Сторінки

суботу, 16 листопада 2013 р.

На факультеті стартувала «жива бібліотека»


Серед найулюбленіших  занять студентів у вільний час, окрім перегляду фільмів чи прогулянок з друзями,  є і читання, яке не тільки відкриває перед ними сюжет історії чи надає можливість побути наодинці із самим собою, а й збагачує світогляд. Та часто серед різноманіття справ молодим людям не вистачає часу зануритися у сторінки класики, пережити разом з героїнею історію кохання чи знайти вихід зі складної ситуації. А як часто ми просто на мить мріємо перевтілитися в улюбленого персонажа літературного шедевра, перейняти його риси характеру і просто грати, просто бути ним…

Герміона Грейнджер...
На факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка це стало можливим. Нещодавно на ньому стартувала «жива бібліотека», під час якої студенти читають твори певної тематики, а під час зустрічі від імені одного з героїв переказують їх зміст і розкривають сенс. Координаторка проекту, другокурсниця Софія Божик зізнається: ідея запровадити на факультеті такий вид «читання» виникла давно, до її втілення привело бажання більше пізнати ті твори, які варто прочитати.«Інколи читання не повинне бути таким, щоб читати самому, тому варто ділитися думками про прочитане та чути відгуки інших людей на це», - зазначає Софія. 

Героїня Світлани Алєксієвич
14 листопада 2013 року відбулася перша зустріч учасників клубу, на якій аналізували жіночу літературу. В один час і водному місці в бібліотеці зустрілися Кондоліза Райс, Джейн Остін, Наталія Кобринська, Вірджинія Вульф, Оксана Забужко і навіть мама Гаррі Поттера Лілі та його найкраща подружка – Герміона. Героїні ділилися найпотаємнішим, розповідали про історії кохання, дружбу, про хвороби, які зуміли подолати, про творче натхнення та успіхи. 

Романтична Джейн Остін...
Як зізнаються учасниці проекту, перевтілюватися у героїнь було цікаво. Другокурсниця Богдана Лясківська яка говорила від імені мами Гаррі Поттера вважає, що цей персонаж завжди і скрізь був поруч з юним чарівником, вона є початком усього: «Це людина, яка дивилася з небес, переживала за свого сина, раділа за нього і пишалася ним». Студентка четвертокурсниця Анна Романдаш, що на мить стала Герміоною, своїй героїні також надає вагомого значення у творі:«За словами самої Джоан Роулінг, Герміона є її молодшим втіленням, вона завжди була у центрі всіх подій, але ніколи їх не визначала. Герміона ніби усе бачить, але ні до чого майже не причетна, тому аналізувати події твору з її позиції дуже зручно».

Завершили дівчата зустріч роздумами про кохання та психологію чоловіків і жінок. Тож з нетерпінням чекаємо наступного літературного вечора, де знову зможемо пізнати літературу та почерпнути нових знань і вражень. 
Юлія Девда
Фото Софії Лазуркевич

Немає коментарів:

Дописати коментар