Сторінки

суботу, 26 липня 2014 р.

«Дивергент»: на межі страху…



Страх не паралізує, а пробуджує!
Фор (Тобіас) із фільму «Дивергент»

Він невидимо, але з упевненістю проникає у кожну клітину нашого тіла, сіє в душі морок, а в очах непереборне бажання швидше покінчити з такими відчуттями. Явище, яке може сидіти в тобі роками, так і не викорінившись, або з'явитися зненацька і так же швидко зникнути, оскільки раптом знайшлися сили, щоб його подолати…Наш СТРАХ…У кожного він свій і методи боротьби з ним виводить той, хто в його полоні.  Висота, темнота, закритий простір, природні стихії, тварини – це далеко не повний перелік того, що змушує нас чи то легко тремтіти, чи вгамовувати мороз шкірою. Але хто сказав, що страх – це постійно? Головне – зважитися на те, щоб цілком позбавити від нього свою свідомість. 

Між рядками, чи то між кадрами, тему страху помічаємо у пригодницькому бойовику американського режисера Ніла Бергера «Дивергент». Картину презентували у березні 2014 року в США, а в Україні на великих екранах її прокат розпочався 10 квітня. Фільм зняли на основі першої часини трилогії «Дивергент» - роману «Обрана», автором якого є молода письменниця-фантастка  Вероніка Рот. У 2011 році ця книга ввійшла до світових бестселерів, посівши шосту позицію за версією «New York Times». Події відбуваються в антиутопічній версії міста Чикаго, у світі майбутнього, після війни, від якої минуло сто років. Внаслідок неї суспільство перестало бути одним цілим: воно поділилося  на п’ять фракцій, кожна з яких позначає певну якість характеру й особистості людини. Правдолюби, Альтруїсти, Дружелюбні, Ерудити та Безстрашні – вибрати кожну з них можна лише у 16 років. Тому підліткам, які вже досягли цього віку, проводять спеціальний тест, який визначає приблизну приналежність до фракції, проте наступного дня діти приходять на спеціальну церемонію, де «віддають» краплину крові зі своєї руки у посудину із символом фракції, що може відрізнятися від тієї, яку запропонував тест, але тієї, в яку вступити хочуть вони.
 
Головна героїня фільму Беатріс (Шейлін Вудлі) із фракції Альтруїстів завжди захоплювалася тими, хто входив до лав Безстрашних: їх називали шаленими та божевільними, оскільки швидкість, з якою вони піднімалися на будинки й конструкції, та стрибки із потяга викликали захоплення і здивування водночас. Після проходження тесту результат дівчини не є визначеним, а інструктор, яка була разом із Беатріс, повідомляє їй: «Ти дивергент». Для тогочасного суспільства ця категорія осіб становила неабияку загрозу, на них полювали, їх винищували. А все через те, що дивергенти вміли контролювати свої страхи, не підкорялися вказівкам згори, нестандартно мислили, а ще – мали риси кожної із п’яти фракцій: охоче допомагали, володіли проникливим розумом, були щирими одне з одним та іншими, завжди відстоювали правду та вміли приборкати свої страхи. На церемонії вибору дівчина дивує усіх, обравши Безстрашних. ЇЇ брат Калеб (Ансель Елгорт) вступає до Ерудитів, оскільки володів високим рівнем інтелекту. Діти прощаються із батьками та починають вивчати ази обраної фракції. 


Поки Калеб вдосконалює свою ерудованість, Беатріс пізнає життя сміливців. Фракція Безстрашних покликана захищати місто та жителів у ньому, її підопічні вірять у щоденний подвиг та силу. Щоб досягнути такого рівня, вони готують себе фізично, борючись одне з одним та виконуючи завдання на швидкість і міцність, та психологічний, проходячи подібний перед вибором фракції тест. Доволі жорстоко керівництво поводиться з тими, хто не досягнув значних результатів: їх без права повернення відраховують. «Ви вибрали нас, а тепер вибір за нами», - кажуть суворі лідери. Спочатку Беатріс, яка у фракції стає Тріс, першою кидається у прірву між будинками, на дні якої сітка, а також непогано проявляє себе під час командного завдання, проте продовжує вдосконалюватися у бойовому мистецтві, оскільки поки що не щастить. Крок за кроком, із червоної зони таблиці – своєрідних лузерів, вона переміщається у білу, після чого її офіційно зараховують до Безстрашних. 

Задоволений здібностями дівчини й інструктор новачків – Фор (Тео Джеймс), який також підштовхував дівчину до вдосконалення її навичок. Під час тестування хлопець дивується, як Тріс вдається нестандартно долати страхи. Він здогадується, що його підопічна також належить до дивергентів. Спитаєте, чому також? Та тому, що й Фор є таким. Його татуювання на всю спину, де відображені символи п’яти фракцій, є тому підтвердженням. А ім'я Фор символізує чотири страхи, які вкоренилися у свідомості інструктора. Їх Тріс бачить під час спільного проходження тесту: висота, клаустрофобія, вбивство безневинної дівчини та Маркус – лідер Альтруїстів, який є батьком Фора. 

Між дівчиною і хлопцем – двома дивергентами, виникає кохання, вони стараються вберегти один одного від арешту та смерті, оскільки полювати починають і на них. Загрозу для таких людей становлять Ерудити, керівником яких є Жанін Метьюс (Кейт Вінслет). Безстрашним вводять сироватку, що змушує їх напасти на місце поселення Альтруїстів. За думками інтелектуалів, саме вони найбільше руйнують устрій суспільства. Та в один момент Фор і Тріс видають себе, за ними тепер женуться самі Безстрашні. Дівчина зустрічає і своїх батьків, які рятують її ціною власного життя. Згодом виявляється, що вони також входили до фракції сміливців. Парі вдається вирватися з уже ворожих рук, вони стрибають у потяг і мчать, а куди – не знати…Принаймні, це для них не страшно, бо давно навчилися приборкувати те, що сіє в душі морок, а тілу спричиняє тремтіння, вони ж дивергенти…

Режисерам і продюсерам картини вдалося передати динамізм і нестримність тогочасного життя, принаймні, серед Безстрашних. Фільм не є сукупністю кадрів і сцен, які нудно переходять одна в одну. Це є логічна, але жвава послідовність епізодів, яка не дає глядачеві заснути. Проте, на перший погляд, миттєві і швидкі кадри, все ж, пронизані плавними переходами, які збалансовують загальну атмосферу руху. Переважають у кіно кольори темної гами, здебільшого чорний, сірий, темно-синій, які чергуються зі світлими полями та зеленню в окремих фрагментах, хоча похмурим фільм назвати також не можна. Зйомка, звісно ж, доповнена фантастичними елементами. Актори також на дві години втілилися у Безстрашних. Тріс із покірної та несміливої перетворилася на відчайдушну та сильну, а Фор, все ж, видає свої слабкості, проте є надійною опорою для коханої. Інші актори – це члени фракції Безстрашних: як друзі, так і вороги Тріс і Фора, як  ті, хто здатні прийти на допомогу, так і ті, хто вбачає в дівчині сильного суперника та прагне її знищити, а також батьки, які поважають вибір своїх дітей. Панорама персонажів склала цілком гідне тло, яке доповнює динаміку розгортання подій. Серед критиків і глядачів фільм одержав знову змішані відгуки. Зате команду вдовольнили касові збори: при бюджеті 85 мільйонів доларів кінокартина зібрала понад 260 мільйонів доларів. 

«Майбутнє належить тому, хто знає, де йому призначено бути», - сказано у фільмі. Мабуть той, хто справді усвідомлює свою життєву місію, розуміє, як її опанувати й виконувати, і будь-який страх сам собою відпаде. Та й хто сказав, що страх – це постійно? Головне – зважитися на те, щоб цілком позбавити від нього свою свідомість.

Юлія Девда




Немає коментарів:

Дописати коментар