Сторінки

вівторок, 8 липня 2014 р.

Невизначені мандри або книга, яка «рухається»


Ідею буккросингу ще у травні 2001 року започаткував спеціаліст з ІТ-технологій, американець Рон Хорнбекер. У холі одного з готелів він залишив 20 книг із пояснювальними записами, а згодом створив сайт, присвячений такій вигадці. Вже через півроку до сторінки долучилося понад 300 активних користувачів, які «позичали» книги і залучали до такого проекту нових учасників. Згодом незвичне хобі переросло у громадський рух і сягнуло кордонів Європи. Зараз буккросинг активно набирає популярності і в Україні. Долучилося до нього і місто Лева. 

Суть буккросингу – це безкоштовний обмін книжковою продукцією. Механізм його простий: охочий підтримати акцію читає книгу, залишає її у громадському місці для іншої, зовсім незнайомої йому людини, а згодом той, хто віднаходить видання, робить те ж саме. До світової тенденції Львів долучився ще сім місяців тому, коли троє студентів Франкового вишу та один з Університету внутрішніх справ зрозуміли: столиця Заходу готова до буккросингу, тому підготували спеціальний проект, який втілив би його ідею у місті.
Проте книжкові полички з'явилися  лише кілька днів тому. Поки що їх дві і розташовані вони на транспортних зупинках: Русалці Дністровій і площі Галицькій. Щодня фонд  поповнюється новими виданнями, а також – новими відвідувачами. Одна з координаторів акції, студентка факультету іноземних мов Марія Шинкарчук каже, що на поличках таких шаф можна зустріти різнотематичну літературу: «Здебільшого, це довідники, словники, енциклопедії, є книги як 50-х років минулого століття, так і цьогорічні, навіть конституції і кодекси, траплялися і диски. Інколи самі дивуємося: звідки такі книги до нас приходять?» У тому, що книжковий рух у Львові активізується, впевнена і колега Марії Анжеліка Підхомна: «Спостерігаємо, що змінюється кількість книг, але тих, які вже були на поличках, немає, з'являються інші, чуємо багато позитивних відгуків». До акції дівчата і залучили свого друга Дмитра Дідуха, який після ознайомлення з незвичним хобі вирішив: участь в акції братиме, до того ж не один: «Постараюся зібрати деякі книги, принесемо їх сюди разом із друзями», - каже він.

Учасником акції стати просто: аби змогти прочитати будь-яке з видань, відвідувач приносить незареєстровану книгу та кладе її на нижню поличку. Ввечері організатори забирають та присвоюють їй номер, відтак вона з'являється у системі сайту (http://bookcrossing.net.ua/) , щоб легше було відстежити, куди помандрує, а також одержує спеціальну наліпку з поміткою «Буккросинг». Проте більше двох тижнів затримувати її у себе не варто. 

У практиці часто трапляються і нечесні буккросери: то книги собі присвоюють, то нищать їх, але поки у Львові з такими не стикалися. Сподіваються: до спільної справи люди ставитимуться з розумінням. Окрім цього, планують помістити книжкові полиці у всіх районах Львова та навіть за його межами.

Юлія Девда
Фото Марії Джали
Скріншот Яреми Дольницького

Немає коментарів:

Дописати коментар