Сторінки

середу, 18 вересня 2013 р.

ХОЧУ В ЄС!


Питання вступу України в Євросоюз вже котрий рік поспіль хвилює не тільки політиків, експертів чи соціологів. Міжнародний статус держави, нові перспективи її розвитку та вдосконалення цікавлять і студентів українських вишів, зокрема Львівського національного університету імені Івана Франка. Адже молоде покоління alma-mater активно готує, а згодом, упродовж двох наступних двох місяців, проводитиме та долучатиметься до різноманітних  зустрічей, круглих столів і конференцій у рамках заходу «Університет за євроінтеграцію». 

Залучати студентів до програми розпочали із «живих євростін». Так назвали художньо оформлені газети та плакати, на яких кожен, хто усвідомлює важливість вступу України в Євросоюз, може поділитися власними думками та ідеями стосовно цього важливого історичного кроку, висловити сподівання та навіть зробити прогнози. 


Вже сьогодні на «живій євростіні» факультету журналістики з'явились перші написи, які свідчать про те, що студенти прагнуть одержати перспективи якісного розвитку освіти та культури,  поширити українські надбання світовими просторами, заявити про свою унікальність та скористатися чудовим шансом, який дає їм інформаційний простір, – стати частиною закордонних медій. 

Магістрант Зоряна Козачок впевнена, що подібні заходи, перш за все, мають інформативну функцію, адже далеко не всі цікавляться перебігом розвитку певних країн, тим паче союзів. «Писати у газеті про те, який класний Євросоюз не раціонально, закидати тези у стрічку новин у соцмережах – стикатися із тролінгом. Тому ми вирішили повернутись до первісних методів живого спілкування: будь-то мітинг чи такий вид обміну думками, як «жива стіна». Це дозволить розповісти про те, чим ЄС є для тих, хто цього потребує, і тих, хто навіть не здогадується, як багато втрачає без цих знань», - пояснює студентка. 

Заступник декана факультету журналістики з навчально-виховної роботи Ярослав Табінський вважає, що «жива євростіна» дає можливість кожному висловити свої позитивні чи негативні думки щодо майбутнього руху України, який безперечно має бути європейським. «Мабуть, кожному цікаво дізнатись, що думають про євроінтеграцію його однолітки чи старші за віком колеги - викладачі, або ж прочитати про переваги доступної освіти, відкритого бізнесу чи мандрів без кордонів. Саме такі молодіжні проекти варто естафетно передавати в інші університети України, насамперед на схід та південь, щоб молодь вже від сьогодні виховувалась і самовдосконалювалась по-європейськи, до кінця руйнувала стереотипи, була обізнаною та свідомою у своєму виборі», - впевнений Ярослав Ігорович. 

Кульмінаційна частина акції за вступ у ЄС – мітинг, чекає на студентів найближчими днями. Спочатку його проведуть біля площі університету, а згодом пішою ходою попрямують до пам'ятника Тарасові Шевченку. Саме там студенти та керівництво Студентського уряду ЛНУ імені Івана Франка матимуть нагоду висловити свої думки щодо підтримки прогресу та усвідомити важливість вступу нашої держави у коло Європейського Союзу.

Юлія Девда
 Фото Мар"яни Сич

Немає коментарів:

Дописати коментар