Сторінки

вівторок, 8 жовтня 2013 р.

Кожне наукове «я» реалізовується у спільноті


Минулого тижня на факультеті журналістики відбулося відкрите засідання Наукового товариства, участь в якому взяли його учасники та ті, хто лише місяць тому переступили поріг вищого навчального закладу – першокурсники. Упродовж презентації інтелектуального осередку координатори розповіли про діяльність цієї структури, її підрозділи, ознайомили з найближчими проектами та довели: наука – це не цілодобове та нудне проведення часу за томами наукових праць, а й можливість виявити та розвивати у себе здібності юного науковця, по-новому досліджувати певну проблему в журналістиці  та проводити своє навчальне дозвілля із задоволенням. 

Усі ми знаємо, що студентські  роки є одним із найяскравіших періодів у житті людини, який не тільки запам'ятовується назавжди, а й ширше відкриває для молодої особистості світ, дарує їй нові перспективи та можливості для власного розвитку в обраній професії, дисциплінує та вчить самоорганізації. У стінах рідної alma mater студент не тільки відвідує пари, здобуває нові знання з предметів чи готується до семінарських і практичних занять. Окрім цього, він має чудову нагоду вносити у навчальні будні яскравіших барв, відвідуючи різноманітні творчі гуртки чи проводячи час із друзями та близькими. Але хто сказав, що такою ж цікавою і насиченою не може бути й наукова діяльність, якій у вищих навчальних закладах відведене провідне місце і хороші перспективи? 

Наукове товариство, яке створили на базі факультету журналістики, діє півтора року, але вже стало одним із найактивніших в університеті. Його голова  - магістрантка факультету Зоряна Козачок - впевнена, що цьому інтелектуальному осередку є куди рости, оскільки попереду на його учасників очікує чимало проектів і заходів. На презентації вона ознайомила присутніх студентів зі структурою діяльності товариства, його основними  напрямами та можливостями реалізації молодих журналістів у професії. Розпочала Зоряна із трьох основних компонентів, які вміщує  в себе структура. Перший із них - це студентство, на якому базується діяльність Наукового товариства. Другий - наука, яка включає в себе тематичні конференції, олімпіади, конкурси, круглі столи, кіноперегляди та громадські слухання. Третій - це спільнота, що докладає зусиль до дослідження певної теми як колективно, так і надає кожному учаснику індивідуальну можливість себе проявити. 

Заступник голови Наукового товариства університету, студентка четвертого курсу Ірина Малюк  поділилася спогадами про початок своєї наукової діяльності. Дівчина згадала, як ще на другому курсі виявила бажання написати тези до однієї зі своїх наукових робіт, а після цього, несподівано для самої себе, стала учасницею конференції у Санкт-Петерурзі. Цими словами вона підвела до того, що написання наукових робіт дозволяє студентові їздити не лише до інших міст України, а й за кордон. Наступний проект, в якому брала участь Ірина, стосувався проблем Львова, під час підготовки якого учасники не тільки виявляли «ахіллесові п'яти» міста Лева , а й пропонували варіанти їх вирішення. «Шукайте соціально важливі теми, хапайтеся за них і досліджуйте їх по-новому, оскільки це подарує вам безцінний досвід», - впевнена Ірина Малюк. 


Один із заступників голови Наукового товариства, координатор благодійних акцій Софія Божик поділилася планами стосовно створення аудіокниг для незрячих діток, заснування англомовного клубу, де б усі охочі, незважаючи на рівень володіння англійською, могли б удосконалювати свої розмовні навички. Також Софія розповіла про організацію «живої бібліотеки», під час якої читачі спілкуватимуться зі студентом-книгою, який розкриватиме сюжет, відповідатиме на запитання про головних героїв і тлумачитиме головну ідею літературного твору.



   
Координатор проекту відкритих лекцій, керівник прес-служби факультету журналістики Юлія Девда ознайомила присутніх із проведенням додаткових занять для першокурсників. Їх основна мета – надавати кращу підготовку з певних предметів і вивчати окремі  сегменти журналістської галузі. Окрім цього, студентка звернула увагу на можливість реалізації першокурсників як інформаційників - студенти матимуть стимул писати матеріали про події на факультеті й університеті, адже найкращі роботи розщуватимуть на сайті факультету та Студентської ради.


Підсумувала зустріч Зоряна Козачок. Вона розповіла про найближчі проекти студентського Наукового товариства. Серед них – виготовлення інформаційного бюлетеня на підтримку євроінтеграції, організація дискусій стосовно реалізації та ефективності Болонського процесу, круглих столів і кінопереглядів з іншими факультетами, створення прес-служби на базі Наукового товариства. Окрім цього, магістрантка побажала активної участі та продуктивної роботи.  «Не будемо проповідувати ідею того, що ми працюємо для всіх. У Науковому товаристві ми, перш за все, докладаємо зусиль для свого вдосконалення, для самих себе, а кожне «я», як відомо, реалізовується у спільноті», - впевнена вона. 

Юлія Девда
Фото Мар'яни Сич

Немає коментарів:

Дописати коментар