Сторінки

четвер, 3 липня 2014 р.

Жодного слова від російських ЗМІ або щоб чути Україну було правильно!


Вже кілька місяців на Сході України точаться жорсткі бойові дії. Через перестрілки на кордонах між українськими військовими та сепаратистами більшає поранених, є і поодинокі жертви. Та конфлікт не тільки збройний, а й інформаційний: російські ЗМІ продовжують подавати в ефіри своїх телеканалів перекручену інформацію про хід АТО. Від помилок не застережені й національні мовники, а деяким взагалі варто змінити інформаційну політику. 
Цю ситуацію 3 липня 2014 року у прес-клубі обговорили військові та журналісти: виокремили основні помилки і дали професійні поради. Зустріч відбулася у рамках громадського телебачення прес-клубу. 

На визначальній ролі засобів масової інформації під час військових дій свою увагу зосередив керівник Західного  регіонального медіацентру Міністерства оборони України Олександр Поронюк. Спікер вважає: саме від того, як їх працівники побачать тему, висвітлять її і подадуть в ефірі, залежить і моральний настрій суспільства, і його подальший розвиток. «Те, що роблять журналісти, іноді є важливішим ніж економічні чи політичні  здвиги», - зазначив він. Неприйнятним і ганебним для мас-медійників Олександр Поронюк вважає піар на загибелі, коли журналісти великими планами показують тіла загиблих або безупину транслюють моторошні кадри, під час споглядання яких їм навіть на думку не спадає: а що ж відчувають матері тих солдатів, які поклали своє життя за волю Батьківщини? Інша несхвальна річ – це «інтерв’ю-напад» на пораненого, який ще відходить у госпіталі від шоку, а його вже беруться засипати запитаннями про умови, в яких жили та воювали солдати. «Ми повинні мати шану й повагу до тих, хто захищає наш спокій», - каже військовий, а ще наголошує: довіряти варто офіційним джерелам, серед яких – прес-центр АТО, прес-центр РНБО та Міністерство оборони. 


Офіцер Західного регіонального медіацентру Володимир Скоростецький висловив головні претензії до ЗМІ зі сторони військових. Забороненим є розголошувати пункти державної таємниці (дислокацію частин, ініціали командирів, номери техніки та кількість бойових одиниць), повідомляти про переміщення у військових підрозділах під час виконання завдань і подавати дані стосовно кількості загиблих і поранених. На якості  ресурсів наголосив і військовий Юрій Ковалик. Голова спілки офіцерів Львівщини Петро Костюк впевнений: Росія не очікувала, що в українського воїна проснеться ментальність, а плани Путіна будуть зірвані, хоча свою стратегію він не змінить. «Ми усі, усвідомлюючи це чи ні, є учасниками інформаційної війни: ви – активними, бо пишете, а інші, хто читає це, - пасивними, тому, залежно від того, яку вони інформацію сприймають, так і визначають свої позиції». Настоятель храму святих апостолів Петра і Павла Степан Сус повідомив, що на Сході зараз перебувають капелани, навіть створено волонтерський рух. Позитив отець вбачає у консолідації українського суспільства, але закликає слідувати заповіді «Не вбий!». 

Про поточну ситуацію на Сході та основні помилки мас-медійників телефоном розповів керівник прес-центру АТО Олексій Дмитрашківський. Журналістів він просить про таке: 
1. Не знімати місцевість панорамою, оскільки так буде видно місце розташування тієї чи іншої частини, що буде вигідно ворогові!
2. Не займатися самодіяльністю: не гнатися за сенсаціями там, де легко можна потрапити під обстріл! 


Медійники, своєю чергою, одну з найважливіших помилок у роботі своїх колег вважають небажання вникати у суть речей, тому радять бути максимально точними, не вирізати важливі фрази із матеріалів, а також чинити тиск на ті мовники, які пропагують російську продукцію.Те, що зараз медіагалузь перебуває в інформаційному розвої, то це або через нерозуміння масштабів ситуації, або через чітко координовану системну роботу, яка цьому сприяє.Тому ще однією нагальною потребою як військові, так і журналісти вважають ухвалення спеціального закону, в якому б були визначені основні правила висвітлення подій у зонах військової дії. 


Запис конференції за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=dt_AE0CHoAs&feature=youtube_gdata_player

Юлія Девда
Фото з інтернет-ресурсів


Немає коментарів:

Дописати коментар