Сторінки

середу, 27 листопада 2013 р.

Нас 30 тисяч!


26 листопада 2013 року стало для львів'ян п'ятим днем мітингу на підтримку євроінтеграції  та вступу України до ЄС. Сьогодні спільне прагнення жити і творити у європейській країні ще більше згуртувало молоде покоління. Якщо вчора, за підрахунками організаторів, на Євромайдані було 10 тисяч протестувальників, зараз кількість зросла до 30 тисяч. 

Студенти деяких вишів, зокрема університету «Львівська Політехніка», керівництво яких ще вчора не дозволяло охочим  заявити про своє право на перебування серед однодумців, самі почали страйкувати проти такого порядку. Мітингувальники знову, під супровід патріотичних гасел, пройшлися вулицями міста та разом ступили на площу біля пам'ятника Тарасові Шевченку. За повідомленням Прес-центру Львівського національного університету імені Івана Франка, «студенти вийшли на страйк з вимогою до Президента підтримати європейський курс України. Вони зібралися на площі перед Університетом і написали на асфальті «Студенти за ЄС» та  обмалювали крейдою своє взуття, вказуючи, що слід долучатись до протесту».

Зі сцени студентство знову вітали викладачі ВНЗ, поети, історики,які висловлювали гордість за покоління новітнього часу – професор Львівського національного університету Іван Вакарчук, декани Франкового вишу - Ярослав Гарасим і Михайло Зарічний, історик, професор УКУ Ярослав Грицак організатор Форуму видавців у Львові Олександра Коваль , від імені польської національної меншини львівське студентство привітав Голова Товариства польської культури Львівщини – Еміль Легович , творчий привіт передали бард Зеник, поети Остап Сливинський і Богдан Матіяш. Повстале студентство надихають і студенти-представники ЛНУ імені Івана Франка  - Євген Филипець, Любомир Ходань, Андрій Ткачук, які вкотре заявили про нескореність свідомого покоління боротися за краще життя. Після цього на майдані відбулася виїзна сесія Львівської обласної ради.

Ввечері на присутніх чекав концерт. Пісні витривалим і повним прагнень студентам подарували гурти гурт  «От Вінта», «Абу-Касимові капці» , «Йорий Клоц», «Хочу ще» та «Подорож по вертикалі». 

Насичений цей день був і різноманітними перешкоджаннями та небезпеками. В обідню пору у соцмережах з'явилася інформація про присутність загонів «Беркуту» на вулиці Личаківській і про те, що на Євромайдан до Львова зі сторони Тернополя, групами, а не колонами, їдуть білі мікроавтобуси «Mersedes-Benz Sprinter», заповнені короткостриженими молодиками спортивної зовнішності. Спільнота майдану оцінює це як чергову провокацію, тому просить небайдужих і фізично підготовлених залишатися на ніч, оскільки надійшли дані про те, що  що протестувальники помітили на площі хлопців з усіма вищеописаними ознаками. Перешкоджала мітингувальникам і секта Догнала, яка протестували проти ЄС і напала на правоохоронців, а вхід на сцену намагались заблокувати люди у масках, але міліція впоралася із порушниками норм. До цього списку слід віднести й невмотивовані дії управління ДАІ, яке намагається протистояти масовому виїзду львів'ян до столиці на київський Євромайдан і залякує водіїв 
автобусів. 
Та не бракувало і приємних моментів. Саме сьогодні на Євромайдані, за сприянням факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка,  з"явилася своя преса - газета "МоЖу.Єс". Також протестувальників зародилася ідея під час проведення саміту у Вільнюсі, 28 листопада, об'єднатися у живий ланцюг від Майдану Незалежності до найближчого кордону з європейською країною, наприклад Польщею. Маршрут, за яким він пролягатиме, можливий такий: Київ-Житомир-Рівне-Львів-Перемишль. Як повідомляють ініціатори, для втілення такої ідеї потрібно 1 мільйон людей, які готові підтвердити своє прагнення стати частиною Євросоюзу. 


А поки тисячі львівських студентів організовано групами виїжджають до столиці, де їх радо вітають київські однодумці із провідних вишів.

Тому гуртуймося і продовжуймо безстроковий страйк! З нами Господь Бог і віра у світле майбутнє!

Юлія Девда
Фото Прес-центру ЛНУ імені Івана Франка та Дарії Зубрицької

Немає коментарів:

Дописати коментар