Сторінки

пʼятницю, 15 листопада 2013 р.

Ів Аньєс: «Розповідь та роздум – формула успішної журналістики »


13 листопада 2013 року у конференц-залі Українського католицького університету (УКУ) відбулася зустріч із французьким журналістом, одним із головних редакторів газети «Le Monde»,  директором Центру підготовки і перепідготовки журналістів у Парижі Івом Аньєсом.  На ній гість презентував свій «Підручник із журналістики. Пишемо для газет» і торкнувся теми етики, як цілі для мас-медіа, журналістів  і публіки. Участь у цій події взяли студенти та викладачі УКУ, студенти-журналісти Львівського національного університету та всі охочі отримати настанови та поради від досвідченого колеги.

Спочатку присутніх привітали представники Французького Альянсу у Львові («AlliancefrançaisedeLviv».), які висловили бажання розширити співпрацю та закликали вивчати французьку мову, оскільки це приносить не лише задоволення, а й користь, особливо тоді, коли читаєш пресу цієї країни. Після цього вони передали слово поважному гостеві. Ів Аньєс  розпочав розмову із презентації «Підручника журналістики..», який, за словами самого автора, є базою всієї  журналістської галузі та потрібним для тих, хто цікавиться підготовкою матеріалів для друкованих видань та застосуванням інформаційних стандартів. Як зізнався він, саме через вихід у світ своєї чергової праці він має можливість подорожувати, зокрема, й відкрити для себе досі не звідану Україну. 
Також Ів Аньєс говорив про причини нелегкої ситуації на ринку друкованих видань, яку спричинила економічна криза, що призвела до закриття багатьох ЗМІ, та прихід Інтернету, який викликав революцію, поєднавши текст, радіо й телебачення, яке ще донедавна було фаворитом для аудиторії, проте не перекреслив їхній розвиток, тому, як закликає журналіст, хвилюватися не варто. Наростає також і криза довіри, що спричинена неякісним виконанням журналістами своєї роботи, зокрема, недотримання правил і деонтології – моральних принципів діяльності. Тому часто аудиторія закидає ЗМІ копіювання одне одного, творення спектаклю замість аналізу та сплутування фактів і коментарів, які у французькій журналістиці складають гармонійну систему, тоді як, наприклад, в англосаксонській є двома полюсами. Ще однією особливістю французької журналістики є її коріння, що сягає і політики, і літератури, що послужило для поєднання правдивої інформації з особистими судженнями. Ів Аньєс наголосив і на тому, що сучасні журналісти повинні поважати приватне життя та людську гідність, дотримуватися балансу думок і позицій, чим пропагувати справедливість та завжди перевіряти факти за авторитетними джерелами. 


Друга частина зустрічі передбачала діалог спікера із присутніми. Аудиторія ставила гостеві запитання, що стосувалися журналістських шкіл у Франції, розслідування та замовних матеріалів, уподобання публіки, які полягають у вдалій розповіді про подію чи історію, а не у сухому її відтворенні. «Розповідь та роздум – ось формула успішної журналістики», - зазначив і підсумував зустріч Ів Аньєс.  


Юлія Девда
Фото організаторів зустрічі

Немає коментарів:

Дописати коментар