Сторінки

вівторок, 26 листопада 2013 р.

Львівські виші об'єдналися та повстали!



У Львові акції протесту проти згортання євроінтеграції тривають вже четвертий день поспіль. Три дні й три ночі площа біля пам'ятника Тарасові Шевченку, що в ці дні стала Євромайданом для львів'ян, не порожніє, на неї знову й знову виходять ті, хто вкотре прагне довести твердість та рішучість своїх намірів у здобуті кращого життя та майбутнього для України в Європі.


25 листопада 2013 року на вулиці міста та Євромайдан гуртом вийшло і студентство. Молодь практично усіх вишів Львова з гаслами: «Слава Україні! Героям слава!», «Україна – понад усе!», «Студенти за Європу», «Слава нації, смерть – ворогам!» 10 – тисячною колоною пройшлися містом Лева, висловлюючи свої наміри підтримувати євроінтеграцію та до кінця боротися за вступ нашої держави у Європейський Союз. 


Активну участь у масовому повстанні молоді взяв і Львівський національний університет імені Івана Франка. Студенти усіх факультетів пройшлися від університетської площі до Львівської політехніки, долучили до себе студентів Лісотехнічного та Медичного університетів, а також Львівської академії мистецтв. Спільнота прийшла на Євромайдан, що на площі біля пам'ятника Тарасові Шевченку, один за одним до неї долучалися студенти інших вищих навчальних закладів, коледжів і навіть старшокласники загальноосвітніх шкіл Львова. На згуртовану рушійну силу нації уже чекали представники ВНЗ – студенти-лідери, викладачі, проректори та творча інтелігенція, які привітали національно свідому молодь за їх вибір і висловили впевненість, що саме вона є силою українського народу, його будівничою частиною і саме студенти можуть зробити колосальний переворот в історії, за який стоятимуть і боротимуться. 

Зокрема, від Львівського національного університету зі словами гордості та потіхи за майбутнє покоління звернулися ректор Львівського національного університету імені Івана Франка (1990-2007, 2010-2013 років), професор Іван Вакарчук, проректор з науково-педагогічної  роботи Звенислава Мамчур, представники профспілки викладачів. Тішилася появі студентам на Євромайдані професор філологічного факультету Галина Крук. «Сьогодні вперше в житті зраділа, не побачивши студентів в аудиторії! Є уроки літератури, філософії, мови, а є уроки історії, котру ми повинні творити!», - наголосила вона.




Незважаючи на холод (температура становила всього +1),  рясний мокрий і, до речі, перший сніг, студенти разом підспівували повстанським пісням, композиціям Марії Бурмаки та гурту «Океан Ельзи», що лунали навколо,стрибали, кричали патріотичні гасла, цим самим підтверджуючи бажання стати повноправною частиною європейської спільноти. Упродовж акції до організаторів мітингу надходила важлива інформація, яка мала визначальний характер, зокрема про визнання європейськими державами істинного прагнення українського народу бути в ЄС, доручення до української акції зарубіжних країн і визначення дій львівських протестувальників законними. Звучали й провокативні  дані про те, що деякі ВНЗ не відпускають своїх студентів з пар і  загрожують відрахуванням. Деяка інформація, все ж, була спростована, але значна частина вишів станом на цей час відмовилася надати студентам право сказати на Євромайдані своє слово. Тому мітингувальники ухвалили рішення йти під стіни таких закладів завтра та вимагати дозволу про присутність студентів на мітингу.


Несправедливий тиск на студентство з боку Львівської обласної адміністрації не дає можливості рушійній частині суспільства на повну висловити свої ідеї та обмежує дії. Тому після загального мітингу студентство колоною рушило до будівлі міської ради, де висловило вимогу про відставку нового очільника області Олега Сала.  




Ввечері на мітингувальників чекало народне віче та концерт із виконавцями всеукраїнського рівня. Гурти «Мері», «Rock-H», «RIZUPS», «Гламур» та сольні виконавці – співаки Міа та Адрій Залізко, танцювальна команда «Sirius» подарували присутнім  пісні й танці, які змушували як грітися, так і вкотре утверджуватися у правильності свого вибору – шляху до Європи. Окрім цього, уся студентська спільнота помолилася за тих, хто зараз стоїть на Євромайдані у Києві, оскільки там існує загроза людському життю через невмотивовані дії охоронних підрозділів. 


Наприкінці четвертого дня мітингу на сцену вийшли і його організатори. Вони ще раз наголосили на тому, що подібні концерти – це не привід зустрітися із друзями, вживати алкоголь чи весело махати руками під композиції. Це ще один шанс показати те, що студентство має право заявити про себе, свою силу та прагнення жити в європейській державі. Тому ще раз закликають львівську молодь їхати до столиці, де так потребують нашої підтримки, де також стоять за благородну ідею стати частиною ЄС, де охоронні підрозділи зраджують гаслу «Беркут» повинен бути з народом», а наносять протестувальникам тілесних ушкоджень  (зокрема, сьогодні зранку на сайті телеканалу «1+1» оприлюднили інформацію про сімох побитих «беркутівцями» студентів, які автобусом поверталися з київського Євромайдану на навчання до Львова), де енергію черпають із львівського запалу до досягнення мети. 

Тому разом із молитвою, істинним бажанням і вірою досягти високої і заслуженої мети, діймо разом, бо ми студентство, бо ми – сила! Борімося – поборемо, нам Бог помагає!..



Юлія Девда
Фото Прес-центру ЛНУ імені Івана Франка та студентів - учасників мітингу

Немає коментарів:

Дописати коментар