Сторінки

неділю, 3 листопада 2013 р.

ВОГОНЬ, ЩО ПАЛАЄ КРІЗЬ ВІКИ...


"Коли поміж хлібом і свободою народ обирає хліб,
він, зрештою, втрачає все, у тому числі і хліб.
Якщо народ обирає свободу, він матиме хліб,
вирощений ним самим і ніким не відібраний"

Степан Бандера


1 листопада 2013 року спільнота Львова відзначила 95-ту річницю Листопадового чину, а відтак – утворення Західноукраїнської Народної  Республіки. До цієї вагомої події приєдналися викладачі та студенти Львівського національного університету імені Івана Франка, представники міської ради, державних і громадських об'єднань та інтелігенції, а також старше покоління, яке через перекази та свідчення своїх родичів, близьких і друзів усвідомлювало важливість такого історичного кроку та упродовж довгих років і до сьогодні зуміло зберегти почуття вдячності січовому стрілецтву за спробу втілити в реальність віками вистраждану мрію – утворити Українську державу. Учасники заходу, згуртувавшись, урочистою ходою, під супровід стрілецько-повстанських пісень та викрики: «Слава Україні! Героям слава!», пройшлися від пам'ятника Іванові Франку до Янівського кладовища, де належно вшанували тих сімсот відважних воїнів, які віддали своє життя за національну ідею.


На місці спочинку солдатів присутні поставили лампадки на їх могили, спільно помолилися за душі героїв, під постріли виконали Державний Гімн України та поклали квіти до меморіалу. 


Після цього слово взяли представники духовенства. Настоятель церкви святого Преображення отець Ярослав Чухній, наголосив на тому, що земля, на якій сьогодні стоять ті, хто прийшли пом'янути полеглих, є святою, вона – джерело національного духу та осередок збереження пам'яті тієї боротьби. « Їх серце горіло любов'ю до отчого краю, відповідальністю за свій стан і великою жагою свободи та волі до свого народу на своїй українській землі», - зазначив отець.


Заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Романів висловила вдячність молоді, яка долучилася до вшанування пам'яті стрільців,та висловила сподівання на підростаюче покоління – перспективне та енергійне. «Живіть з Україною в серці, любіть український народ і державу, шануйте пам'ять тих, хто у ваші роки віддав життя за незалежність», - закликала Ірина Федорівна.



Голова комісії з питань бюджету Львівської міської ради Ярослав Качмарик зауважив, що 1 листопада 1918 року було початком боротьби за незалежну державу і сьогодні ми повинні гордитися тим, що саме по галицькій землі ступало січове стрілецтво, повне прагнень до боротьби. «Ми прийшли сюди, щоб помолитися, запалити свічку і самому запалитися вогнем – вогнем боротьби. Пройдуть роки і нас буде все більше, а свято це стане не тільки львівським, а й загальнонаціональним», - впевнений Ярослав Дмитрович.  

Заступник міського голови Львова Василь Косів наголосив на готовності січового стрілецтва до цього визначального історичного моменту, готовності як фізичній, так і моральній. Та, за його словами, сьогодні для збереження та від стояння незалежності держави також є слушний час, оскільки вибір для молодого покоління може прийти кожного дня. «Не сміє бути в нас страху!» - вважає Василь Михайлович. 

До слова запросили і професора кафедри новітньої історії Львівського національного університету імені Івана Франка Олексія Сухого, який відзначив наповнене змінами ХХ століття, нелегке створення загонів стрілецтва та політичну обстановку, яка в ті часи складалася не на користь українців. «То була епохальна подія, завдяки якій галичани увійшли до історії України як ті українці, які зуміли створити власну державу та відстояти її! Пам'ять про січових стрільців, досвід січових стрільців і їх здобутки мають бути для нас прикладом!» -  впевнений Олексій Миколайович. 

Лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка Ігор Калинець розповів про бажання людей за тоталітарних часів зберегти пам'ять про ті роки та спроби врятувати Янівське кладовище – меморіал доблесті, волі та пам'яті про нестримну жадобу стрілецтва до свободи! 

Гармонійно поміж виступи високоповажних гостей впліталися рядки поезії Богдана – Ігоря Антонича «Слово про полк піхоти» та стрілецькі пісні, що у час боротьби піднімали дух воїнів. 

Сьогодні молоде покоління повинне 
усвідомити, що події майже столітньої давності були неоціненним внеском у здобуття нашою державою незалежності, адже нелегко було покидати рідних батьків, своїх коханих, брати в руки зброю та захищати національну ідею. Тому низький уклін вам, герої, і вічна пам'ять! 






Юлія Девда
Фото Прес-центру та Софії Лазуркевич 

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

Немає коментарів:

Дописати коментар