Сторінки

вівторок, 22 жовтня 2013 р.

Віслава П'янтковська-Степаняк:«Ви маєте бачити більше!»


21 жовтня, у рамках проведення відкритих майстер-класів кафедри нових медій, студенти факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка зустрілися з віце-ректором Опольського університету Віславою П’янтковською-Степаняк. Зустріч змодерував завідувач кафедри нових медій Борис Потятиник. Розмова гості  та присутніх торкнулася чималого спектру тем, серед яких –  сучасні виклики перед  журналістами польських ЗМІ та визначення рис їхнього професіоналізму.  
 
Спочатку пані Віслава подякувала за те, що має нагоду поспілкуватись з молодим поколінням мас-медійників, після чого коротко охарактеризувала вищий навчальний заклад, де працює. За її словами Опольський університет, маючи двохсотлітній освітній, науковий і культурний досвід, є одним із найважливіших як у Польщі, так і в регіоні. Проректор зазначила, що однією з особливостей міста Ополе є те, що значну його частину населяє німецька меншина, тому і на вулицях частіше чути саме німецьку мову. Але це, як вважає Віслава П'ятковська-Степаняк, на користь обом націям, що співіснують на одній території. Нагоду відвідати саме місто й побувати у стінах Опольського університету львівські студенти-журналісти матимуть у травні, поїхавши туди з навчальною та пізнавальною метою. 

Упродовж зустрічі гостя закцентувала увагу на основних рисах журналіста-професіонала, поділившись оригінальним підходом до їх визначення у Польщі. Спочатку амбітного журналіста підводять до вікна і питають: «Що ти там бачиш?». Після цього він описує картину, що за склом. Та найголовнішим, як вважає пані Віслава, не є сказати про речі, очевидні й пересічним людям, а вміти знаходити тему. «Допоки ти не побачиш у тому, на що споглядаєш, теми, доти не будеш вважатися журналістом, оскільки професіонал має бачити більше, ніж звичайні люди, віднаходити щось особливе – у цьому й полягає журналістське вміння», - впевнена вона. Окрім цієї риси, мас-медійник повинен звільнитися від стереотипів, які обмежують його мислення та призводять до браку толерантності, уміти селекціонувати інформацію, тобто відбирати найякіснішу, цим самим не творячи інформаційного шуму та не гублячись у хаосі повідомлень. Також при висвітленні найрізноманітніших тем журналіст повинен бути об'єктивним, незважаючи на те, що в нього присутній і суб'єктивний погляд на дійсність, зловживання яким призводить до порушення інформаційних стандартів. 

Гостя охарактеризувала й основні види медіа у Польщі: таблоїдні, які женуться за «смаженим» заради фінансової вигоди та опінієтворчі, тобто ті, які формують громадську думку та дотримуються інформаційних стандартів. Тому і місія в таких ЗМІ різна: в одних – задовольнити потреби аудиторії ЧЕРЕЗ сенсаціЇ, в інших – якісно її інформувати. Як вважає Віслава П’янтковська-Степаняк, саме інформування аудиторії не є повним завданням ЗМІ, основне -   стояти на варті суспільства, не виступати знаряддям пропаганди певного товару чи ідеології та виховувати аудиторію, підвищуючи її моральну й духовну культуру. 

Наприкінці зустрічі гостя побажала студентам і викладачам навчитися мислити по-європейському та гідно виконувати свій журналістський обов'язок. 

Юлія Девда
Фото Мар"яна Павлика

Немає коментарів:

Дописати коментар