Сторінки

пʼятницю, 13 вересня 2013 р.

ОЛЬГА ГЕРАСИМ"ЮК: "СЯДЬ, НАЛАШТУЙ ЛОКАТОРИ І ПОСЛУХАЙ!"


12 вересня 2013 року студенти факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка зустрілися з відомою телеведучою, володаркою титулу «Всенародне визнання», автором документальних спецпроектів  «Проти ночі», «Особливий погляд», «Без табу», «Хочу і  буду», «Іду на ви» Ольгою Герасим'юк. Подія, яку  організували учасники Дискусійного клубу,відбулася у рамках 20-ого всеукраїнського Форуму видавців. Почесна гостя та присутні розмовляли  про місію соціальної журналістики та вміння знаходити баланс між людяністю та професійними стандартами. Окрім цього Ольга Володимирівна окреслила головні вимоги громадського телебачення, виступила за гендерну рівність та зуміла створити атмосферу щирості, яку їй вдається тримати й на великих екранах. 

Спочатку Ольга Герасим'юк звернула увагу на те, що соціальна журналістика з усіх галузей професії мас-медійника є найцікавішою, оскільки кожен бажає висловитися про те, що хвилює саме його і саме зізнання та відчуття окремої людини є важливішими за проблеми, з якими бореться увесь світ. Також вона згадала свою першу перемогу – конкурс у газеті «Комсомольськое знамя», який став для тоді ще юної Ольги викликом, щоб піти у журналістику. 

Відзначила гостя й тісний зв'язок сучасних мас-медіників із технологіями, зокрема гаджетами та соціальними мережами. Як вважає Ольга Герасим'юк,  зараз журналістом є кожен, хто заходить в Інтернет і користується глобальними мережами. Але цього недостатньо, оскільки все, що б не писали у світовій павутині, про що б не ділилися, є лише мікроном інформації, яка часто буває суб'єктивною. Тому, як впевнена Ольга Володимирівна, потрібно розрізняти якісну та неякісну журналістику. Зокрема, перша з них повинна бути перевіреною, об'єктивною та відповідальною. «Коли ти заходиш у «Facebook» чи іншу глобальну мережу, перед тобою постає цілий світ, але одночасно це село, де крутиться інформація. У світі багато самотніх людей, тому іноді для щастя їм достатньо тільки кількох «лайків» за їхній запис на стіні чи фото. Головне – це не втратити зв'язок з реальним світом», - зазначила Ольга Герасим'юк. 

Присутніх студентів цікавили і запитання щодо вміння відкрити душу людини. Ольга Володимирівна порадила: «Сядь, налаштуй локатори і послухай!» Це означає, якщо у тебе є величезне бажання зрозуміти людську природу, ти маєш показати своєму співрозмовникові, що робиш це саме для нього і готовий йому допомогти. Взагалі, як вважає журналістка, потрібно зробити вибір: йти у таку благородну  справу чи відмовитися від неї. Адже впродовж підготовки соціальних проектів зустрічатися доводиться з багатьма особистостями, кожен чи кожна з яких має свою життєву історію, свою життєву драму, тому після кожного ефіру журналіст отримує дозу емоційного навантаження. 


Телеведуча торкнулася і тонкої психології. Вона відзначила, що однією із причин «жіночого обличчя» журналістики є вищий бойовий поріг представниць прекрасної половини людства, тому у лави журналістської армії їх щороку вступає все більше. Сама Ольга виступила за гендерну рівність, тому зауважила, що сучасній журналістиці не вистачає твердого та прагматичного чоловічого характеру, хоча чоловіки також прагнуть свого щастя та любові від коханої дівчини чи дружини. 

Після гендерної тематики Ольга Герасим'юк перейшла до понять «журналістика і влада» та «громадські ЗМІ». Як зазначила журналістка,  інформаційники та влада мають рухатися в одному соборному напрямку, а журналістське середовище повинне бути солідарним і принциповим. «Наша проблема в тому, що ми не маємо імперативу, певних принципів перед собою», - зазначила ведуча. Щодо спільних проектів, які б дозволяли дивитися і слухати те, чого справді потребує аудиторія, Ольга вважає, що спочатку потрібно спробувати, а згодом  - виробляти власні підходи та програми, які  б цікавили споживачів інформаційного продукту, формували моральні засади та відзначалися духовними вартостями. 

Наприкінці розмови телеведуча побажала студентам досягати в журналістиці успіхів, відповідати за своє життя, яскраво його проживати та прогресувати. Окрім цього, у подарунок гостя отримала книгу «Журналістська майстерність» від завідувача кафедри телебачення і радіомовлення Василя Лизанчука, який відзначив, що сьогодні присутні надихалися чистим джерелом думок Ольги Герасим'юк. А ще – букет п'янких білих хризантем від…електрика! До речі, своїх улюблених квітів…

Юлія Девда
Фото Андрія Йовбака

Немає коментарів:

Дописати коментар