Сторінки

понеділок, 4 березня 2013 р.

«LEADERSHIP IN JOURNALISM»: чого навчали майбутніх журналістів відомі мас-медійники?






2 березня  у приміщенні Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся перший всеукраїнський форум «LEADERSHIP IN JOURNALISM». Участь у ньому взяли студенти-журналісти,працівники ЗМІ і ті, хто просто захоплюється цією галуззю. Цікаві лекції і тренінги для них провели відомі журналісти українського телебачення: ведучий програми журналістських розслідувань «Гроші» Жан Новосельцев, кореспондент інформаційно-аналітичної програми «ТСН. Тиждень» (канал 1+1) Юлія Дячук, активний дописувач інтернет-видання  «Українська Правда», автор і ведучий програми «Сьогодні» на ТВі Мустафа Наєм, авторка та ведуча програми розслідувань у сфері держзакупівель «Тендер News» (ТВі) Наталія Седлецька, журналіст, екс-ведучий програми «Гроші» Олег Дейнека та медіа-експерт, виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар. Гості події ділилися із присутніми своїм досвідом, згадували випадки, пов'язані із професійною діяльністю,  давали цінні поради та відповідали на запитання майбутніх мас-медійників. Теми, що обговорювали на події, стосувалися  специфіки журналістських розслідувань, дії та впливу соціального телебачення,  українського контексту політичного репортажу, роботи у соціальних мережах і захищеності представника «четвертої влади».  

Привітала учасників форуму керівник проекту Галина Колос. Вона побажала їм цікавого проведення часу та зазначила: «Досвід,  який ви отримаєте сьогодні, неодмінно стане вам у пригоді». Звернувся до присутніх голова правління МГО «Майбутнє дитини», партнер заходу  Володимир Балдинюк: «Цим форумом ми хочемо прищепити та підтримати вашу любов до цієї професії. У цьому і полягає його мета».
Першим із учасниками події зустрівся Жан Новосельцев. «Для того, щоб чогось добитись, кожен журналіст повинен знайти щось своє», - так розпочав свій виступ ведучий телеканалу «1+1». Він продовжує працювати у жанрі розслідування і найважливішим  у ньому вважає нетрадиційний підхід  здобуття інформації, до яких належить провокація і театралізація події. Ефективне використання таких методів Жан підтвердив на сюжетах циклу програм «Особиста справа» та «Гроші». Згадав, зокрема, розслідування про проституцію, яке  допомогло описати реальний перебіг нелегального бізнесу та небажання правоохоронних органів брати відповідальність на розкриття подібних ситуацій. Використовуючи провокації  та перевтілення, журналісти  також показали зв'язок прокуратури із впливовою людиною, коли розгорнули  будівництво біля незаконної будівлі власника та при розкритті афери реабілітаційного центру, який колов псевдоліки такої ж дії, як героїн, усім, хто бажав позбавитися наркотичної залежності .  «За допомогою театрального дійства вдається отримати ті відповіді, ту інформацію, яку не зможеш одержати офіційно», - впевнений журналіст.  Зачепили  питання про дружбу правоохоронних органів із журналістами. Тоді Жан Новосельцев знову привів у приклад спробу зав'язати дружні стосунки з одним із відомств, але користі вони не принесли, оскільки його представникам прийшлося довго роздумувати над законністю кожного кроку у розкритті  теми. Лектор дав слухачам і цінні поради: якісно наповнювати кожен кадр сюжету, не викликати на себе увесь вогонь ненависті  від людей і додавати гостроти до своїх матеріалів. 
Слідом за журналістом-розслідувальником гостей форуму привітала кореспондентка «ТСН.Тиждень» Юлія Дячук. Тема її розповіді стосувалася специфіки соціального телебачення. Тому зустріч розпочали із перегляду сюжету «Україна без купюр», у якому відчайдушна журналістка автостопом проїхала чотири тисячі кілометрів, обійнявши Україну зі Сходу до Заходу, поспілкувалася із багатьма людьми та  переконалася, що в обох географічних кінцях  держави українці гостинні та доброзичливі . Суть соціального експерименту Юлія вбачає у правдивості. «Звичайна людина скаже набагато більше, ніж політики чи соціологи. Та й найсмачніші синхрони й інтерв'ю тобі дають екстравагантні особистості», - зауважила кореспондент. Зокрема, Юлія Дячук поділилася зі слухачами тим, що планує зробити  ще один «автостопний» проект,  маршрут якого цього разу пролягатиме із Півночі на Південь. Присутніх зацікавило основне завдання сучасної інформаційної журналістики.  Юлія вважає, що насамперед, це інформування аудиторії та цікаві сюжети, у яких обов'язково є конфлікт, який і зумовлює дію, бо саме вона цікавить людей.  Недоліками журналістської галузі сьогодні, на її думку, є відсутність професіоналів, які б горіли роботою та брак людини, яка б хотіла зробити для журналістів щось добре. Тому побажала молодим мас-медійникам чітко визначитися, чим саме вони хочуть займатися, вчитися азам зйомки та монтажу, і, звичайно ж, грамотно писати та не боятися бути кумедними.
Спілкування із наступним гостем, дописувачем інтернет-порталу «Українська Правда», автора й ведучого програми «Сьогодні» на телеканалі ТВі, Мустафи Наєма, пройшло у вигляді насиченої прес-конференції. Упродовж неї  учасники форуму ставили гостеві різноманітні запитання, які стосувалися цензури, якостей політичного журналіста, конкуренції в журналістському середовищі, взаємодії із аудиторією та співбесідником. Як зізнався сам Мустафа, йому пощастило, оскільки цензора у нього ніколи не було. Але якщо стаються подібні ситуації, варто йти на внутрішній компроміс, можливо, змиритися із тим, що тебе повинні цензурувати, але ні в якому разі не мовчати, коли твій матеріал хочуть вздовж і впоперек порізати. Щодо рис політичного журналіста, серед них гість виокремив допитливість, небайдужість, а також обов'язок з усіма спілкуватися та підтримувати контакти. Буває і так, коли журналіст втрачає інтерес до своєї роботи. Тут Мустафа Наєм радить: «Поставте себе на місце читача чи глядача і прокинеться бажання розповісти йому все, тоді ти надихнешся настроєм, що хтось чогось не знає і захочеш про це йому сказати». Не останнє місце серед чинників, що призводять до цього, може займати і конкуренція, яка є завжди, навіть тоді, коли двоє професіоналів готують щось схоже. Цікавили присутніх  і секрети інтерв'ю. Лектор вважає, що бажано володіти щирістю, при цьому трішечки бути лицеміром, вміти відчувати, що людиною рухає та якою моделлю вона живе. Також дав загальну пораду: якомога менше думати про свою значимість та не будувати ілюзій.
Далі Мустафа Наєм передав слово неодноразовій переможниці журналістських розслідувань, ведучій програмі  «Тендер News» Наталії Седлецькій. «Розслідування – це складно, але цікаво, оскільки ти робиш ексклюзив, те, що залишається в історії». Мас-медійниця порівняла журналіста з істориком, але він не досліджує десятиліття, а фіксує події кожного дня. Обширність жанру розслідування, в якому спеціалізується ведуча, підтвердив сюжет про закупівлю компанією «Чорноморнафтогаз» бурової платформи сінгапурського виробника, різниця між реальною вартістю та  сплаченими грошима якої становить  150 мільйонів доларів. Матеріал передбачав багато зустрічей і поїздок, орієнтування у  фінансових знаннях і впевненість у власних аргументах. У цьому пересвідчилися і присутні, які спільно його переглядали. Проблему сучасної  розсліду вальної журналістики Наталія вбачає у малій кількості кадрів, тому що решта просто бояться брати на себе таку відповідальність. Сама журналістка до таких не належить, ще й мріє зняти документальний фільм і бачить перспективу у здобутті другої  вищої освіти, яка б дала можливість журналістові глибоко розбиратися у паралельній галузі. Хоча, як впевнена сама ведуча, журналістський диплом повинен бути: «Люди, які приходять у журналістику без освіти, ідуть на ризик бути неетичними». Як додає Наталія Седлецька, базові знання допомагають легше спілкуватися та почувати себе впевненіше у колі професійних журналістів. Наприкінці лекції спікер побажала учасникам форуму читати книги та постійно перебувати в інформаційній панорамі. 
Наступний лектор, екс-ведучий програми «Гроші» Олег Дейнека, підготував учасникам  форуму практичне завдання. Воно повинне було визначити, чи можуть присутні бути журналістами, чи є у цього колективу лідер. Забрали мобільні телефони, натомість роздали аркуші із підписом лектора, які не можна було зіпсувати. «Уявіть, що ви є одним організмом, робіть щось!» - закликав журналіст. У ході цілої  лекції  студенти  обговорювали значення цього експерименту, гуртувалися разом, роз'єднувалися, постійно фокусували свою увагу то на цифрі 5000 гривень, яку написав на дошці Олег Дейнека, то на фільмі «Екзамен», сюжет якого, за думками співучасників, був дуже схожим на  заняття…Було багато розмов, пропозицій, ще більше ідей і припущень…Та дійти спільного рішення до кінця не вдалося…Можливо, всі зрозуміють сенс пізніше, коли доведеться зустрітися зі справжньою, практичною журналістикою. У багатьох студентів ще і досі вирує інтрига щодо цього завдання. Але всі учасники отримали від лектора слова подяки за активну участь у спільному обговоренні, а також – напутні слова: «Головне для журналіста – його джерело інформації!»
Завершив форум виступ медіа-експерта, виконавчого директора Інституту масової інформації Вікторії Сюмар. Вона акцентувала увагу на важливості відбору інформації, яку постачають до аудиторії і зазначила: «Журналіст повинен знати і розуміти свою аудиторію». Тому побажала майбутнім працівникам ЗМІ бути комплексними, навчитися працювати зі споживачами, розширювати їхнє коло, пропонувати їм себе самого. Вікторія впевнена, що глобальне мислення є запорукою потреби мас-медійника на ринку інформації. Також спікер звернула увагу на чинники, від яких журналістика стає залежною. До них належить самоцензура, стереотипи, медіаринок, власник, менеджер і рівень освіти. Тому, щоб готувати матеріали, наповнені якісним контентом, потрібно не переставати вчитися, а це є головним правилом журналіста.
Наприкінці виступів кожному лектору організатори вручали подяки за участь, а представницям прекрасної половини ще й квіти, як символ приходу  весни. Учасникам форуму роздали сертифікати, побажали творчих злетів і запросили взяти участь у наступних форумах.  Після закінчення події майбутні журналісти ще довго ділилися враженнями, частуючись гарячою кавою та солодощами, які для них підготували керівники проекту.
Приємно, що активну участь у події взяли наші студенти зі Львівського національного університету імені Івана Франка. Вони теж були у захваті від проведеного форуму. Студентка Христина поділилася: «На форумі мене вразили розповіді відомих журналістів, те, як вони легко і просто розкривали нам всі "карти"цієї професії  та ділились своїм досвідом. З усього сказаного я увібрала багато нового і цікавого. Якщо проводитимуться такі форуми знову , я обов'язково їх відвідаю». Погоджується із цим і Вікторія: «Цей форум дав мені зрозуміти, що потрібно частіше відвідувати такі дійства, оскільки це відкриває особливості  практичної сторони  журналістики».
І все ж, за словами лекторів, які завітали на форум, сучасне покоління журналістів динамічніше та активніше. Саме на них метри сучасної журналістики покладають великі надії у виготовленні якісної інформаційної продукції, яка передбачає дотримання усіх стандартів і етичних норм, зацікавлення аудиторії та утвердження моральних цінностей.

Юлія Девда
Фото Вікторії Слободи та Дмитра Трофименка






Немає коментарів:

Дописати коментар