Сторінки

четвер, 12 вересня 2013 р.

ФОРУМ-2013: НАЙКРАЩИХ ВИЗНАЧЕНО!


11 вересня 2013 року в Актовій залі Головного Корпусу Національного Університету «Львівська Політехніка» у рамках 20-го Форуму видавців провели конкурс на найкращу книгу року, а також визначили двадцятку видань-лідерів. Наймасштабніша книжкова подія об'єднала близько 90 експертів із різних галузей науки - етнографів,фольклористів, бібліотекарів, театралів, літературознавців, письменників, музикантів, політичних і громадських діячів, перекладачів, книгознавців і книготорговців, журналістів, ЗМІ-, бізнес- та іноземних партнерів, освітян, а також – науковців у сфері економіки, медицини, техніки, історії, філософії, соціології та медіаосвіти. Як зазначає співорганізатор конкурсу Соня Коваль, саме такий підбір членів журі є запорукою плідної співпраці. Однак визначати двадцятку кращих українських книг було доволі непросто, оскільки вражала не лише їх кількість (близько 400) а й широта тематики та змісту, поліграфічне розмаїття, думки, погляди та пропозиції від справжніх поціновувачів вітчизняної книгопродукції. Очолював  журі конкурсу проректор з науково- педагогічної роботи та соціального розвитку Богдан Моркляник. 

До вагомого заходу долучився і факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Заступник декана з навчальної роботи, відповідальний секретар журі Богдан Тихолоз координував процес визначення кращих видань, а студенти-другокурсники виступили волонтерами, допомагаючи почесним гостям знайомитися із книжковими новинками та обирати гідну продукцію.

Гостей конкурсу приємно вразили і подарунки від його організаторів – фірмові сумки, примірники програм і гідів, а також – запрошення на церемонію нагородження призерів форуму, яка зараз проходить у концертному залі ім. С.Людкевича Львівської обласної філармонії.

Розпочалася подія із реєстрації учасників та їхнього знайомства із новими виданнями. Гості мали чудову нагоду переглянути зразки наукової, художньої, публіцистичної та дитячої літератури, упродовж цього етапу, згуртувавшись по секціях, на власний розсуд обрати двадцятку книжок і відзначити їх в індивідуальному списку. Три позиції журі мало віддати претендентам на Гран-Прі, тобто книгам, які заслуговують особливої відзнаки та поцінування.
Після підрахунку голосів гостей очікувала найскладніша частина події. Через те, що одразу шість видань набрало однакову кількість голосів, спочатку голосували за те, чи взагалі присуджувати якійсь книзі Гран-Прі конкурсу. Після позитивного ствердження за кожне із видань голосували, а згодом визначили не одного лідера, а трійку «щасливчиків». Ними стали такі книги:

1. Мічіо Кайку. «Фізика майбутнього».
2. Жан-Клод Маркаде. «Малевич».
3. Грицько Чубай. «П'ятикнижжя».

Називаємо і ті книги, які увійшли у дев'ятнадцятку, а не у двадцятку найкращих: 

4. Тетяна Ястремська, Оксана Сімович, Ганна Дидик-Меуш. «Гуцульські світи. Лексикон».
5.  Група авторів. Серія «Українська Поетична Антологія».
6. Наталя Яковенко. «Дзеркала ідентичності». 
7. Група авторів. Доросла серія «Валерій Шевчук. Чотири романи».
8. Мар'ян Бесага. «Іван Остафійчук. Джерела творчості».
9. За редакцією Лариси Івшиної. «Підривна література». 
10. В. М. Андрєєв. «Віктор Петров. Нариси інтелектуальної біографії  вченого. Монографія».
11. Ів Аньєс. «Підручник із журналістики».
12. Леонід Кисельов. «Над київськими зошитами».
13. Тарас Шевченко, Григорій Грабович, Олесь Федорук. «Гайдамаки».
14. Олена Гусейнова. «Відкритий райдер».
15. П. М. Жолтовський. «Umbra vitae».
16. Богдан Горинь. «Любов і творчість Софії Караффи-Корбут».
17. Сіддгартха Мукерджі. «Біографія раку».
18. Уляна Письменна. «Європейський словник філософій», 3-томник.
19. Михайло Худаш. «Походження імен…» 

Відповідальний секретар журі Богдан Тихолоз зізнався: «Конкурс – це велика гра, в якій є як переможці, так і переможені. Деякі результати стали несподіванкою, викликали медіарезонанс, особливо присудження гран-прі. Чесно кажучи, легше віднайти формулу кохання, ніж формулу визначення першого місця. Загалом, усі видання, які ввійшли у список призерів, є справді гідними цього». 

Член журі, журналістка й телеведуча Ольга Герасим'юк відзначила високу організацію заходу та незвичайність процесу визначення кращих українських видань: «За 20 років проведення Форум досягнув величезних змін, оскільки набув загальнонаціонального значення, а обирати кращі книги з'їхалася вся еліта Львова та України. У цьому і є неформальність підходу: кожен із журі висловить свою думку стосовно тієї чи іншої книги. Ми працюємо разом для читача, який визначає наше завтра, тому маємо запропонувати йому якісний текст», - впевнена Ольга Володимирівна.

Своїми враженнями поділилися і волонтери конкурсу. Другокурсниця Олеся Паук  була у захваті від знайомства з відомими людьми та приємної роботи із членами журі:  «Незважаючи на те, що вони  досить поважні люди і вимагали б до себе особливого ставлення, атмосферу створили дуже теплу та спокійну та легко йшли на будь-який контакт». Даниїл Задорожний у роботі журі підкреслив наполягання на власній думці, яка, як вважає він, рідко базувалася на об'єктивній оцінці книги: «Деякі аргументи, як на мене, були просто безглузді та безвідповідальні. Якщо більшість обирали книги таким способом, свідком якого був я, то результати конкурсу складно назвати об'єктивними». 

Несподіване рішення щодо визначення володарів Гран-Прі конкурсу та призерів викличе ще багато балачок і дискусій у літературних колах країни. Але, погодьмося, на те він і Форум, щоб не припиняти обговорювати найбільш достойні та не дуже зразки книжкової продукції вітчизняного виробництва. 

Юлія Девда



Немає коментарів:

Дописати коментар