Сторінки

середу, 23 жовтня 2013 р.

"НІ" апатії та ліні! Як студенти-журналісти долають осінню депресію?


У вас зникло бажання щось робити чи займатися улюбленою справою? Будь-які завдання здаються вам надзвичайно важкими? Світ втрачає свої барви і холодна дощова погода за вікном зовсім не тішить? Вітаємо! У вас – осіння депресія! За словами лікарів і психологів, виникає вона у цей період року через зменшення тривалості світлового дня. Саме від неї, згідно з фахівцями, залежить кількість в організмі людини «гормону щастя» – серотоніну, який виробляється тільки вдень. Його нестача і призводить до розвитку почуття ліні та байдужості, знижує рівень працездатності та накладає на психологію особистості негативний відбиток, що позначаться на самопочуттю та настрої. 

Та чи обов'язково настільки піддаватися меланхолійному впливу цієї пори року та вважати осінь причиною понурості й апатії? Як потрібно урізноманітнювати свої осінні будні та віднаходити додаткову енергію молекул щастя? Ми опитали студентів факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка про їхні думки стосовно цього сезонного явища і дізналися про найефективніші «рецепти» протистояння осінній, як її ще по-молодіжному називають, «хандрі».

Діана Кузьмич, 2 курс: «Осіння депресія, як я вважаю, настає тоді, коли надворі прохолодно і йде дощ. Та надавати цьому важливого значення не варто, оскільки за цією порою року прийде зима і стане ще холодніше. Гадаю, що просто потрібно купити парасолю, теплий шарф і чоботи, а також -  із самого ранку усміхатися людям і говорити собі: «Сьогодні особливий день, який принесе мені багато позитиву!» Окрім цього, ніхто не заважає назбирати опале листя, «сплести» з нього віночок і приміряти на себе образ королеви осені, або додати трішки креативу та зробити «листівочки» рідним і друзям». 

Марічка Карпа, 5 курс: «Скільки себе пам'ятаю, понурого стану восени та й взагалі депресії у мене не було. Я не вірю в неї й інколи мене дратує, якого важливого значення їй надають молоді люди. Їм потрібно зрозуміти, що життя буяє, всі двері світу для них відчинені, усвідомити і сказати собі: «Бери і роби, шукай себе, пробуй, реалізовуй і працюй!» Переконана, що такий стан виникає тільки в лінивих, які чекають манни з неба. Таким людям пораджу зняти рожеві окуляри, і хоча б почитати книгу, піти в спортивний зал, на танці, в театр… Не знаю, як в інших містах, але у Львові просто не можна депресувати, бо тут така краса неземна, її словами так просто не передати. Якщо вам все ж набридло це місто, тоді є два виходи - квиток на вокзал і літак» 

Вікторія Мазур, 4 курс: «Сезонній депресії не піддаюся, відмінним способом її подолання вважаю девіз : «Кохай і будь коханою!»

Анна Журба, 5 курс: «Осіння депресія виникає. Звичайно, стараюся не надавати їй значення, хоча це і важко. Для мене найкращим способом подолати таке відчуття є спілкування, а також зміна обстановки або роду діяльності. А загалом головне тут - не сидіти на місці, завжди бути чимось зайнятим. Тоді банально не буде часу «хандрити». 

Оксана Росса, 3 курс: «У мене ніколи в житті не було депресії, тим паче осінньої. Я цікавлюсь психологією і ходжу на йогу, стараюся бути в гармонії з собою. Підвищити настрій допомагають позитивні емоції, добрі друзі, гарні речі і правильні книги!»

Марія Пасельська, 4 курс: «Чогось негативного з осінню у мене не виникає. І все ж, якщо вас торкається таке відчуття, знайдіть хвилинку потішитися вбранням: якщо маєте гарний плащ чи пальто і гарне взуття, то настрій буде прекрасним завжди. В цю золоту пору можна й зачіски оригінальні робити, і спіднички носити. Хлопцям також не завадило б реалізуватися  й бути впевненішими. Цього року погода чудова – тому  гайда гуляти парком!»  

Богдана Лясківська, 2 курс: «У мене час від часу виникає такий понурий «осінній настрій» і я надаю цьому значення, оскільки він наче обтяжує мене, а в голову лізуть неприємні думки. Щоб його позбавитися, гадаю, варто знайти хороший фільм, запросити у гості друзів і весело проводити час». 

Анна Панчук, 6 курс:  «У мене майже постійно депресивний стан, але ним можна і насолоджуватись, часом депресія  є натхненням. Майже ніколи з нею не борюсь відколи маю кішку, але, на жаль, зараз і їй потрібна підтримка».  

Юліана Казімова, 4 курс: «Постійно борюся з осінньою «хандрою», тому  надаю їй важливого значення. Вважаю, що основною її причиною є холодна погода, але я слухаю музику про літо, п'ю гарячий чай, люблю ходити в кафе - і депресії як не було! Окрім цього, стараюся  допомогти подолати депресію тим, хто у неї впав. Також дієвими способами вважаю походи на у кафе, на різноманітні вечірки, перегляди хороших фільмів, прогулянки з коханим і подорожі». 

Василь Пехньо, 5 курс:  «В осені не бачу нічого жахливого і на так звану «хандру» взагалі не звертаю уваги. Вважаю, що у будь-яку пору року й погоду найголовнішим є відповідальна праця до душі, яка поєднується з якісним відпочинком».

Марія Марковська, 1 курс: «О, у мене зараз якраз пік! Я стараюся не зациклюватися на цьому, але не виходить, оскільки інколи це відчуття є сильнішим за мене. Думаю, потрібно полюбити осінь, можна спробувати почитати щось у парку, послухати улюблену музику».

Орися Хім'як, 4 курс: «Депресія – це  не для і не про мене. Розкисати - це слабкість, яку не варто собі пробачати. Іноді хочеться поплакати, посумувати, але це не має тривати більше кількох хвилин. Природньо, що настрій людей прямопропорційний погоді на вулиці, але тут також треба мати якусь міру. Та все ж коли дощ, сірість і негода вже так сильно затьмарюють мозок, то одразу треба чимось зайнятись, відволікатись і не дозволяти собі генерувати такі ж сірі думки. Біжіть в зали чи на стадіони і займайтесь спортом, оскільки наукою доведено, що це допомагає. Або наминайте шоколад, спілкуйтесь з мудрими людьми чи щось читайте, можете навіть  прибрати в домі чи в шафі, лише не сидіть на місці! І, звісно ж, багато смійтесь - це допоможе якщо не вам, то іншим людям точно»:) 

Даниїл Задорожний, 2 курс: «Зараз депресії немає, але таке почуття мені знайоме. Не потрібно, мабуть, робити з цього трагедії, бо цей стан можна використати для самоаналізу, нових думок чи то навіть творчості.  Також це новий погляд на світ і на себе. Стосовно способів подолання осінньої депресії, то вони залежать від пристрастей особистості. Комусь підходять перегляди фільмів, прогулянки, проведення часу із друзями, тоді як іншим просто потрібно побути на самоті, пройти цей стан до кінця і він, як щось сезонне, але обов'язкове, мине сам, просто потрібно не боятися з ним розібратися». 

Маріанна Опірська, 3 курс: «Холодний ранок, осінній дощ і -5 по Цельсію - це не погана погода, а, навпаки, чудовий привід для філіжанки гарячої кави з близькими, друзями чи колегами. Осінь - не просто пора року,це гармонія почуттів. Я вважаю, не слід впадати у депресію, навіть коли за вікном мало не торнадо. Не варто сумувати. Можливо, НЕГОДА - це єдина НАГОДА провести час із близькими вам людьми. Не втрачайте такого шансу й не сумуйте, адже осінь прекрасна...»

Як бачимо, стан осінньої депресії  притаманний не кожній людині, а той, хто схильний впадати в нього, старається звільнити себе від обтяжливих думок і різноманітних здогадок. Врешті решт, не самими дощовими днями живе осінь та й ми з вами, місце вона знаходить і для яскравих сонячних днів, які дають нам чудову можливість краще пізнати багатогранність цього сезону. Тому не витрачайте дорогоцінного часу на роздуми про те, настільки і чому у вас поганий настрій, а занотуйте «рецепти» ваших колег і знаходьте в золотій порі щось особливе. Недарма відома акторка Катерина Гусєва в одному з інтерв'ю висловила таку думку: «Осінь – це час відкривати в собі щось нове!» Здається, не помилилася…


Підготувала Юлія Девда


Немає коментарів:

Дописати коментар