державним. Але інформаційна гігієна в ньому є надзвичайно важливою річчю». Учасники зустрічі обговорили і стрімкий розвиток блогерства у нашій країні. Мустафа Найем вважає, що якість українських блогів є доволі хорошою і вони мають багато шансів, щоб перемогти у міжнародному конкурсі, який згодом проводитимуть. Головними критеріями змагання представник журі  від України назвав актуальність публікацій і креативний задум творця блогу.  

Також  Мустафа наголосив на відданості журналіста своїй роботі, зізнався, що у своїй діяльності представник цієї професії  часто виходить за рамки закону заради того, щоб задовольнити запити аудиторії та якісно її проінформувати. «Якщо тобі потрібен факт – дістань його!» Поділився лектор й особливостями одного з найпоширеніших каналів передачі інформації – телебачення. За його словами, воно не показує усі процеси, що відбуваються у суспільстві, достатньо глибоко та швидко «спалює» людину. Але телевізійник завжди повинен намагатися бути цікавим, виносити не тільки суть повідомлення, а й підбирати під нього картинку, передавати усе складне простою і зрозумілою для реципієнта мовою.

Наприкінці лекції Мустафа Найем закликав журналістів не зраджувати своєму обов'язку перед суспільством: « Достатньо продатися один раз і ви втратите довіру людей. Це ніби вбити себе, свою репутацію, завдяки якій разом з інформацією, ми заробляємо». Також подякував студентам за увагу та поставлені запитання. 

Подія стала корисною для тих, хто був присутній на ній. Першокурсниця Галина вважає: «Мустафа Найем – це цікава особистість, у якої є чого повчитися. Та й сьогоднішня зустріч стала ще одним додатком до мого досвіду. Хотілося б побільше здобувати його таким способом». Студент п'ятого курсу Іван переконаний: «Надзвичайно приємно, що такі яскраві постаті мас-медіа відвідують наш факультет та повчають студентів чогось нового,діляться власними професійними здобутками. Мустафа Найем, в здоровому розумінні цього слова, є моїм кумиром, журналістом, яким варто захоплюватись,від котрого треба черпати орієнтири майбутньої професії. Він справді показує майстер-клас  того, як покликаний працювати справжній журналіст». 

Юлія Девда
Фото Мар"яна Павлика

Немає коментарів:

Дописати коментар